5 módszer, amitől szuperegészséges lesz a kávéd

GettyImages-1257462952
Olvasási idő kb. 5 perc

A kávét többen nem reggeli mellé, hanem helyette fogyasztják, amiről sokszor hallottuk már, hogy nem a legjobb döntés, hacsak nem arra gyúr az ember, hogy gyomorsavtermelését valamilyen érthetetlen okból kifolyólag a maximumra fokozza. Hogyan lehet a kávéd olyan ital, aminek nagyon örül a szervezeted? Már mutatjuk is!

Minden valódi gourmé tudja, hogy minél kevesebb hőhatás éri a kávét, az annál jobban megőrzi az aromáját. A forrásban lévő víz ronthat a kávé minőségén, ezért forráspont alatti, 90-96°C-os folyadékkal kell dolgozni. Az sem mindegy, hogy a kávéfőző mekkora nyomással üzemel, ha krémes, sűrű italt és gyönyörű sötétbarna cremát szeretnél elérni, presszó-, automata vagy kotyogós főzőt válassz.

Nem mindegy azonban, mennyit iszol belőle. Az, hogy az ideális mennyiség napi 2-3 csésze, egy 10 évig tartó brit kutatás eredményein alapul, mely több mint félmillió ember részvételével történt. A szakemberek 10 éven át figyelték a kísérletben részt vevőket, és aszerint csoportosították őket, hogy mennyi kávét isznak naponta. A kísérlet során kiderült, hogy azok között, akik átlagosan napi 2-3 csésze kávét ittak meg, kevesebben haltak meg a vizsgált időszakban, illetve a szívpanaszok is kisebb arányban voltak jelen. 

Mindig elfelejted bevenni a napi vitaminokat? Mi is. De van valami, amit soha, de soha nem felejtünk el: a napi (néhány) csésze kávénkat. Mi következik ebből? Hogy érdemes a kedvenced felturbóznod az egészséged érdekében. 

Próbálj ki a kedveltebb hozzávalóink közül néhányat, és főzz különleges vitaminkávét. Az előnyök bőségesek – a hangulat és az energia feljavításától a szív védelmén át egészen a szexuális életed fokozásáig.

1. Szórj rá fahéjat a szív egészsége érdekében

A reggeli csésze kávé fahéjjal való meghintése erőteljes (és finom) adag antioxidánsokat biztosít. A fahéjat évezredek óta használják fűszerként és a népgyógyászatban egyaránt. A fűszer tele van védővegyületekkel (41 van benne belőlük), és az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalommal bír a fűszerek között.

A fahéj védelmet nyújthat a szívnek és az agynak. Egy emberi sejtekkel végzett tanulmány azt sugallja, hogy csökkentheti a rák kockázatát is. 

2. Gyömbérrel is fűszerezheted

Ha az ember a gyömbért évente csak egyszer, mézeskalács változatban fogyasztja, akkor rengeteg egészségügyi előnytől eshet el. És hogy mi az egyik legegyszerűbb módja az említett előnyök megszerzésének? Szórj egy keveset a kávédba, hogy enyhén fűszeres, aromás italt kapj!

A gyömbér általános kezelési módszer volt a hányingerre évszázadokig, de gyulladásgátló vegyületek is akadnak benne. Csökkenti az izomfájdalmat, a rossz koleszterin szintjét, és segít az emésztésben is. 

Csak néhány trükköt kell ismerned
Csak néhány trükköt kell ismernedJasmina007 / Getty Images Hungary

3. Segítse az emésztésed egy adag kurkuma

Ha gyakran szörfölsz egészségügyi blogokon, valószínűleg nem ismeretlen a híres kurkumalatte. A remek, aranysárga fűszer okkal ilyen népszerű. Számos gyógyászati előnye a benne lévő egészséges vegyületből származik – ez a kurkumin, ami erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az antioxidáns-erőmű támogatja a máj méregtelenítését, segíti emésztésünket, és még a depressziós hangulat ellen is tehetsz vele. 

4. Egyensúlyozd a hormonokat macával

Talán te is láttál már a maca gyökérnövényből készült macaport a helyi bioboltban. A maca gyökerét hagyományosan a termékenység fokozására használták, és már bizonyították is kedvező hatását egy patkányokon végzett vizsgálatban. 

Arról nem is beszélve, hogy a maca nagyon tápláló. Több mint 20 aminosavat tartalmaz (ebből nyolc esszenciális aminosavat), 20 szabad formájú zsírsavat, valamint magas a fehérje- és C-vitamin-tartalma.

A maca optimális egészségügyi előnyeinek megtapasztalásához 1-3 teáskanálnyi ajánlott belőle naponta. 

5. Turbózd fel kávédat egy kis adag kakaóval

Lehet még egészségesebb… Getty Images Hungary
Lehet még egészségesebb… Getty Images HungaryTay Jnr

A csokoládé (na jó, kakaópor) és a kávé keveréke már úgy tűnik, mint a mennyországban készült egészséges fogás, ami ráadásul valóban működik is. Ha kávénkhoz hozzáadjuk a nyers kakaópor egészségügyi előnyeit, még egészségesebb lesz. Ez a szuperétel az egyik legerősebb antioxidáns, és a legmagasabb növényi eredetű vasforrás.

A gyulladáscsökkentő kakaó optimalizálja a vérnyomást, az LDL (rossz) koleszterin szintjét. Kognitív előnyei, hangulatjavító és antidepresszív tulajdonságai a kakaót kiválóan alkalmassá teszik az agy felturbózására. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek