„10 dolog, ami nagyon meglepett, miután egy évig követtem a mediterrán étrendet”

Szabó Eszter

Ezt a módszert érdemes követni, ha az ember megengedheti magának, mert tele van egészséges alapanyagokkal: olívaolajjal, friss zöldségekkel, tengeri herkentyűkkel és zamatos gyümölcsökkel. Most pedig az is kiderül, mi lehet meglepő az első évben, ha te is belevágnál az egyik legegészségesebb életmód követésébe.

Már sokszor kiderült, hogy a mediterrán diétánál talán nincs is egészségesebb döntés, ami táplálkozásunkat illeti. A legújabb kutatásokat összefoglaló Independent szerint még mindig a zöldségek és egyéb növények jelentőségét kihangsúlyozó, leginkább a mediterrán jelzővel összefoglalható diéták jelentik a legmegbízhatóbb és legegészségesebb megoldást az életmódváltást tervezők számára. A zöldségek mellett a halak, a teljes kiőrlésű szénhidrátok és a többszörösen telítetlen zsírsavak fontosságát előtérbe helyező étrend persze nem csak a fogyni vágyóknak segít: az agynak és a szívnek is jót tesz, ha követjük.

Egy hat kutatást összegző, a Gerontologyban megjelent tanulmány szerint többek között az egészséges öregedésre, a mobilitásra és a kognitív képességeinkre is jó hatással van a mediterrán étrend, ami ráadásul a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is képes visszaszorítani.

10 dolog, ami meglepett, miután több mint egy évig követtem a mediterrán diétát címmel írta meg összefoglalóját Jennifer Barton, az Insider szerzője. „Több mint egy éve követem a mediterrán diétát, és megváltoztatta az életemet. Megtanultam, hogy a zöldségek izgalmasak lehetnek, és nem hiányzik a vörös hús fogyasztása” – kezdte beszámolóját. 

Saját bevallása szerint azelőtt borzalmas étrendje volt, amely sok feldolgozott élelmiszert, vörös húst és cukrot tartalmazott, valamint kevés zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát. Ami még rosszabb, hogy egész nap evett, és inkább nassolt, mint hogy leült volna étkezni.

„2019 júliusában gyökeres változtatást eszközöltem, lemondtam minden húsféléről (kivéve a halat), és úgy döntöttem, az étrendem tele lesz sok színes gyümölccsel és zöldséggel, teljes kiőrlésű gabonával, egészséges zsírokkal, tenger gyümölcseivel”

– idézte fel a kezdeteket.

És hogy mi a 10 legmeglepőbb dolog egy év után?

1. A változatossága végtelen, így nem érzed majd korlátozónak

„Soha nem gondoltam volna, hogy olyan ember leszek, aki izgalmasnak találja a zöldségeket, de most már értem, miért szeretik annyian. Annyira energikus vagyok, ráadásul ebben az étkezésben nincs semmi unalmas vagy korlátozó” – foglalta össze Barton, aki igyekszik folyamatosan új zöldségeket kipróbálni, új kombinációban. Arra számított, hogy hamar megunja majd a diéta alapanyagait, de nem így történt. 

2. Az étkezések sokkal kiegyensúlyozottabbak, így nem hiányzik a nassolás

Egy remek ajándék, ami az egészséges életmóddal jár. A fogások alacsony glikémiás indexének köszönhetően ezt a módszert követve nem hiányoznak majd annyira a sós és édes nassolnivalók.

3. Egyáltalán nem hiányzik a vörös hús 

„Korábban imádtam a steaket, a sajtburgert, a szalonnát, még a nyers vörös húst is – az éttermekben az egyik kedvenc ételem a tatár bifsztek volt. Azt hittem, nagyon szenvedek majd nélküle, de elképesztő módon egyáltalán nem hiányzik. Arra is rájöttem, hogy a testem nem a vörös hús fogyasztására van kitalálva, és hogy nem kell minden étkezést puffadásnak és heves gyomorgörcsnek követnie” – osztotta meg a szerző, akinek folyamatosan rosszullétek kísérték a hétköznapjait, amíg több vörös húst evett. 

4. Olcsó alternatívák is akadnak

A tenger gyümölcsei, a hal, az avokádó és bizonyos típusú olívaolajok mind költségesebb alapanyagok. Szerencsére ennek ellenére nagyon könnyű pénztárcabarát módon vásárolni, miközben az ember továbbra is a mediterrán étrend szerint étkezik.

„A tonhal-, bab- és zöldségkonzerv, valamint a fagyasztott hal mind olcsóbb alternatíva. Ráadásul a mártogatós, például a hummusz otthon elkészítve egyszerűbb és ízletesebb, mint a legtöbb szupermarketben” – lelkesedett az újonnan megismert alapanyagokért Barton.

5. Az egész jóval egyszerűbb, mint gondolnád

„Igaz, hogy egy étel, még egy saláta elkészítése is több erőfeszítést igényel, mint egy zacskó csipsz kinyitása. De találtam néhány nagyszerű, könnyű ételt a mediterrán diéta közben” – folytatta.

A vega muszaka például az egyik legjobb étel egy hideg téli napon, de előfőzött (vagy fagyasztott) quinoát, lencsét, barna rizst is találhatsz, így ha épp rohansz, percek alatt összedobhatsz belőlük valami finom, zöldséges fogást a szerző javaslata szerint. Egy adag hal és zöldség szintén pillanatok alatt megvan, és nem kell sokat vesződnöd majd a konyhában az ételekkel. 

6. Nagyon finom, de lehet elképesztő drága is

Érdemes odafigyelned, mert erre az életmódra a világ pénzét elköltheted, ha nem kalkulálsz néha egy-egy olcsóbb paradicsomos hallal, vagy a kedvezőbb áron megkapható idényzöldségekkel. 

7. Nagyon sok új módszer fedezhető fel a zöldségek izgalmassá tételére

„Soha nem értettem, milyen élvezetes lehet megenni egy tányér szivárványszínű ételt, de most már értem. Minden étkezésem tele van gyönyörű lilákkal, sárgákkal, narancsokkal, vörösekkel, zöldekkel” – biztat mindenkit a szerző, hogy kísérletezzen minél többet kedvenceivel. 

Könnyen tartható életmód, és nem feltétlenül drága
Könnyen tartható életmód, és nem feltétlenül drágapetrenkod / Getty Images Hungary

„Mostanában izgalmas kísérletezéssel töltöm a napjaimat – sütöm, pürésítem, grillezem, pépesítem, levesekbe keverem, töltöm, párolom, feltétnek használom a zöldségeket” – áll a beszámolóban. 

„A krumplipüré helyett most a vajbabot vagy a cannellini babot pépesítem. A pürésített cékla kedvenc mártogatósommá vált, amikor a hummusz alternatíváját szeretném elkészíteni. A zöldpaprika pedig – amit nyersen nagyon nem szeretek – a leggyakoribb választásom omlettbe sütve” – részletezte. 

8. Nem csak egyféle mediterrán étrend létezik

A mediterrán étrend lehet görög, francia, spanyol és olasz, török, libanoni, izraeli és marokkói is – nem kell kizárólag hal-saláta kombinációban gondolkodnod. A legjobb ötlet, ha első lépésként átfutsz egy rakás receptet, és kiválasztod a kedvenceidet, majd elkezdesz kísérletezni velük. 

9. A család is szereti

„Ennek a diétának az egyik legnagyobb előnye, hogy mennyire élvezi a családom. A férjem elkötelezett húsevő volt, de nem panaszkodott, amikor tegnap este portobello gombás steakkel és vajbabpürével kínáltam meg. Sőt, ízlett neki” – árulta el az életmódváltó, aki azt mondja, a családja nem érzi, hogy épp valamilyen étrendet követ, egyszerűen sok zöldséget esznek, és egészséges alapanyagokat választanak. 

10. Kitisztul a bőröd

„A bőröm gyakran pattanásos lett, begyulladt, és fájt. Rosaceám, bőrpírom, szárazságom és rengeteg pattanásom volt – csúnya kombináció, ami miatt még azt is utáltam, ha fényképeznek” – vallotta be a szerző, akinek az egészséges étrendtől egy idő után elmúltak kellemetlen tünetei is. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra