3 meglepő ok, amiért a kávé rettentő álmossá tehet

GettyImages-117150269
Olvasási idő kb. 5 perc

A kávé napjaink legnépszerűbb italainak egyike, és nemcsak a koffeintartalma miatt fogyasztjuk, hanem az élvezeti értéke okán is. Bár vannak, akik el sem tudják képzelni az életüket nélküle, akadnak olyanok is, akiknek érdemes óvatosan fogyasztaniuk. Te is álmos leszel tőle olykor? Vajon kevesebbet kéne inni belőle, vagy egészen más a jelenség oka?

A szakemberek két táborra szakadnak, amennyiben a kávéról van szó, olykor egymásnak ellentmondó kutatások látnak napvilágot a témában. Egy 2022-es vizsgálat szerint például a korai halálozás kockázatát is csökkentheti, ugyanakkor bizonyos kávézási szokások már inkább károsnak nevezhetők. Ha például sok cukorral édesíted az italt, vagy egyszerűen csak túlzásba viszed a fogyasztását, hosszú távon akár árthatsz is a szervezetednek.

3 ok, amiért a kávé álmossá tehet

Van, akit álmossá tesz a kávé
Van, akit álmossá tesz a kávéFatCamera / Getty Images Hungary

Ha van egy ital, amitől azt szeretnéd, hogy feldobjon, az a kávé. A népszerű ital erős koffeinforrás, egy olyan finomság, amely természetesen stimulálja az idegrendszert.

A National Coffee Association szerint 10-ből hét ember iszik kávét hetente, 62 százalékuk pedig minden egyes nap, mert tőle várjuk a napunk bebikázásához szükséges energiamennyiséget.

A kávétól el is várható az energialöket biztosítása, ám ez nem mindig alakul így. Egyesek számára a kávé álmosságot okozhat.

„Eleinte az ember lendületet kap a koffeintől”

– kezdi Keith-Thomas Ayoob dietetikus.

„Ezután gyakran szinte lezuhan az energia, ahogy a koffein elfogy, és a vércukorszinted csökken.”

Ha kávéivás után energiaszinted csökkenését észleled, itt olvashatod, miért, és azt is, hogy mit kell tenni ellene.

1. Az édesítők a vércukorszint emelkedését és esését okozhatják

Egy csésze feketekávé 2 kalóriát tartalmaz, és nem tartalmaz zsírt, szénhidrátot vagy fehérjét. Bár a kávé természetesen cukormentes, sokan szívesen adnak hozzá különféle édesítőszereket, hogy csökkentsék a keserűséget. Ezekben a cukros édesítőszerekben, krémesítőkben, szirupokban lévő cukortartalom gyorsan felszívódik, ám később hozzájárulhat a kávéfogyasztás álmosító mellékhatásaihoz.

„Attól függően, hogy az emberek mit adnak a kávéjukhoz, az általuk választott édesítőszer vagy vércukor-hullámvasútra küldi őket, vagy nem” – mondja Jenna Volpe, dietetikus és gyógynövényszakértő.

„Ez gyakran úgy néz ki, mint egy gyors energiarobbanás, amit egy napközbeni zuhanás követ.”

A Cleveland Klinika szerint a kávéban lévő cukor befolyásolja az inzulinszintet is, így az ember kimerültnek érezheti magát, amikor vércukorszintje zuhan.

„A kávéban lévő felesleges cukor felesleges inzulin felszabadulását okozza, és az inzulin csökkenti a glükózszintet”

– mondja Mehak Naem, regisztrált dietetikus-táplálkozási szakértő. „Ha a glükózszint csökken, fáradtnak és álmosnak fogod érezni magad” – folytatta.

2. Felszabadítja az aminosav-adenozint 

A Journal of Alzheimer's Disease egyik áttekintése szerint a kávé serkentő hatása nagyrészt annak köszönhető, hogy hogyan kötődik az adenozin receptorokhoz. Az adenozin egy aminosav, amely nélkülözhetetlen az alváshoz.

GettyImages-1301027267
A szakértő szerint nem is olyan nagy baj a tejszín Vera Livchak / Getty Images Hungary

„A legtöbb ember kezdetben gyors energialöketet kap a koffeintartalmú kávé fogyasztása után, de ha észreveszik, hogy a kávéfogyasztás azonnali fáradtságot okoz, valószínűleg adenozin felszabadulását tapasztalják az agyban” – mondja Volpe.

„A koffein kezdetben blokkolja az adenozin receptorokat, ami átmeneti energia- és éberségérzetet vált ki. Amikor a koffein metabolizálódik, előfordulhat, hogy egyesek egyszerre adenozinrohamot tapasztalnak” – folytatta a szakember.

3. Üres gyomorra iszod

Ha kihagyod a reggelit, valószínűleg éhgyomorra iszod a kávét.

Az éhgyomorra ivott kávé jelentősen rontja a vércukorszint-szabályozást a British Journal of Nutrition 2020. júniusi tanulmánya szerint A Mayo Klinika szerint egy étkezés, például a reggeli beiktatása a kávé fogyasztása előtt megelőzheti az erős fáradtság tünetével járó alacsony vércukorszintet.

De akkor mit kellene tenni?

A megnövekedett energiaszint ígérete sok reggeli kávérituálé hajtóereje. Ha az ellenkező hatást – kávéivás utáni fáradtságot – tapasztalsz, próbáld meg bevezetni a következő változtatásokat, így a kávé inkább felélénkít majd, mint elaltat.

Ha az ember lemond a kávéban lévő cukortartalmú édesítőszerekről, akkor elkerülhető a cukor okozta későbbi fáradtság veszélye.

Használj alacsonyabb glikémiás értékkel rendelkező édesítőszert, vagy hagyd ki a cukrot. A Linus Pauling Institute szerint az asztali cukor glikémiás indexe (GI) 63. Ez közepes GI-nek számít. A magas GI-vel rendelkező ételek fogyasztása a vércukorszint hirtelen emelkedésével jár, ami gyorsan csökken.

Volpe szerint az alacsonyabb glikémiás édesítőszer, például a stevia vagy a kókuszcukor – vagy akár édesítőszer nélküli kávé – választása sokat segíthet a napi vércukorszint-emelkedés és -összeomlás csökkentésében vagy megelőzésében.

Kortyolj kávét étkezés közben, vagy utána. Ha valaki éhgyomorra iszik kávét, az ronthatja a vércukorszint szabályozását, ami akár álmosságot is okozhat. Ennek egyik ellenszere az, hogy a reggeli vagy más étkezés mellé isszuk meg reggeli latténkat.

„Igyuk a kávét étellel, lehetőleg egy kis fehérjével és egy kis zsírral. A zsír és a fehérje egyaránt tompíthatja a vércukorszint emelkedését. Így a szénhidrátok fokozatosan bejutnak a véráramba, hogy megakadályozzák, hogy a szint később túl alacsonyra csökkenjen, így tartósabb energiát ad majd reggeli italunk” – javasolja Ayoob lényegében azt, hogy a fekete helyett lattét igyunk, például egy adag cukormentes habbal.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek