Úgy öregíti a bőrödet, hogy észre sem veszed: így védd hatékonyan magad és a családod

GettyImages-546145633

A nap sugarai jótékony és káros hatásokkal egyaránt bírnak: a fényvédelem egész éves feladatunk kellene, hogy legyen.

Azt már a legtöbben tudjuk, hogy a nyári hónapokban fényvédő nélkül a napon tartózkodni nem okos dolog, arról viszont valószínűleg kevesebben tájékozódtak, hogy nemcsak a nap, hanem a képernyők sugárzása is olyasmi, amitől védenünk kell magunkat. Bőrgyógyász szakértőt kérdeztük arról, hogyan óvhatjuk bőrünket a leghatékonyabban!

Védjük egész évben a bőrünket a napsugarak ellen

„Az év 365 napjában gondot kell fordítani a fényvédelemre, ugyanis a kék fény, a képernyőből jövő HEV-sugarak is öregítik a bőrt. A mai, modern fényvédők ez ellen is védenek, ezért indokolt az egész éves fényvédelem” – tudtuk meg dr. Dobozy Enikő bőrgyógyásztól. A mindennapos bőrápolási rutinba érdemes beépíteni azt, hogy arcunkat fényvédővel bekenjük, tavasszal és nyáron pedig, amennyiben a szabadban dolgozunk vagy sportolunk, ezt érdemes napközben egyszer megismételni.

Bőrünk fényvédelmére nem csak a tengerparton van nagy szükség: a napsugárzás hatása az utcán is jelentős
Bőrünk fényvédelmére nem csak a tengerparton van nagy szükség: a napsugárzás hatása az utcán is jelentősHenry Arden / Getty Images Hungary

„Ha elsétálunk a boltba vásárolni, vagy a buszra várunk, akkor is szükség van arra, hogy ismételten használjunk fényvédőt. A mi földrajzi viszonyainknak megfelelően márciustól októberig gondolkodás nélkül be kell kennünk magunkat fényvédővel”

 – mondja a szakember.

Hiba lenne azt hinni, hogy ez csak a nőket érintő feladat, férfiak esetében ráadásul van egy plusz rizikófaktor is, mégpedig a kopaszodó fejbőr. A bőrgyógyász szakorvos szerint a haj elvesztésével megszűnik annak fizikai védő hatása, a szabadon, védtelenül maradó fejbőrben pedig olyan folyamatok mehetnek végbe, amelyek bőrdaganathoz vagy rákmegelőző állapothoz is vezethetnek.

Így válassz készítményt

Sok nappali arckrém tartalmaz fényvédő faktort is: a hétköznapokra az ezek nyújtotta védelem megfelelő dr. Dobozy Enikő szerint.

„Ha szabadban tartózkodunk, akkor viszont nem – ilyenkor meg kell ismételni a fényvédelmet” – mondja. Ezalól az sem jelenthet felmentést, ha sminket viselsz arcodon – a szakember szerint léteznek olyan, permet kivitelű termékek, amelyeket a kifestett arcra is felvihetünk.

A készítményválasztás szempontjairól azt is elmondta, hogy a patikában kapható termékekben megbízhatunk, ha tehát teljesen biztosra akarunk menni, akkor gyógyszertárban szerezzük be a fényvédőt. Bárhol is vásárolunk, három szempont alapján döntsünk:

  • Az UVB-sugárzással szemben védő SPF-faktort szélesebb körben ismerjük, de ez önmagában nem elegendő.
  • Ellenőrizzük azt is, hogy UVA-sugarak ellen nyújt-e védelmet a készítmény.
  • Illetve a HEV-sugarakkal szembeni védelem is legyen szempont, amikor napozókészítményt veszünk.
A legkisebbek védelme a legfontosabb: erre tökéletes a fényvédő ruházat
A legkisebbek védelme a legfontosabb: erre tökéletes a fényvédő ruházatHelin Loik-Tomson / Getty Images Hungary

A fényvédelem ruhával egészíthető ki

Egyre több helyen szerezhető be hazánkban is fényvédő ruházat: ez dr. Dobozy Enikő szerint nem helyettesíti, hanem kiegészíti a napvédők alkalmazását. A kalap, sapka viselését kifejezetten szorgalmazza a doktornő, mert az árnyékolja az arcot, az esetlegesen kopaszodó fejbőrt pedig védi.

„A fényvédő ruházat különösen fürdőzéshez nagyon jó – a vízben megsokszorozódik a fény a visszaverődő sugarak hatására. Különösen a gyerekekre érdemes ilyen környezetben odafigyelni” – árulta el a szakember. Hozzátette – fontos tudni, hogy az életünk során szerzett napkárosodások összeadódnak, így azzal, ha holnaptól a lelkiismeretes napvédőhasználatra térünk át, a múlt hatásait nem tudjuk enyhíteni.

Szüleink generációja még nem tudott arról, milyen káros lehet a nap, nekünk azonban érdemes kamatoztatni az azóta elérhető ismereteket. Ha tehát gyermeked nyáron a homokozóban ücsörög, azt ne egy szál sortban, hanem pólóban és sapkában tegye meg.

A bőrgyógyász ugyanis arra figyelmeztet, hogy a 18 éves kor alatt szerzett fénykárosodás különösen veszélyes.

Jó hatása is van

„Élvezzük a napot, de legyünk óvatosak vele” – vélekedik a bőrgyógyász, aki a káros hatások mellett fontosnak tartja azt is megemlíteni, hogy szabályozó szerepe is van a napsütésnek. A pszichés állapot javítása mellett a D-vitamin-termelésben is szerepet játszik, de közben öregíti a bőrt, gyorsítja a korral járó bőrjelenségek megjelenését, és bizonyos bőrdaganatokra is hajlamosít, tehát egészségünket és szépségünket egyaránt károsíthatja.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra