A magyar konyha fontos szereplője az egyik legegészségesebb táplálék

GettyImages-807769960

A mákot az egyik legegészségesebb táplálékként tartják számon, ráadásul a magyar konyhának is fontos szereplője, így jó, ha mindig van otthon egy kevés belőle. Ugyan viszonylag magas a kalóriatartalma, de mégis szerepet kaphat a fogyókúrában, mert nagyon hatásos természetes méregtelenítő: kitisztítja a bélrendszert, letakarítja a bélfalakat és csökkenti a puffadást. Erősíti a gyomrot, védi a gyomor nyálkahártyáját, és görcsoldó hatása miatt a hasfájásos panaszokat is enyhíti. Íme, a mák tudomány bizonyította előnyei!

Az apró, fekete mákszemekben rengeteg vitamin és ásványi anyag található. A mák nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot és magnéziumot, valamint remek természetes B1-, B2-, B6- és E-vitamin-forrás. Olaj formájában kúraszerűen is fogyasztható, segít a csontritkulás megelőzésében és az idegrendszer megnyugtatásában.

Nemcsak a ráncok ellen és a bőr rugalmasságának megőrzésére használhatod, hanem a korral járó betegségek kialakulásának esélyét is csökkentheted rendszeres mákfogyasztással. Rendbe teszi a koleszterinszintet, csökkenti a magas vérnyomást, védi az idegrendszert, és még körmöket is erősíti. Itt az ideje egy mákos-citromos muffin összedobásának – és ha igazán menő módon készítenéd el, egy kis máklikőrös, édes sajtkrémmel díszítsd a tetejét.

A mákfogyasztás 6 legfontosabb előnye

A mákot világszerte használják pékárukban és helyi, hagyományos ételekben. Mind a magvak, mind a mákolaj fontos egészségügyi előnyöket kínál a fejfájás és köhögés kezelésétől az asztma és az álmatlanság gyógyításáig. 

Egy mákos csigát valaki?
A mák előnyeit süteményben élvezni a legfejedelmibb! Tatiana Domarieva

Íme, a mák 6 nemrég megismert előnye!

1. Gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban

A legtöbb maghoz hasonlóan a mák is gazdag rostokban, növényi zsírokban és számos egyéb tápanyagban. Egy evőkanál – 9 gramm – ennyi mindent biztosít:

  • kalória: 46 kcal
  • fehérje: 1,6 gramm
  • zsír: 3,7 gramm
  • szénhidrát: 2,5 gramm
  • rost: 1,7 gramm
  • mangán: a napi ajánlott érték (DV) 26%-a
  • réz: a DV 16%-a
  • kalcium: a DV 10%-a
  • magnézium: a DV 7%-a
  • foszfor: a DV 6%-a
  • cink: a DV 6%-a
  • tiamin: a DV 6%-a
  • vas: a DV 5%-a

A mák különösen gazdag mangánban, amely a csontok egészsége és a véralvadás szempontjából fontos nyomelem. Ez az ásványi anyag segít a szervezetnek az aminosavak, zsírok és szénhidrátok hasznosításában is. Magas réztartalommal is rendelkezik, amely fontos ásványi anyag a kötőszövetek előállításához és a vas szállításához. 

A magvakból hidegen sajtolható mákolaj állítható elő, amely különösen gazdag ómega-6 és ómega-9 zsírokban.

Kis mennyiségben tartalmaz esszenciális ómega-3 zsír alfa-linolénsavat (ALA) is. A kutatások jellemzően az ezekben a zsírokban gazdag étrendet kapcsolják össze az általános egészségi állapot javulásával és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.

Ennek ellenére a magas ómega-6 és ómega-3 arányt tartalmazó étrendek összefüggésbe hozhatók a gyulladások és betegségek fokozott kockázatával, ezért ne fogyassz rendszeresen, túl nagy mennyiségű mákolajat vagy más, ómega-6-ban gazdag olajokat. A mákmag és olaja ugyanakkor jó forrása a polifenoloknak – egyfajta antioxidánsnak, amely csökkentheti az olyan betegségek kockázatát, mint például a szívbetegség. 

2. Fájdalomcsillapító vegyületeket tartalmazhat 

A mák morfiumot, kodeint, thebaint és más ópiumalkaloidokat tartalmaz, amelyek fájdalomcsillapító, nyugtató és elalvást okozó tulajdonságaikról ismertek. Ezek a vegyületek gyakran megtalálhatók az erre a célra szánt gyógyszerkészítményekben is. Ezek az alkaloidok jellemzően a mákhüvely tejfehér folyadékában vannak jelen.

A mákmagvak természetesen nem tartalmaznak ópiumvegyületeket, de a betakarítás során vagy a kártevők által okozott károk következtében szennyeződhetnek velük.

Így, mielőtt a szupermarketek polcaira kerülnének, a mákot általában megtisztítják, hogy megszabaduljanak az esetleges ópiumalkaloidoktól, amelyekkel kapcsolatba kerülhettek.

3. Javíthatja a szív és a bőr egészségét

A mákolaj különösen gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban, amelyek jótékony hatással lehetnek a szívre és a bőrre.

A kutatások szerint a telítetlen zsírokban gazdag étrend akár 17%-kal is csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A telített zsírok telítetlen zsírokkal való helyettesítése az étrendben különösen előnyös lehet. Ne feledd, hogy a magas oómega-6 és alacsony ómega-3 arányt tartalmazó étrend növelheti a gyulladások és betegségek kockázatát.

További kutatások azt sugallják, hogy a mákolajban lévő zsírok elősegíthetik a sebek gyógyulását, valamint megelőzhetik a pikkelyes elváltozásokat, ha közvetlenül a bőrre alkalmazzák.

4–6. Egyéb lehetséges előnyök

A mákról gyakran mondják, hogy számos egyéb jótékony hatást is kínál, beleértve a jobb emésztést, mellette javítja a bőr és a haj egészségét, valamint kezeli a fejfájást, a köhögést és az asztmát. Bár hiányoznak a közvetlen vizsgálatok, egyes kutatások egyes máktápanyagokat vagy vegyületeket valóban összekapcsolnak ezen hatások némelyikével.

A legegyszerűbb a citromos muffinban elrejteni
A legegyszerűbb a citromos muffinban elrejteniDouglas Sacha / Getty Images Hungary
  • Segítheti az emésztést. A mák rostokban gazdag, ami javíthatja a bélrendszer működését.
  • Védelmet nyújthat bizonyos betegségek ellen. Az ezekben a magvakban található antioxidánsok megvédhetik a szervezetet a sejtkárosodástól és különböző betegségektől.
  • Növelheti a termékenységet. Egyes kutatások azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akiknek mákolajat használtak egy speciális módon, nőtt a termékenység esélye.

A mák és a mákolaj tehát javíthatja az emésztést, csökkentheti a betegségek kockázatát, és termékenységnövelő gyógyászati termékek készítésére is felhasználható. Ennek ellenére további tanulmányokra van szükség kedvenc töltelékünkkel kapcsolatban, és érdemes mértéket tartani a fogyasztásában.

Egyesek azt állítják, hogy a mákos tea vagy a mákkal átitatott meleg tej természetes gyógymód az álmatlanság ellen. Mivel a legtöbb, kereskedelemben kapható mákot eladás előtt megtisztítják, a helyi szupermarketben vásárolt termékeknek valószínűleg nincs álmatlanság elleni hatása.

A mosatlan mák más kémiai függőségekhez hasonló függőséget is okozhat, ezért ezek alkalmazása az álmatlanság kezelésére erősen nem javasolt. 

A mák ugyanakkor gazdag egészséges növényi vegyületekben és tápanyagokban, például a mangánban. Ezek a magvak és olajaik fokozhatják a termékenységet és elősegíthetik az emésztést, bár további kutatásokra van szükség számos egyéb, feltételezett jótékony hatását illetően.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek