„Nekem ez a viszony tényleg nem jelentett semmit” – 4 tévhit a megcsalásról

GettyImages-539259697

A hűtlenség a megcsalt fél számára szinte mindig nagyon fájdalmas, és sokszor a párkapcsolat befejezéséhez vezet. De hogyan jut el valaki addig, hogy megcsalja a másikat? És mi állhat a hátterében? Egyáltalán nem biztos, hogy a szerelem vagy a kötődés hiánya. Tények és tévhitek következnek.

Kutatások szerint annak ellenére, hogy a legtöbben komolyan gondolják az oltár (vagy az anyakönyvvezető) előtt kimondott holtomiglan-holtodiglant, a monogám kapcsolatok negyedében előbb-utóbb terítékre kerül a hűtlenség kérdése. A szerelemre mindannyian vágyunk, azt viszont senki nem szeretné, hogy megcsalják.

Tévhitek a megcsalás mögött

Az, hogy mi fér bele egy kapcsolatba, a pár tagjainak közös megegyezésén múlik. Vannak, akik már akkor kiborulnak, ha a párjuk kedvesebben szól valakihez, mások pedig akár a nyitott házasságig is eljutnak. Változó, hogy az érzelmi vagy fizikai hűtlenséget viseljük nehezebben: a nőket általában jobban megviseli, ha párjukat érzelmi szálak is fűzik másvalakihez. Ekkor hiába nem alakul ki fizikai kapcsolat, a gyengéd érzelmek, amiket párunk (vagy akár mi magunk) valaki más iránt táplál, előbb-utóbb kikezdik az addig sérthetetlennek hitt kettősünket.

Függetlenül attól, hogy a megcsalás érzelmi vagy szexuális jellegű-e; hogy sms-ek, online üzenetváltások vagy személyes találkozók formájában valósul-e meg; vagy hogy folyamatos vagy egyszeri kapcsolatról, esetleg fizetett szexmunkásokról van-e szó, a hűtlenség érzelmi hatása óriási.

Olyan ez, mint a földrengés: a megcsalt fél lába alól kicsúszik a talaj, és láthatóvá válnak az addig működőnek hitt kapcsolat törésvonalai.

A kultúránkat átható elképzelések a hűtlenségről nagymértékben befolyásolják azt is, mit gondolunk arról, miért csaltak meg bennünket. Lássuk a leggyakoribb tévhiteket a hűtlenség hátterében húzódó okokról!

A hűtlenség nagyon mély sebeket tud ejteni
A hűtlenség nagyon mély sebeket tud ejtenizoranm / Getty Images Hungary

1. A hűtlenség a kapcsolat végét jelenti?

A hűtlenség nagyon mély sérülést tud okozni: sérülhet önmagunkba és a másikba vetett hitünk, az énképük és az önbizalmuk, becsapottnak és megalázottnak érezhetjük magukat. Attól is tarthatunk, hogy ha ezek után együtt maradunk a partnerünkkel, mások azt fogják gondolni: velünk bármit meg lehet tenni. Pedig egy 2014-es kutatás szerint a házaspárok több mint a fele együtt marad azután is, hogy egyikük hűtlen volt. Természetesen ez önmagában nem jelenti azt, hogy fel is tudták dolgozni a történteket, pedig ilyen esetben célszerű párterapeutához fordulni. A hűtlenség ugyanis jelzés arra, hogy a kapcsolattal valami történt: érdemes átgondolni, mi váltotta ki az „árulást”. A háttérben húzódó okokkal szembenézve lehet csak újjáépíteni a kapcsolatot.

2. Már nem szeret?

Számos oka lehet annak, ha valaki megcsalja a partnerét. Valóban előfordul, hogy valaki beleszeret valaki másba, de van, akit a felfedezés izgalma hajt, mások az otthon eltűnt intimitást keresik. Az is előfordulhat, hogy valakinek pozitív visszajelzésre van szüksége, mert úgy érzi, egy új hódítás erősítheti meg az énképét vagy önértékelését. Bár ezek nem lehetnek kifogások a félrelépésre, mégis olyan, érzelmeken alapuló magyarázatok, amelyek nem zárják ki az állandó partner iránt érzett szeretetet. Aki eljut a megcsalásig, minden bizonnyal nem képes kommunikálni érzelmeit vagy szükségleteit partnere felé – nemritkán azért, mert nem a biztonságosan kötődő kapcsolatok példája volt előtte. Ha nincsenek eszközei a partnerével való kommunikációhoz, könnyen azon kaphatja magát, hogy bármit képes megtenni saját szükségletei kielégítése érdekében – akár olyasvalamit is, ami saját értékrendjével is szembemegy. Sok esetben a terápia révén derül fény arra, hogy nem a partner iránt érzett szeretet hiánya vezetett a megcsaláshoz, hanem a hűtlen társ belső félelme és elkeseredettsége.

3. Már nem vonzódik hozzám?

Kérdés persze, mit is értünk a vonzódás fogalmán. Kultúránk hajlamos a vonzódást szexuális értelemben meghatározni, de ez nem teljesen fedi a valóságot. A vonzalom összetett érzés: vonzó lehet a partner magabiztossága, humora, nyitottsága, érzelmi intelligenciája vagy éppen intellektusa. A szorongás, a stressz, a pánikreakciók, különböző pszichés problémák csökkenthetik a szexuális vágyat, amit sokan ijesztő vagy szégyellni való jelenségként élnek meg, és eltitkolják problémáikat partnerük elől. A szégyen és a titok pedig nem tesz jót egy párkapcsolatnak sem.

4. Narcisztikus a párom?

A megnövekedett szexuális étvágy, az alkalmi szex iránti megengedőbb attitűd és a képességeikről alkotott túlságosan pozitív elképzelések valóban akár a narcisztikus személyiség jellemzői is lehetnének. De az, ha a hűtlen férj rendelkezik e tulajdonságok némelyikével, nem jelenti automatikusan, hogy narcisztikus személyiségzavarban szenvedne. A viselkedés, amelyet az elárult partner narcizmusként értelmez, sokszor a hűtlen fél haragjának eredménye, aki úgy érzi: partnere figyelmen kívül hagyta érzelmi vagy szexuális szükségleteit – amit valószínűleg ő maga sem kommunikált megfelelően.

A párok háromnegyede azért szerencsére nem kell, hogy szembesüljön a megcsalás problémájával. Ha elégedettek vagyunk társunkkal és a párkapcsolatunkkal, valószínűleg nem fenyeget az a veszély, hogy valaki mással jobban megtalálja az intimitást. A partner szeretete, tisztelete és megbecsülése, valamint a megfelelő kommunikáció jelentik tehát a kulcsot a jól működő párkapcsolathoz, amin folyamatosan dolgoznunk kell.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra