Ezt a vitamint szedd, ha már náthás vagy: 2 nap alatt elmulasztja a tüneteket

GettyImages-1393158824

Azt már régóta tudjuk, hogy aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, és megfelelő mértékben viszi be a vitaminokat és az ásványi anyagokat a szervezetébe, ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. A D-vitamin pedig kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a felső légúti betegségeket.

Két kisgyerek mellett a hosszú őszi-téli hónapokban szinte kikerülhetetlen, hogy valamilyen felső légúti nyavalyával megfertőződjünk, bármennyire is odafigyelünk a vitaminpótlásra és a higiéniára. Éppen ezért meglepődve tapasztaltam, hogy ha két napig megemelem a napi 2000 NE D-vitamin-adagomat 6000 NE-re, a nátha nem egy hétig kínoz, hanem a harmadik napra szinte teljesen elmúlik. A jelenségről dr. Kóródy Ágnes háziorvost kérdeztem.

Táplálkozás, napfény és naptej

A D-vitamin gyűjtőfogalom, a D2- és a D3-vitamint értjük alatta, ez utóbbi végez aktív munkát az emberi szervezetben. Zsírban oldódó, azonban klasszikus értelemben mégsem mondható igazi vitaminnak, mert nemcsak táplálékkal juthatunk hozzá, hanem a szervezet külső bevitel nélkül is képes megfelelő mennyiséget termelni belőle, ha elegendő UV-sugárzás éri a bőrt” – mondja dr. Kóródy Ágnes. „Az optimális D-vitamin-szint kiegyensúlyozott táplálkozással és megfelelő idejű napon tartózkodással tartható fenn, azaz márciustól októberig a végtagokat, vállat és arcot érő, az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 15-30 perces, 10 és 16 óra közötti direkt napsugárzás során” – folytatja a doktornő. Kizárólag csak étkezéssel nem lehet a téli D-vitamin-hiányt megelőzni, és fontos tudni, hogy a szolárium nem alkalmas a fentiek pótlására. „Mivel azonban az egyre magasabb UV-sugárzás káros a bőr számára, gondoskodni kell a megfelelő UV-védelemről, például naptej használatával. Ez azonban ellentart a fentieknek, tehát a bevitelt ajánlott szintetikus úton, tabletta vagy cseppek formájában kiegészíteni.”

Nem biztos, hogy a napozás elegendő a megfelelő D-vitamin-szint fenntartásához
Nem biztos, hogy a napozás elegendő a megfelelő D-vitamin-szint fenntartásáhozThomas Barwick / Getty Images Hungary

Heti és havi adagolás várandósság esetén tilos

Ami a napi mennyiséget illeti, az UV-B-mentes időszakban, azaz októbertől márciusig felnőtteknek 2000 NE D-vitamin-bevitel szükséges. „Ez heti vagy akár havi adagban is bevihető egyszerre, tehát ha nem szedjük naponta a D-vitamint, heti 14 000 NE vagy havi 2× 30 000 NE D-vitamint is bevehetünk egyszerre. Várandósság esetén a heti és havi dózist tilos alkalmazni” – hangsúlyozza a szakember. „Gyermekeknek október és március között hatéves kor alatt 400-500 NE az ajánlott dózis, a maximálisan bevihető adag pedig 1000 NE.”

Rengeteg jótékony hatása van

A megfelelő D-vitamin-bevitel nemcsak a csontrendszerre és a kalcium felszívódására van hatással, ahogy korábban gondolták. „Onkológiai betegségek, nőgyógyászati problémák is kialakulhatnak, amennyiben szintje nem elegendő” – figyelmeztet Dr. Kóródy Ágnes. „Hatása nemcsak a fertőzésekkel szembeni védelemben, de az immunrendszer túlzott reakciójának kontrolljában is szerepet játszik, így bizonyítottan jótékony hatással bír autoimmun megbetegedésekben. Szabályozza egyes fehérvérsejtek, például a falósejtek fertőzésre adott válaszát, és befolyással bír a normál bélflóra megfelelő összetételére is.”

Kulcsfontosságú a fertőzések elleni védelemben

És hogy mi az általam tapasztalt jelenség oka? Nos, erre általános érvényű, bizonyítható orvosi magyarázat nincs. Az mindenesetre biztos, hogy immunrendszerünknek szüksége van a D-vitaminra, különben csökken a fertőzések elleni védekezés képessége. Ha pedig náthásak vagyunk, ne féljünk 2-3 napig dupla adagot bevenni a D-vitaminból: a biztonságos dózis felső határa 4000 NE, de évekig kellene ezt a mennyiséget szedni ahhoz, hogy túladagoljuk a D-vitamint.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra