Úgy öregíti a bőrödet, hogy észre sem veszed: így védd hatékonyan magad és a családod

GettyImages-546145633
Olvasási idő kb. 5 perc

A nap sugarai jótékony és káros hatásokkal egyaránt bírnak: a fényvédelem egész éves feladatunk kellene, hogy legyen.

Azt már a legtöbben tudjuk, hogy a nyári hónapokban fényvédő nélkül a napon tartózkodni nem okos dolog, arról viszont valószínűleg kevesebben tájékozódtak, hogy nemcsak a nap, hanem a képernyők sugárzása is olyasmi, amitől védenünk kell magunkat. Bőrgyógyász szakértőt kérdeztük arról, hogyan óvhatjuk bőrünket a leghatékonyabban!

Védjük egész évben a bőrünket a napsugarak ellen

„Az év 365 napjában gondot kell fordítani a fényvédelemre, ugyanis a kék fény, a képernyőből jövő HEV-sugarak is öregítik a bőrt. A mai, modern fényvédők ez ellen is védenek, ezért indokolt az egész éves fényvédelem” – tudtuk meg dr. Dobozy Enikő bőrgyógyásztól. A mindennapos bőrápolási rutinba érdemes beépíteni azt, hogy arcunkat fényvédővel bekenjük, tavasszal és nyáron pedig, amennyiben a szabadban dolgozunk vagy sportolunk, ezt érdemes napközben egyszer megismételni.

Bőrünk fényvédelmére nem csak a tengerparton van nagy szükség: a napsugárzás hatása az utcán is jelentős
Bőrünk fényvédelmére nem csak a tengerparton van nagy szükség: a napsugárzás hatása az utcán is jelentősHenry Arden / Getty Images Hungary

„Ha elsétálunk a boltba vásárolni, vagy a buszra várunk, akkor is szükség van arra, hogy ismételten használjunk fényvédőt. A mi földrajzi viszonyainknak megfelelően márciustól októberig gondolkodás nélkül be kell kennünk magunkat fényvédővel”

 – mondja a szakember.

Hiba lenne azt hinni, hogy ez csak a nőket érintő feladat, férfiak esetében ráadásul van egy plusz rizikófaktor is, mégpedig a kopaszodó fejbőr. A bőrgyógyász szakorvos szerint a haj elvesztésével megszűnik annak fizikai védő hatása, a szabadon, védtelenül maradó fejbőrben pedig olyan folyamatok mehetnek végbe, amelyek bőrdaganathoz vagy rákmegelőző állapothoz is vezethetnek.

Így válassz készítményt

Sok nappali arckrém tartalmaz fényvédő faktort is: a hétköznapokra az ezek nyújtotta védelem megfelelő dr. Dobozy Enikő szerint.

„Ha szabadban tartózkodunk, akkor viszont nem – ilyenkor meg kell ismételni a fényvédelmet” – mondja. Ezalól az sem jelenthet felmentést, ha sminket viselsz arcodon – a szakember szerint léteznek olyan, permet kivitelű termékek, amelyeket a kifestett arcra is felvihetünk.

A készítményválasztás szempontjairól azt is elmondta, hogy a patikában kapható termékekben megbízhatunk, ha tehát teljesen biztosra akarunk menni, akkor gyógyszertárban szerezzük be a fényvédőt. Bárhol is vásárolunk, három szempont alapján döntsünk:

  • Az UVB-sugárzással szemben védő SPF-faktort szélesebb körben ismerjük, de ez önmagában nem elegendő.
  • Ellenőrizzük azt is, hogy UVA-sugarak ellen nyújt-e védelmet a készítmény.
  • Illetve a HEV-sugarakkal szembeni védelem is legyen szempont, amikor napozókészítményt veszünk.
A legkisebbek védelme a legfontosabb: erre tökéletes a fényvédő ruházat
A legkisebbek védelme a legfontosabb: erre tökéletes a fényvédő ruházatHelin Loik-Tomson / Getty Images Hungary

A fényvédelem ruhával egészíthető ki

Egyre több helyen szerezhető be hazánkban is fényvédő ruházat: ez dr. Dobozy Enikő szerint nem helyettesíti, hanem kiegészíti a napvédők alkalmazását. A kalap, sapka viselését kifejezetten szorgalmazza a doktornő, mert az árnyékolja az arcot, az esetlegesen kopaszodó fejbőrt pedig védi.

„A fényvédő ruházat különösen fürdőzéshez nagyon jó – a vízben megsokszorozódik a fény a visszaverődő sugarak hatására. Különösen a gyerekekre érdemes ilyen környezetben odafigyelni” – árulta el a szakember. Hozzátette – fontos tudni, hogy az életünk során szerzett napkárosodások összeadódnak, így azzal, ha holnaptól a lelkiismeretes napvédőhasználatra térünk át, a múlt hatásait nem tudjuk enyhíteni.

Szüleink generációja még nem tudott arról, milyen káros lehet a nap, nekünk azonban érdemes kamatoztatni az azóta elérhető ismereteket. Ha tehát gyermeked nyáron a homokozóban ücsörög, azt ne egy szál sortban, hanem pólóban és sapkában tegye meg.

A bőrgyógyász ugyanis arra figyelmeztet, hogy a 18 éves kor alatt szerzett fénykárosodás különösen veszélyes.

Jó hatása is van

„Élvezzük a napot, de legyünk óvatosak vele” – vélekedik a bőrgyógyász, aki a káros hatások mellett fontosnak tartja azt is megemlíteni, hogy szabályozó szerepe is van a napsütésnek. A pszichés állapot javítása mellett a D-vitamin-termelésben is szerepet játszik, de közben öregíti a bőrt, gyorsítja a korral járó bőrjelenségek megjelenését, és bizonyos bőrdaganatokra is hajlamosít, tehát egészségünket és szépségünket egyaránt károsíthatja.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek