Ezért sárgul a körmöd, így tegyél ellene

A körmök nem túl esztétikus, sárgás elszíneződése gyakori probléma, és számos oka lehet. Ezek közül csak egy az evidensnek tűnő dohányzás.

Férfiak és nők egyaránt gyakran tapasztalják, hogy ujj- és lábkörmeik elveszítik természetes árnyalatukat, besárgulnak, és kevésbé nyújtanak egészséges látványt. A körömsárgulás hátterében több különböző probléma állhat – magyarázza dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Kórház bőrgyógyászati osztályának kutatásvezetője a Prevention hasábjain. Mik ezek az okok, és hogyan számolhatsz le velük?

1. Sötét körömlakk

A körmök egészségének sokat árthat a gyakori körömlakkhasználat, különösen a sötétebb színek. Az ezekben található festékanyagok ugyanis reakcióba lépnek a szarurétegben található keratinnal, és ennek hatására a köröm elszíneződik és törékennyé válik. Az acetonos körömlakklemosók ennél is súlyosabb károkat okoznak.

Mivel ilyenkor a sárgulás főként a köröm felső rétegét érinti, érdemes olykor szünetet tartani a lakk használatában, hagyni, hogy a köröm lélegezhessen egy kicsit, és megvárni, amíg az érintett részek lenőnek. Ha szeretnéd megelőzni a problémát, használj világosabb színeket és acetonmentes lakklemosót, illetve a színes körömlakk felkenése előtt tegyél átlátszó lakkalapot a körmeidre.

Gyakran körömgomba miatt sárgulnak a lábkörmök
Gyakran körömgomba miatt sárgulnak a lábkörmökAlobeti / Getty Images Hungary

2. Gombás fertőzés

A körömgomba előszeretettel támadja meg a lábkörmöket, és ez kellemetlen, főként higiéniai jellegű problémákat okoz. A körmök megvastagodnak, a körömágyban pedig felgyülemlenek a kórokozók, így könnyen visszataszítóan sárgává válnak a körmök. A különböző – gyakran bőrgyógyász által felírt – gombaellenes készítmények segíthetnek megszabadulni a fertőzéstől, a teljes gyógyuláshoz azonban gyakran hosszú időre, akár 3-6 hónapra is szükség van a lassú körömnövekedés miatt.

3. Ártalmas munka

Az olyan szakmákban dolgozók körében, akik napi szinten káros anyagoknak teszik ki a kezüket – fodrászok, manikűrösök, takarítók – gyakran fordul elő onikolízis, vagyis a köröm leválása a körömágyból. A deformitás előfordulhat baleset, pikkelysömör esetén is, vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként. Mivel ilyenkor űr keletkezik a köröm alatt, színe könnyen sárgássá vagy áttetszővé válhat.

A kezeléskor fontos lenyesni a levált körömrészt, ugyanis az alatta kialakuló üres részben előszeretettel szaporodnak el a káros baktériumok, amelyek megakadályozzák, hogy normálisan visszanőjön a köröm. Érdemes a körmöt naponta kétszer timolt tartalmazó szájvízbe áztatni, ez segít megszabadulni a baktériumoktól. Fontos, hogy a munkád során ügyelj a kezed egészségére. Használj védőkesztyűt, ne érintkezz közvetlenül veszélyes anyagokkal. Rendszeresen tisztítsd a körmödet és körömágyat, hogy megelőzd a súlyosabb problémákat.

4. Vitaminhiány

A köröm besárgulásának oka lehet az is, ha nem táplálkozol megfelelően. Ha nem jutsz elegendő vitaminhoz és más hasznos tápanyaghoz, például hiányzik a B12-vitamin vagy a cink a szervezetedből, gyakran a körmödön is kiütközik a probléma. Vérvizsgálattal könnyen azonosítható a gond, a különböző vitaminkészítmények szedésével pedig pótolhatod a hiányt. A vitaminkúrát követően helyreáll a körmök egészséges színe.

5. Rendszeresen dohányzás

A cigarettafüstben található kátrány is előszeretettel színezi el a körmöket rendszeres érintkezés esetén. A gyakori dohányzás hatására a körmök alakja is elgörbülhet.

6. Önbarnító

A legtöbb önbarnító krém dihidroxi-acentont (DHA) tartalmaz, ami nemcsak a bőr barnulását okozza, de a körömbe jutva, a szaruréteg keratinjával reakcióba lépve sárgás-barnás elszíneződést okoz. Használat után alaposan mosd meg a kezed, nehogy a körmödre ragadjon a krém, sőt érdemes gumikesztyűt felvenni a krém felviteléhez.

A dohányfüstben lévő kátrány is árt a körmöknek
A dohányfüstben lévő kátrány is árt a körmöknekAhlapot / Getty Images Hungary

7. Örökletes betegség

Létezik egy sárga köröm szindrómának nevezett, ritka örökletes betegség, ami a körömnövekedés zavarait okozza, gyakran elváltoztatva a köröm színét. A betegség sokszor más tünetekkel, például légzési gondokkal, krónikus orrmelléküreg-gyulladással és lábduzzadással társul. Általában középkorúaknál jelentkezik, de olykor fiatalokat is érinthet. Orvosi vizsgálat és a családi kórtörténet feltárása könnyen fényt deríthet a betegség meglétére.

8. Más egészségügyi gondok

Pajzsmirigy-betegség és diabétesz is okozhatja a körmök elszíneződését és megvastagodását. Utóbbi probléma esetén a legyengült immunrendszer miatt a gombás fertőzés esélye is megnő. A betegségek kezelésével a körmök egészsége is javul.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek