Egyetlen fillérbe se kerül, mégis azonnal elalszol tőle

fehérzaj nyit
Olvasási idő kb. 5 perc

Te is szeretsz a morajló tenger zajára elaludni? Vagy megnyugtat este a halk eső kopogása, esetleg a csörgőóra monoton ketyegésére szenderedsz álomra? Akkor a fehérzajt is imádni fogod!

A fehér zaj jelenségét nem könnyű körülírni, holott mindenki tudja, miről van szó. Bár elsőre inkább idegesítő a tévéből szóló „hangyaboly”, a sistergés adás után, és zavaró a porszívó hangja, pedig mindezeknek hasznát is vehetjük. Hasonló elven működik az úgynevezett fehérzaj, amitől  nemcsak a csecsemők, hanem a felnőttek is könnyebben alszanak el, és pihentetőbb az ágyban töltött idő.

Segít az alvászavarban és a fülzúgásban is

A fehérzaj már bizonyítottan jó hatással van az alvászavarban szenvedőkre. Furcsa módon egy halk ventilátor vagy a mosogatógép zaja segíthet azoknak, akik hangos környezetben kénytelenek aludni. Ez a monoton nesz jó hatással van a fülzúgásra, és segíthet a felépülésben a fülbetegségekkel küzdőknek. 

A tévé monoton zúgása is segítheti éjszaka az elalvást
A tévé monoton zúgása is segítheti éjszaka az elalvástTwins / Getty Images Hungary

Több elmélet is létezik

Az egyik elmélet szerint ez az összes tartományban kiegyenlített zaj meglehetősen monoton, ami segít az agynak figyelmen kívül hagyni a magas vagy más kellemetlen hangokat. Egy másik magyarázat szerint az agy folyamatosan keresi az akusztikus ingereket. Az állandó zaj lefoglalja az agyat, de nem terheli túl. 

Enyhíti a hiperaktivitás tüneteit

A kutatóknak a közelmúltban azt is sikerült bebizonyítani, hogy segíthet a fehérzaj az ADHD-s hiperaktív gyerekek tüneteinek az ellensúlyozásában. Ugyanis a hiperaktív gyerekeknek alacsony a dopaminszintjük, ami gyengíti a napi tanulmányi teljesítményt. A kutatók tehát megpróbálták ezeket a gyerekeket viszonylag hangos fehérzajnak kitenni, ami ellensúlyozni tudja a dopaminhiányt.

A babákra gyakorolt hatása

Fadiyla Dopwell gyerekgyógyász szerint az anyaméhben is bizonyos monoton hangokat hallott a baba, éppen ezért segít neki a halk zaj a megnyugváshoz.

„A fehérzaj segít elhallgattatni vagy elfedni más hangokat a környezetben, ezáltal saját magát is képes megnyugtatni a csecsemő.”

A fehérzaj képes előidézni azt a biztonságot, amelyet a növekedése során kapott a baba, mivel a csecsemők már a terhesség 6. hónapjában hallanak hangokat, például a beszűrődő beszédhangot, az anyjuk szívverését vagy akár az anyaméh monoton hangját. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia kutatást végzett a témában, és arra jutottak, hogy a fehérzajnak kitett babák 80 százaléka öt percen belül elaludt, míg akik háttérzaj nélkül voltak, csak 25 százalékuk aludt el ilyen gyorsan.

A szivárvány minden színében

A kutatók már aprólékosan analizálták a fehérzaj részeit, és a különböző frekvenciatartományú zajtípusokat különböző színekkel nevezték el. A rózsaszín zaj kevesebb magas frekvenciát tartalmaz, mint fehér társa, és állítólag jó hatással van a memóriára. A barnazaj mélyebb frekvencián szól, és az ellazulásban segít. Érdemes még megemlíteni a lila- vagy bíborzajt, amely képes blokkolni a magas frekvenciát, és fülzúgás esetén segíthet.

Sokan mobilapplikációkat hallgatnak a nyugodt álomért
Sokan mobilapplikációkat hallgatnak a nyugodt álomértClarissa Leahy / Getty Images Hungary

Zajkeltő applikációk

Manapság rengeteg program és applikáció tud fehérzajt biztosítani. Sokatmondóak azok az adatok, hogy az Apple-eszközökön elérhető Bedtime Fan alkalmazást több mint 3 millióan töltötték le, és van külön baby white noise alkalmazásuk is, amely halk hajszárító- és porszívóhangot ad ki. Az Android White Noise Generatort több mint 1 millióan használják. A simplynoise.com oldalon pedig letöltés nélkül, az asztali gépen próbálhatjuk ki a jótékony hatásait.  

Gépiesített zúgás

Aki nem bízná a véletlenre vagy egy csörgőóra ketyegésére, az speciális fehérzaj-generátort is vehet. Ezek a masinák nyugtató hangokat adnak ki, és a már felsorolt előnyök mellett hipnózisban is alkalmazzák. Az áruk azonban nem alacsony, akár 35 ezer forintot is elkérhetnek egy csúcsmodern modellért. Mindenesetre kezdőknek vagy a babák mellé éppen elég egy alapjáraton zúgó ventilátor, és tesztelhetjük a hatását.

Nem tesz csodát

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem mindenki számára csodafegyver a fehérzaj, van, akit a monoton hangok inkább felidegesítenek, vagy éppen felerősítik náluk a fülzúgást. Kimutatták, hogy egyeseknek felviszi a pulzusát a zúgás, ami másokat felébreszt. Egy New York-i felmérésben a válaszadók 64 százaléka szerint a zaj legalább hetente egyszer megzavarta az alvást. Ahogy a korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, a fehérzajjal, például a halk eső kopogásával mindenképpen érdemes lefekvés előtt próbálkozni. Azonban ha zavar, vagy éjszaka felébreszt a monoton hang, akkor tegyünk le róla.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek