Számos vélt vagy valós egészségügyi előnye ellenére arról nem szabad elfeledkezni, hogy egy evőkanál – nagyjából 13 gramm – kókuszzsír 117 kalóriát tartalmaz, így a napi ajánlott fogyasztását semmiképp sem szabad túllépni.
Míg egyesek szerint csodaszer, akadnak szakemberek, akik szívből utálják a kókuszolajtrendet. Bejárta a médiát dr. Karin Michels harvardi professzor Németországban tartott előadása, amelyben azt állítja, hogy a kókuszzsír vagy kókuszolaj valójában „tiszta méreg”, és „az egyik legrosszabb étel, amit ehetsz”. Abban a hitben, hogy a kókuszzsír egészséges, nagyon sokan használják étolaj vagy állati zsiradék helyett, pedig Michels szerint még az utóbbinál is ártalmasabb – írja a Huffington Post a professzor előadását idézve.
De vajon mit kezdhetsz vele, ha már vettél egy bödönnel?
1. Védd a bőröd az UV-sugárzástól
Télen hatékony lehet: egy tanulmány megállapította, hogy a kókuszolaj blokkolja a nap UV-sugárzásának körülbelül 20%-át. Ne feledd azonban, hogy nem nyújt ugyanolyan védelmet, mint a hagyományos fényvédő, amely az UV-sugarak körülbelül 90%-át blokkolja. Egy másik tanulmány becslése szerint a kókuszolaj 7-es fényvédő faktorral (SPF) rendelkezik, ami egyes országokban még mindig alacsonyabb a minimálisan ajánlottnál.
2. Javítsd az anyagcseréd vele!
A kókuszolaj közepes láncú triglicerideket (MCT) tartalmaz. Ezek olyan zsírsavak, amelyek gyorsan felszívódnak, és növelhetik az elégetett kalóriák számát. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az MCT-k jelentősen növelhetik az anyagcserét – legalábbis átmenetileg. Egy tanulmány szerint 15-30 gramm MCT átlagosan 120%-kal növelte az elégetett kalóriák számát 24 óra alatt.
3. Főzz vele biztonságosan magas hőmérsékleten is
A kókuszolaj nagyon magas telített zsírtartalmú – zsírtartalmának körülbelül 87%-a telített. Ez a funkció az egyik legjobb zsír a magas hőfokon történő főzéshez, beleértve a sütést is. A telített zsírok magas hőmérsékletre hevítve megtartják szerkezetüket, ellentétben a növényi olajokban található többszörösen telítetlen zsírsavakkal.
4. Javítsd fogaid egészségét
A kókuszolaj hatékony fegyver lehet a baktériumok ellen, beleértve a Streptococcus mutanst, a szájban lévő baktériumokat, amelyek lepedéket, fogszuvasodást és ínybetegségeket okoznak. Egy tanulmány szerint a kókuszolajjal való öblögetés ugyanolyan hatékonyan csökkentette ezeknek a baktériumoknak a számát, mint az antiszeptikus szájvízzel való öblítés. Egy másik tanulmányban a kókuszolajjal történő napi fogtisztítás jelentősen csökkentette a gyulladást és a lepedéket ínygyulladásban (gyulladt ínyben) szenvedő tinédzsereknél.
5. Enyhíti a bőrirritációt és az ekcémát
A kutatások azt mutatják, hogy a kókuszolaj legalább annyira javítja a bőrgyulladást és más bőrbetegségeket, mint az ásványolaj és más hagyományos hidratálók. Egy ekcémás gyermekek körében végzett vizsgálatban a kókuszolajjal kezeltek 47%-a jelentős javulást észlelt.
6. Az agyműködés javítása
A kókuszolajban lévő MCT-ket a máj lebontja, és ketonokká alakítja, amelyek alternatív energiaforrásként működhetnek az agy számára. Számos tanulmány kimutatta, hogy az MCT-nek lenyűgöző előnyei vannak az agyi rendellenességek, köztük az epilepszia és az Alzheimer-kór esetében.
7. Készíts egészséges majonézt
A kereskedelmi forgalomban kapható majonéz gyakran tartalmaz szójaolajat és hozzáadott cukrot. Könnyű azonban saját majonézt készíteni kókuszolajjal vagy akár olívaolajjal is.
8. Hidratálja a bőrt
A kókuszolaj csodálatosan hidratálja a lábakat, karokat és könyököket. Használhatod az arcodra is – bár nagyon zsíros bőrűeknek ez nem ajánlott. Segíthet a repedt sarok helyreállításában is. Egyszerűen vigyél fel egy vékony réteget a sarkadra lefekvés előtt, húzz fel zoknit, és ismételd meg minden este, amíg a sarkad sima lesz.
9. Segíthet a fertőzések leküzdésében
A szűz kókuszolaj antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a fertőzések kezelésében. Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy megállította a Clostridium difficile, közismert nevén C. diff bélbaktérium növekedését, amely súlyos hasmenést okoz. Úgy tűnik, hogy küzd az élesztőgombák ellen is – ezt a hatást általában a laurinsavnak, a kókuszolaj fő zsírsavának tulajdonítják.
10. Készíts cukormentes étcsokit!
A házi étcsokoládé elkészítése a legélvezetesebb módja annak, hogy a kókuszolaj jótékony hatását élvezd. Ha elkészült, ne felejtsd el hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tárolni, mivel a kókuszolaj 24 °C-on olvad.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés