5 indok, amiért érdemes kilépned a komfortzónádból

GettyImages-1355163574

A komfortzóna – mint a neve is mutatja – kifejezetten kellemes hely, ahol minden kedves, puha és biztonságos, és még a messze távolban sem leselkednek rád félelmetes dolgok. 5 indokot adunk, miért érdemes időnként mégis elhagynod ezt a kényelmes terepet, és kimerészkedned a baljós ismeretlenbe.

Teljesen érthető, sőt, sok tekintetben hasznos dolog, ha az általad biztonságosnak ítélt határokon belül maradsz, hosszú távon azonban a biztonsági játékból stagnálás válik, és megfosztod magad azoktól a friss energiáktól, új élményektől, melyek elengedhetetlenek a fejlődéshez. A szerző összeszedte, miért nyiss az újdonságok felé, még akkor is, ha azok félelmetesnek tűnnek.

1. Azért, hogy legyőzd a félelmet

A félelem elhiteti veled, segítségével biztonságban maradhatsz, azonban épp az ellenkezőjét műveli: folyamatos szorongást, töprengést okoz és visszatart tőle, hogy kimerészkedj a buborékodból. A komfortzónából való kilépés segít, hogy legyőzd a félelmet, és rájöjj, hogy a kinti világ korántsem annyira problémás, mint azt a rettegésérzet elhitette veled – tegyél egy nagy ugrást az ismeretlenbe, és ne ijedj meg a következményektől!

2. Azért, hogy új lehetőségek nyíljanak meg számodra

A komfortzónád ugyan biztonságos, azonban ha időnként nem kukkantasz ki belőle, sohasem veszed észre az új lehetőségeket, melyek odakint várnak rád: csak akkor tudsz fejlődni és előrébb lépni az életben, ha aktívan keresed ennek a módját, nem pedig várod, hogy a sült galamb a szádba repüljön. Az élet folyamatos tanulás, és saját magadat fosztod meg a fejlődés lehetőségétől, ha félsz új dolgokba belevágni.

Kockázatvállalás nélkül nem tudod elérni az álmaidat
Kockázatvállalás nélkül nem tudod elérni az álmaidatKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

3. Azért, hogy elérd a céljaidat

Sokan a halálos ágyukon bánják meg, hogy túlságosan féltek komolyabb lépéseket tenni kitűzött céljaik elérésének érdekében, inkább lemondtak az álmaikról a kiszámítható biztonság érdekében. Ahhoz, hogy komolyabb sikereket érhess el az életben, muszáj kockáztatnod – nem szabad, hogy úrrá legyenek rajtad azok a hangok, melyek azt mondják, inkább bújj vissza a paplan alá, neked nem való a veszélyes terep.

4. Azért, hogy fejlődj

Mint fentebb említettük, az élet egy állandó tanulási folyamat, melynek során mindig újabb és újabb dolgokat ismerhetsz meg, sajátíthatsz el, ami rendkívül hasznos a szellemi, lelki érzelmi és fizikai egészség szempontjából is. Érdemes folyamatosan bővítened ismereteidet, olvass minél többet, merészkedj olyan területekre, amiktől eddig megriadtál (például olvass el egy általad ismeretlen tudományterületet érintő szakkönyvet vagy egy vaskos klasszikus regényt), próbálj ki új meditációs formákat és új sportokat, ne riasszon el, ha kezdetben túlságosan kifárasztanak.

5. Azért, hogy új embereket ismerj meg

A komfortzónán kívüli világban nemcsak új élményeket szerezhetsz, és új lehetőségekre akadhatsz, de rengeteg új kapcsolatot is teremthetsz, melynek hihetetlenül nagy hasznát veszed a későbbiekben. Az új ismeretségek révén bővítheted a világról alkotott képed, a barátok segítenek, amikor gondjaid akadnak – meghallgatják a panaszaid és szívesen adnak tanácsot –, de a karriered és a jövőd szempontjából is fontosnak bizonyulhat egy kiépített kapcsolati háló. Ne riadj meg attól, ha új helyekre kell menned és ismeretlenekkel kell beszélgetést kezdeményezned: inkább fogd fel lehetőségként és ragadd meg, hogy hasznodra váljon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra