Neked is belilul a körmöd a Balatonban? Ha úgy marad, nagy bajt is jelezhet

GettyImages-149616502
Olvasási idő kb. 4 perc

A köröm tisztasága és épsége nem csupán a kifogástalan megjelenés alapvető feltétele, de a szervezet egészségéről is árulkodó jel. Látványos változása akár kialakuló betegséget is megmutathat, ha pedig elszíneződik, lila lesz, érdemes utánajárni, mi lehet a szokatlan jelenség oka.

A betegségek első tünetei nem mindig az adott szerv területén jelentkeznek, akár a haj, a bőr vagy a köröm is jelezhetnek egészségügyi problémát, mely a szívből, a májból vagy a tüdőből ered. A köröm állapotának változásait okozhatja egyszerű külső fertőzés, mely gyorsan és eredményesen is kezelhető, de esetenként nagyobb baj is állhat a háttérben, ami teljes körű kivizsgálást igényelhet. Ilyen esetekben bőrgyógyász, illetve belgyógyász szakorvos állíthatja fel a diagnózist. Ha tehát a körmöd ijesztően lilára színeződik, és annak nem gyorsan múló vagy külső hatás az oka (fertőzés, hideg víz, rosszul megválasztott körömlakk, esetleg kétkilós súlyzó), akkor a legjobb, ha minél előbb utánajársz, hogy nincs-e egészségügyi probléma a jelenség hátterében. 

Miért lilulnak be a körmök?

A kékeslilás körmöket a vörösvértestekben keringő oxigén alacsony szintje vagy hiánya okozza. Ezt az állapotot cianózisnak nevezik. Akkor fordul elő, ha nincs elég oxigén a vérben, így a bőr vagy a bőr alatti membrán liláskék színűvé válik.

A tünetek ijesztőek lehetnek
A tünetek ijesztőek lehetnek5M_photos / Getty Images Hungary

Mi történik a Balatonban?

A hideg hőmérséklet a körmeinket is elkékítheti. Ennek az az oka, hogy a hideg összehúzza az ereket. A keskeny utak megnehezítik, hogy elegendő oxigénben gazdag vér jusson a körmökhöz. Ha melegítés, a napozás vagy masszírozás hatására visszatér a normál szín, a hatásért a hideg volt a felelős. Vagyis nincs ok a pánikra.

A hideg miatt bekékülő ujj a szervezet normális reakciója a belső szervek megfelelő hőmérsékleten tartása érdekében.

Ha azonban a körmök kékek maradnak, akkor valamilyen alapbetegség vagy szerkezeti rendellenesség állhat fenn, amely zavarja a szervezet azon képességét, hogy oxigéndús vért szállítson.

Kék körmöket okozó állapotok

Ha így kék, azzal nincs baj, maximum annyi, hogy van ennél szebb kék is
Ha így kék, azzal nincs baj, maximum annyi, hogy van ennél szebb kék isKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

A köröm kék elszíneződését a tüdő, a szív a vagy az erek problémái okozhatják. A cianózist okozó körülmények a következők:

A tüdő lehetséges betegségei

 • COPD (emfizéma vagy krónikus bronchitis)
 • asztma
 • akut respirációs distressz-szindróma (ARDS)
 • tüdőgyulladás
 • tüdőembólia (vérrög a tüdőben)

A szív betegségei

 • veleszületett szívbetegség (a szív és az erek kóros szerkezete születéskor)
 • Eisenmenger-szindróma (veleszületett szívbetegség késői szövődménye)
 • pangásos szívelégtelenség
 • rendellenes vérsejtek vagy erek
 • methemoglobinémia – ennek két típusa van: veleszületett és szerzett (valami, ami bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek vagy vegyszerek elfogyasztása után következik be)
 • szén-monoxid-mérgezés
 • polycythemia vera (túl sok vörösvérsejt termelése)
 • Raynaud-jelenség 

A cianózis diagnózisa és kezelése

A koronavírus miatt megismert, ujjra csíptethető, bárhol megvehető pulzoximéter a legegyszerűbb módszer a vér oxigénellátásának mérésére. Természetesen az orvosi vizsgálatot soha nem helyettesítheti: ha gyanakszol valamire, gyakran színeződnek el az ujjaid, irány az orvos!

Ha a kék körmök jelenségét légszomj, légzési nehézségek vagy levegő utáni kapkodás kísérik, mellkasi fájdalom, erős izzadás, szédülés vagy ájulás lép fel, azonnal kérj orvosi segítséget

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek