Még mindig a mediterrán étrend a legjobb választás

A leveles zöldségek, az erdei gyümölcsök és a többszörösen telítetlen zsírsavak is kifejezetten hasznosak a kutatók szerint.

A legújabb kutatásokat összefoglaló Independent szerint mg mindig a zöldségek és növények jelentőségét kihangsúlyozó, leginkább a mediterrán jelzővel összefoglalható diéták jelentik a legmegbízhatóbb és legegészségesebb megoldást az életmódváltást tervezők számára. A zöldségek mellett a halak, a teljes kiőrlésű szénhidráto és a többszörösen telítetlen zsírsavak fontosságát kihangsúlyozó étrend persze nem csak a fogyni vágyóknak segíthetnek: az agynak és a szívnek is jót tesz mindez.

Egy hat kutatást összegző, a Gerontologyban megjelent tanulmány szerint többek között az egészséges öregedésre, a mobilitásra és a kognitív képességeinkre is jó hatással van a mediterrán étrend, ami ráadásul a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is képes visszaszorítani.

shutterstock 84433993
Shutterstock

A klasszikus mediterrán diéta mellett a leveles zöldségekre, az erdei gyümölcsökre, a babfélékre és a szárnyasokra is nagy hangsúlyt fektető MIND diéta is segíthet abban, hogy a lehető leglassabb legyen egy stroke után az érintettek szellemi leépülése. A 6000 öreg étrendjét és kognitív képességeit megvizsgáló kutatás szerint persze legalább ilyen fontos a tiltott lista is: a feldolgozott húskészítmények, a péksütemények, az édességek, a rántott ételek, a vörös hús, a sajtok, a vaj és a margarin fogyasztása például nem ajánlott.

Mindez valószínűleg a mindkét diétában fellelhető antioxidánsoknak és a többszörösen telítetlen és az omega-3 zsírsavaknak köszönhető, amelyek korábbi kutatások szerint képesek megóvni az agyat a demencia tüneteitől.

Az agysejtek felépítésének és funkciójának degenerációját megakadályozó erdei gyümölcsök és leveles zöldségek emellett az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát is képesek lehetnek lecsökkenteni, az egyszerű szénhidrátok hiánya pedig a vércukorszint hullámvasutazásának veszi elejét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra