5 menstruációs mítosz, amivel bárcsak mindannyian tisztában lennénk

GettyImages-1288489306

A középkor embere meg volt győződve arról, hogy a menstruáció közvetlen összefüggésben áll a boszorkánysággal. A vérnek misztikus erőt tulajdonítottak, ami gyógyítja a köszvényt és termőbbé teszi a földeket. De ezen azért már túl vagyunk, ugye?

Aztán jöttek a viktoriánusok, és helyretették a nőket. Henry Maudsley angol pszichiáter a 19. században előszeretettel hangoztatta, hogy a menstruáció hatására csökkennek a nők kognitív képességei, ami elég indok volt ahhoz, hogy ne kaphassanak szavazati jogot. És bár szerencsére azóta nagyot fordult a világ, még mindig vannak olyan menstruációval kapcsolatos mítoszok, amikkel kapcsolatban ideje rendet tenni a fejekben.

#1 A menstruáció alatt nem lehet teherbe esni

A helyzet az, hogy hiába a kiáramló vér, ez mit sem lassít a spermiumok mozgásán, amik akár 3-5 napon keresztül is képesek életben maradni. 

Persze kisebb a megtermékenyítés esélye, mint más napokon, de közel sem nulla.

#2 Az egymáshoz közel álló nők ciklusa összehangolódik

A szinkronmenstruáció jelenségét sokan az evolúcióval magyarázzák. Az elmélet lényege, hogy a nők egyszerre válnak szexuálisan befogadóvá, így – a legelterjedtebb verzió szerint – megelőzhető, hogy a nőstényeket mindig a domináns hím sajátítsa ki, ehelyett több hímmel is tudnak párosodni. És bár a feltevés logikusnak tűnhet, tudományos magyarázattal nem sikerült alátámasztani a hipotézist.

#3 A PMS a nők által kitalált kifogás

A valóság ezzel szemben, hogy a premenstruációs szindróma (PMS) egy nagyon is valós, hangulatingadozásokkal, a mell érzékenységével, ételek utáni sóvárgással, kimerültséggel, ingerlékenységgel és depresszióval járó tünetegyüttes. Ennek egy súlyosabb formája a premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD), aminek tünetei a munkahelyi teljesítményre is rányomhatják a bélyegüket, és a kapcsolatainkban is kárt tehetnek. És bár a PMDD viszonylag ritka, a PMS tüneteit a nők 90 százaléka megtapasztalja.

#4 A nők ürügyként használják a menstruációt, hogy sok csokit egyenek

Oké, először is nincs szükségünk különösebb ürügyre ahhoz, hogy mérhetetlen mennyiségű csokit az arcunkba toljunk. Másodszor pedig a csokoládé magnéziumot és antioxidánsokat tartalmaz, pont azokat a dolgokat, amikből menstruáció alkalmával rengeteget veszít a szervezet.

#5 Menstruáció alatt nem szabad fürdeni a tengerben... tudod, a cápák miatt

Az igazság az, hogy a cápák jóformán csak férfiakra támadnak. Statisztikák szerint ugyanis minden száz cápatámadásból csak kicsit több mint hat esetben nő az áldozat. Nyilván azért, mert a menstruációs vérnek rossz íze van.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra