Szeretjük vörösborban megfőzve étcsokoládéval, de akár mézzel és vajjal grillezve is, finom salátában egy kis maradék kacsasülttel és rukkolával. Karamellás zabpehely tetejére sem létezik ennél finomabb gyümölcs, és naná, hogy frissen, magában is bármikor jöhet egy-egy darab. Ha te is ennyire rajongsz a körtéért, nincs más hátra, csak elolvasni, hányféleképpen teszel jót a szervezetednek a fogyasztásával.
1. Nagyon tápláló
A körte sokféle változatban kapható. A Bartlett, Bosc és D'Anjou körte a legnépszerűbbek közé tartozik, de körülbelül 100 fajtát termesztenek világszerte.
Egy közepes méretű körte (178 gramm) a következő tápanyagokat biztosítja:
- Kalória: 101
- Fehérje: 1 gramm
- szénhidrát: 27 gramm
- Rost: 6 gramm
- C-vitamin: a napi ajánlott érték (DV) 12%-a
- K-vitamin: a DV 6%-a
- Kálium: a DV 4%-a
- Réz: a DV 16%-a
Ugyanez az adag kis mennyiségű folsavat, A-provitamint és niacint is tartalmaz. A folsav és a niacin fontos a sejtek működéséhez és az energiatermeléshez, míg az A-provitamin támogatja a bőr egészségét és a sebgyógyulást.
A körte emellett fontos ásványi anyagok, például réz és kálium gazdag forrása. A réz szerepet játszik az immunitásban, a koleszterin-anyagcserében és az idegműködésben, míg a kálium segíti a szívműködést.
Sőt, ez a gyümölcs kiváló forrása a polifenol antioxidánsoknak, amelyek védenek az oxidatív károsodástól. Ügyelj arra, hogy az egész körtét edd meg, mivel a héja akár hatszor több polifenollal is büszkélkedhet, mint a húsa. Ugyanezért a legjobb, ha biováltozatot választasz.
2. Elősegítheti a bélrendszer egészségét
A körtében olyan oldható és oldhatatlan rostok találhatók, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztőrendszer egészségéhez. Ezek a rostok elősegítik a bélrendszer egészségének megőrzését azáltal, hogy lágyítják és dúsítják a székletet. Egy közepes méretű körte (178 gramm) 6 gramm rostot tartalmaz – a napi rostszükséglet 22%-át.
Ezenkívül az oldható rostok táplálják a bélben lévő egészséges baktériumokat is. Mint ilyenek, prebiotikumoknak számítanak, amelyek fogyasztása az egészséges öregedéshez és a jobb immunitáshoz kapcsolódik.
3. Hasznos növényi vegyületeket tartalmaz
A körte számos hasznos növényi vegyületet kínál, amelyek különböző árnyalatokat adnak ezeknek a gyümölcsöknek. Például az antocianinok rubinvörös árnyalatot kölcsönöznek egyes körtéknek. Ezek a vegyületek javíthatják a szív egészségét és erősíthetik az ereket. Bár speciális kutatásra van szükség a körtében lévő antocianinokkal kapcsolatban, számos populációs tanulmány azt sugallja, hogy az antocianinban gazdag élelmiszerek, például a bogyók fogyasztása a szívbetegségek kockázatának csökkenésével jár.
A zöld héjú körte luteint és zeaxantint tartalmaz – két olyan vegyületet, amelyek szükségesek ahhoz, hogy éles legyen a látásunk, különösen az életkor előrehaladtával.
4. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik
Bár a gyulladás normális immunválasz, a krónikus vagy hosszú távú gyulladás károsíthatja az egészséget. Összefügg bizonyos betegségekkel, beleértve a szívbetegségeket és a 2-es típusú cukorbetegséget is. A körte flavonoid antioxidánsok gazdag forrása, amelyek segítenek a gyulladások leküzdésében, és csökkenthetik a betegségek kockázatát.
Számos bizonyíték köti a magas flavonoidbevitelt a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkenéséhez. Ez a hatás e vegyületek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhető.
Sőt, a körte számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például rezet, valamint C- és K-vitamint, amelyek szintén megküzdenek a gyulladásokkal.
5. Rákellenes hatása lehet
A körte különféle vegyületeket tartalmaz, amelyek rákellenes tulajdonságokkal bírhatnak. Például antocianin- és fahéjsavtartalmáról mutatták ki ilyen téren a kedvező hatást. Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a gyümölcsökben, köztük a körtében gazdag étrend védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségek ellen, beleértve a tüdő-, gyomor- és húgyhólyagrákot. (A kezelést nem helyettesíti a fogyasztása, csak a megelőzésben lehet szerepe.)
Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a flavonoidokban gazdag gyümölcsök, mint a körte, szintén védelmet nyújthatnak a mell- és petefészekrák ellen, így ez a gyümölcs különösen okos választás a nők számára.
6. Összefügg a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával
A körte – különösen a piros fajták – segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát. Egy nagy volumenű, több mint 200 000 ember bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy az antocianinban gazdag gyümölcsök, például a körte heti 5 vagy több adag fogyasztása 23%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Ezenkívül egy egereken végzett vizsgálat megállapította, hogy a körtehéjban lévő növényi vegyületek, köztük az antocianinok cukorbetegség- és gyulladásgátló hatást is mutatnak. Sőt, a körtében lévő rost lelassítja az emésztést, így több ideje marad a szervezetnek a szénhidrátok lebontására és felszívására. Ez segíthet a vércukorszint szabályozásában is, ami potenciálisan segít megelőzni és szabályozni a cukorbetegséget.
7. Javíthatja a szív egészségét
A körte csökkentheti a szívbetegség kockázatát. A procianidin antioxidánsok mérsékelik a szívszövet merevségét, redukálhatják az LDL (rossz) koleszterinszintet és növelhetik a HDL (jó) koleszterinszintet. A héj egy fontos antioxidánst, a kvercetint is tartalmazza, amelyről úgy gondolják, hogy jót tesz a szív egészségének azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.
8. Segíthet a fogyásban
A körte alacsony kalóriájú, sok vizet tartalmaz, és tele van rosttal. Ez a kombináció testsúlycsökkentő táplálékká teszi, mivel a rost és a víz segíthet a jóllakottság megőrzésében. Ha valami édességre vágysz, ebből falatozz egy-két darabot – a szervezeted garantáltan hálás lesz érte, és a sóvárgást is megszünteti.
Egy 12 hetes vizsgálatban 40 olyan felnőtt, akik napi 2 körtét ettek, 2,7 cm-rel kisebb derékbőséggel zárták a tesztet. Egy 10 hetes tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik napi 3 körtét adtak a szokásos étrendjükhöz, átlagosan 0,84 kg-ot fogytak. Javulást tapasztaltak lipidprofiljukban is, ami a szív egészségének jelzője.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés