Tényleg segíti a fehér zaj az alvást?

Egyre többen próbálnak a fehér zaj segítségével jobban aludni. De hogyan működik ez a folyamat? Működik egyáltalán?

A rossz alvás egész közérzetünkre kihatással lehet, nem véletlen, hogy számos megoldás született már a különböző alvásproblémák leküzdésére. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fehér zajt kibocsátó eszközök (fehérzaj-generátorok), melyek segítségével blokkolhatjuk a káros hanghatásokat, biztosítva éjszakai nyugalmunkat. A Popular Science cikke elmagyarázza, miről is van szó pontosan.

Jobban alszunk, ha nem zavarnak a hirtelen zajok

A fehér zaj olyan véletlenszerű gépi hangokat jelöl, melyek az emberi fül által érzékelhető összes frekvencián egyszerre és ugyanolyan intenzitással hallatszanak, és folyamatosan ismétlődnek. Képzeljük el például a hajszárító vagy a ventilátor zúgását. Ezek a hangok sikeresen elnyomják a háttérzajokat, így biztosítván számunkra a nyugalmasabb alvást.

Ha az éjszaka közepén felébredünk egy zajra, az azért történik, mert egy hirtelen jött hanghatás töri meg környezetünk alvás közben megszokott, monoton hangatmoszféráját. A fehér zaj blokkolja ezeket a kellemetlen jelenségeket, így a rosszabb alvókat is képes mélyebb álomba ringatni. Nem csoda, hogy sokan inkább a fehérzaj-generátor (vagy egy fehér zajt kibocsátó mobilalkalmazás, hiszen napjainkban már effélék is léteznek) által kibocsátott zümmögést hallgatják éjszaka, mintsem párjuk horkolását az ágy másik feléről.

Segíti az alvást a fehér zaj
Segíti az alvást a fehér zajGeber86 / Getty Images Hungary

Nem csak fehér zaj van

Létezik emellett például az ún. pink zaj (más néven rózsaszín zaj) is, mely annyiban tér el a fehér zajtól, hogy míg utóbbi minden frekvencián azonos erősséggel szólal meg, emez nagyobb intenzitással és hangerővel rendelkezik a mélyebb tartományokban. A pink zaj szintén javíthatja alvásunk minőségét – ideális például olyanok számára, akiknek a füle érzékenyebb a fehér zaj magasabb frekvenciáin megszólaló hangokra. Mindemellett segíthet többek közt a fülcsengéssel küzdő embereknek is. Attól függően, hogy éppen melyik frekvenciatartomány szólal meg nagyobb hangerővel, megkülönböztethetünk vörös zajt (más néven Brown-zajt), lila zajt és egyéb „színvariációkat” is.

Természetesen kérdés, hogy mindenki számára ajánlható-e a fehér zaj az alvásproblémák kiküszöbölésére? A kutatások szerint léteznek olyan személyek, akiknél a szóban forgó hangjelenség éppen az ellenkező hatást váltja ki. Az ő esetükben ahelyett, hogy elnyomná a környezet hangjait, a monoton fehér zaj pont hogy felerősíti őket. Erre a jelenségre régóta próbálnak már magyarázatot találni a szakemberek, jelen esetben elég annyit tudnunk, hogy nem mindenki számára jó ötlet egy fehér zajt kibocsátó kütyü beszerzése. Vásárlás előtt érdemes tájékozódnunk róla, hogy mennyire vagyunk fogékonyak a fentebb boncolgatott hatásra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek