Évekkel tovább élhetsz ezektől a vitaminoktól, de nem mindegy, hogyan szeded őket

Ki ne szeretne évekkel tovább élni, főleg, ha csak enni kell a sikerhez? A tudomány most utánajárt annak, hogy mely vitaminokat és főleg milyen formában érdemes fogyasztanod, ha te is egy kicsivel tovább élveznéd az életet.

Van egy jó és egy rossz hírünk a vitaminokkal és ásványi anyagokkal kapcsolatban: a jó hír az, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok bevitele csökkenti a korai halálozás kockázatát. Egy új tanulmány szerint viszont ez a kapcsolat csak akkor látható, ha ezek a tápanyagok élelmiszerből származnak, és nem táplálékkiegészítőkből.

Az erről szóló tanulmányt az Annals of Internal Medicine folyóiratban tették közzé. 

„Eredményeink alátámasztják azt a korábbi feltételezést, hogy vannak nagyon fontos egészségügyi összefüggések, amelyek megjelennek élelmiszerekből származó tápanyagok fogyasztásánál, ám sajnos nem láthatók étrend-kiegészítők szedése esetén” – emelte ki dr. Fang Fang Zhang, a tanulmány vezető szerzője, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi szakembere. 

Sőt, bizonyos tápanyagok nagy dózisú étrend-kiegészítőként történő fogyasztása káros lehet. A tanulmány szerint a táplálékkiegészítőkből származó magas kalciumszint összefüggésbe hozható a rák okozta halálozás fokozott kockázatával.

A tanulmány több mint 27 000 olyan 20 éves és annál idősebb amerikai felnőtt adatait elemezte, akik 1999 és 2010 között részt vettek egy országos egészségügyi felmérésben. A felméréshez megkérdezték a résztvevőket arról, mit ettek az elmúlt 24 órában, és hogy szedtek-e étrend-kiegészítőket az elmúlt 30 napban. A résztvevők egészségügyi állapotát ezután átlagosan körülbelül hat évig követték nyomon. A vizsgált időszakban mintegy 3600 ember halt meg, és ebből 945-en szívbetegségben, 805-en pedig rákban hunytak el.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik megfelelő mennyiségű K-vitamint vagy magnéziumot fogyasztanak, kisebb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata a vizsgálati időszak alatt, mint azoknál, akik nem kaptak megfelelő mennyiséget ezekből a tápanyagokból. Ezen túlmenően, azoknál az embereknél, akik megfelelő mennyiségű A -vitamint, K-vitamint, cinket vagy rezet fogyasztottak, alacsonyabb volt a szívbetegség miatti halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem kaptak megfelelő mennyiséget ezekből a tápanyagokból.

Ám amikor a kutatók figyelembe vették ezeknek a tápanyagoknak a forrását, kiderült, hogy csak az élelmiszerekből származó tápanyagokat tudták összefüggésbe hozni a szívbetegségből vagy más okból eredő halálozás kisebb kockázatával. Magyarul: csak akkor működött az „élj tovább vitaminokkal” trükk, ha nem kapszulából, hanem gyümölcsökből, zöldségekből és más egészséges alapanyagokból származtak a tápanyagok. 

A tanulmány azt is megállapította, hogy a táplálékkiegészítőkből származó magas kalciumszint – legalább napi 1000 milligramm – fogyasztása összefüggésbe hozható a rák okozta halálozás magasabb kockázatával. Az is kiderült, hogy az élelmiszerből származó kalciumbevitel nem növeli a rák kockázatát.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy nem mérték objektíven, hogy a résztvevők mit fogyasztanak, hanem saját beszámolóikra hagyatkoztak, amelyek nem biztos, hogy teljesen pontosak. 

Ha csak enni kell érte, mi bevállaljuk
Ha csak enni kell érte, mi bevállaljukHappycity21 / Getty Images Hungary

Az új tanulmány nem az első, amely összefüggésbe hozza az étrend-kiegészítők használatát a káros hatásokkal. 2011-ben egy nagy tanulmány megállapította, hogy az E-vitamin-kiegészítők használata együtt jár a prosztatarák megnövekedett kockázatával. Ugyanebben az évben egy külön tanulmány idősebb nők körében úgy találta, hogy a táplálékkiegészítők használata általánosságban is összefüggésbe hozható a halálozás megnövekedett kockázatával a 20 éves vizsgálati időszak alatt.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra