Az almát is lekörözi ez a gyümölcs, olyan egészséges

GettyImages-1327037935
Olvasási idő kb. 9 perc

Ha salaktalanítani szeretnél, gyorsítanád az emésztésed, illetve megszabadulnál pár fölös kilótól, nem árt jobban megismerned a körtét. Salátákban, desszertekben és frissen is nagyon fogod szeretni, és a legjobb, ha sikerül egy adag biováltozatot beszerezned valamelyik ismerős kertjéből. Már mutatjuk is, miért.

A körte amellett, hogy nagyon egészséges, rendkívül sokoldalúan felhasználható: nem mindennapi süteményeket készíthetsz vele, remekül kiegészít nehezebb húsos ételeket, fehér húsokkal is működik, és a penészes sajtok egyik jóbarátja.  A körteszezon már júniusban elkezdődik, és ősszel végig tart, több fajtával is találkozhatsz ilyenkor is a piacon vagy a zöldségesnél, csak ki kell választanod a számodra legkedvesebbet.

Táplálkozási szakemberek szerint egy felnőtt ember számára az egészséges anyagcsere-működés szempontjából napi 30-40 gramm rostfogyasztás ajánlott. Mindössze napi három körte elegendő ahhoz, hogy fedezze ezt a mennyiséget. A magas rosttartalom mellett egy másik előnyös tulajdonsággal is bír a gyümölcs. A körtében lévő kálium segít helyrebillenteni a felborult vízháztartást. Napi három körte elég ahhoz, hogy a deréktájékon felgyülemlett felesleges folyadéktól megszabadulj, így hasad már egy hét alatt laposabb lehet.

A körte 9 egészségügyi és táplálkozási előnye

A körte édes, harang alakú gyümölcs, amelyet ősidők óta ismerünk. Nemcsak finom, de számos, a tudomány által támogatott egészségügyi előnyt is kínál.

Íme a körte 9 lenyűgöző egészségügyi előnye:

1. Nagyon tápláló

A körte sokféle változatban kapható. A Bartlett, Bosc és D'Anjou körte a legnépszerűbbek közé tartozik, de körülbelül 100 fajtát termesztenek világszerte. 

Egy közepes méretű körte (178 gramm) a következő tápanyagokat biztosítja: 

  • Kalória: 101
  • Fehérje: 1 gramm
  • Szénhidrát: 27 gramm
  • Rost: 6 gramm
  • C-vitamin:a napi ajánlott érték (DV) 12%-a
  • K-vitamin: a DV 6%-a
  • Kálium: a DV 4%-a
  • Réz: a DV 16%-a

Ugyanez az adag kis mennyiségű folsavat, A-provitamint és niacint is tartalmaz. A folsav és a niacin fontos a sejtek működéséhez és az energiatermeléshez, míg az A-provitamin támogatja a bőr egészségét és a sebgyógyulást. 

A körte emellett fontos ásványi anyagok, például réz és kálium gazdag forrása. A réz szerepet játszik az immunitásban, a koleszterin-anyagcserében és az idegműködésben, míg a kálium segíti az izom-összehúzódásokat és a szívműködést.

Sőt, ezek a gyümölcsök kiváló forrásai a polifenol antioxidánsoknak, amelyek védenek az oxidatív károsodástól. Ügyelj arra, hogy az egész körtét edd meg, mivel a héja akár hatszor több polifenollal büszkélkedhet, mint a húsa.

2. Elősegítheti a bélrendszer egészségét

A körte kiváló forrása az oldható és oldhatatlan rostoknak, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztőrendszer egészségéhez. Ezek a rostok elősegítik a bélrendszer szabályosságának megőrzését a széklet lágyításával és duzzasztásával. Egy közepes méretű körte (178 gramm) 6 gramm rostot tartalmaz – a napi rostszükséglet 22%-át.

Ezenkívül az oldható rostok táplálják a bélben lévő egészséges baktériumokat. Mint ilyenek, prebiotikumoknak számítanak, amelyek az egészséges öregedéshez és a jobb immunitáshoz kapcsolódnak.

A gyerekek is kapjanak belőle
A gyerekek is kapjanak belőlevitapix / Getty Images Hungary

A rostok segíthetnek enyhíteni a székrekedést. Egy 4 hetes vizsgálatban 80 ilyen betegségben szenvedő felnőtt naponta 24 gramm pektint kapott – a gyümölcsben található rostfajtát. Végül a székrekedés enyhülését és az egészséges bélbaktériumok szintjének növekedését tapasztalták náluk.

3. Tartalmaz hasznos növényi vegyületeket is

A körte számos hasznos növényi vegyületet kínál, amelyek különböző árnyalatokat adnak ezeknek a gyümölcsöknek. Például az antocianinok rubinvörös árnyalatot kölcsönöznek egyes körtének. Ezek a vegyületek javíthatják a szív egészségét, és erősíthetik az ereket.

Bár speciális kutatásra van szükség a körte antocianinokkal kapcsolatban, számos populációs tanulmány azt sugallja, hogy az antocianinban gazdag élelmiszerek, például a bogyók magas bevitele a szívbetegségek kockázatának csökkenésével jár. A zöld héjú körte luteint és zeaxantint tartalmaz, két olyan vegyületet, amelyek szükségesek ahhoz, hogy éles legyen a látásunk, különösen az életkor előrehaladtával. 

4. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

Bár a gyulladás normális immunválasz, a krónikus vagy hosszú távú gyulladás károsíthatja az egészséget. Összefügg bizonyos betegségekkel, beleértve a szívbetegségeket és a 2-es típusú cukorbetegséget. A körte flavonoid antioxidánsok gazdag forrása, amelyek segítenek a gyulladások leküzdésében, és csökkenthetik a betegségek kockázatát.

Számos vélemény köti a magas flavonoidbevitelt a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkenéséhez. Ez a hatás e vegyületek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhető. Sőt, a körte számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például rezet, valamint C- és K-vitamint, amelyek szintén küzdenek a gyulladások ellen.

5. Rákellenes hatást fejthet ki

A körte különféle vegyületeket tartalmaz, amelyek rákellenes tulajdonságokat mutathatnak. Például antocianin- és fahéjsavtartalmukról kimutatták, hogy harcolnak a rák ellen. A gyümölcsökben, köztük a körtében gazdag étrend védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségek ellen, beleértve a tüdő-, gyomor- és hólyagrákot. 

Napi három elég
Napi három elégAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a flavonoidokban gazdag gyümölcsök, mint a körte, védelmet nyújthatnak a mell- és petefészekrák ellen, így ez a gyümölcs különösen okos választás a nők számára. Bár több gyümölcs fogyasztása csökkentheti a rák kockázatát, azért a témában további kutatásokra van szükség. (A körte ennek ellenére nem helyettesítheti a rákkezelést.)

6. Összefügg a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával

A körte – különösen a piros fajták – segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát. 

Egy kiterjedt, több mint 200 000 ember bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy heti 5 vagy több adag antocianinban gazdag gyümölcs, például piros körte elfogyasztása 23%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. 

Ezenkívül egy egerekkel készült kutatás megállapította, hogy a körtehéjban lévő növényi vegyületek, köztük az antocianinok cukorbetegség- és gyulladásgátló hatást is mutattak. A körtében lévő rost lelassítja az emésztést, így több ideje marad a szervezetnek a szénhidrátok lebontására és felszívására. Ez segíthet a vércukorszint szabályozásában is, ami potenciálisan segít megelőzni és szabályozni a cukorbetegséget.

7. Javíthatja a szív egészségét

A körte csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

Procianidin antioxidánsaik csökkenthetik a szívszövet merevségét, csökkenthetik az LDL (rossz) koleszterinszintet, és növelhetik a HDL (jó) koleszterinszintet. 

A héj egy fontos antioxidánst, kvercetint tartalmaz, amelyről úgy gondolják, hogy jót tesz a szív egészségének, mivel csökkenti a gyulladást és csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. 

Egy 40, metabolikus szindrómában szenvedő felnőttnél végzett vizsgálat azt találta, hogy a szívbetegség kockázatát növelő tünetegyüttes napi 2 közepes körte elfogyasztásával 12 héten keresztül csökkentette a szívbetegség kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást és a derékbőséget. 

Egy nagy, 17 éves, több mint 30 000 nő bevonásával végzett vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy minden napi 80 grammos gyümölcsadag 6-7%-kal csökkentette a szívbetegségek kockázatát. 

Ezenkívül a körte és más fehér húsú gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkenti a stroke kockázatát. Egy 10 éves, több mint 20 000 ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy minden napi 25 gramm fehér húsú gyümölcs elfogyasztása 9%-kal csökkenti a stroke kockázatát.

8. Segíthet a fogyásban

A körte alacsony kalóriatartalmú, sok vizet tartalmaz, és tele van rosttal. Ez a kombináció testsúlycsökkentő táplálékká teszi őket, mivel a rost és a víz segíthet a jóllakottság megőrzésében.

Egy 12 hetes vizsgálatban 40 felnőtt, akik naponta 2 körtét ettek, 2,7 cm-t veszítettek a derékbőségükből. 

Ráadásul egy 10 hetes tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik napi 3 körtét adtak a szokásos étrendjükhöz, átlagosan 1,9 fontot (0,84 kg-ot) fogytak. Javulást tapasztaltak lipidprofiljukban is, ami a szív egészségének jelzője.

+1. Könnyen hozzáadható az étrendhez

A körte egész évben kapható, és könnyen megtalálható a legtöbb élelmiszerboltban.

Egészben fogyasztva – akár egy marék dióval – remek snack lehet. Bárki egyszerűen hozzáadhatja kedvenc ételeihez, például zabpehelyhez, salátákhoz és turmixokhoz. A népszerű főzési módok közé tartozik a grillezés, a kompótként elkészítés, vagy a borban főzés. A körte különösen jól kiegészíti a csirkét és a sertéshúst is, csak keverd el rukkolával és kecskesajttal, és már kész is a remek saláta. Ugyanígy remekül passzol olyan fűszerekhez, mint a fahéj és a szerecsendió, a sajtokhoz, mint a gouda és a brie, valamint az olyan összetevőkhöz, mint a citrom és a csokoládé.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek