Miért ilyen népszerűek a háborúval és a vírussal kapcsolatos mémek és viccek? Így segít a nevetés a nehéz helyzetekben

GettyImages-637812946

Amikor körülöttünk a világ egyre veszélyesebbé válik, amikor úgy érezzük, nincs remény a változásra, létezik egy menekülőút, ami mindezek közepette segít egyensúlyban maradni.

Egyesek sértőnek találják, mások viszont élvezik, hogy kuncoghatnak: egyre több a vírussal vagy épp a háborúval kapcsolatos mém és vicc. Némelyekben persze joggal ébred fel a felháborodás, hogy ilyen tragikus témákban ki mer viccelődni? Nos, az a helyzet, hogy sokan. S nem azért teszik, mert nem fogják fel a helyzet komolyságát. Épp ellenkezőleg. A humor az, ami segít nekik megbirkózni a legnehezebb időszakokkal.

Akasztófahumornak is szokták nevezni, ami szépen megmutatja, hogy a viccelődés nem most kezdődött, hanem szinte egyidős az emberiséggel. Legyen szó akármelyik történelmi korról vagy országról, minden népnek megvoltak a maga humoros megküzdési stratégiai. Minél zordabbnak tűnt a valóság, annál inkább. S ne legyenek kétségeink: őrült időket élünk, de ez nem a kétezres évek sajátossága: járványok, háborúk, éhínség, katasztrófák pusztítottak már korábban is. A túlélők pedig ugyanígy furcsa vicceket gyártottak, hogy kicsit jobban viseljék veszteségeiket, ahogy mi is.

Ki nem élte át ezt a lezárások idején? A hölgynek azt kéne eldöntenie, milyen nap van ma.

Miért segít a humor a stresszes időszakokban?

Az első világháborúban a belgiumi Ypres városában megjelent egy újság, ami főként a katonáknak szólt. A The Wipers Times szatirikus irományokat gyűjtött össze, a gáztámadásokat például lóversenyeknél szokás sporteredményekként tálalták. Herlock Sholmes címmel detektívsorozat futott benne, a Things We Want To Know rovat lehetetlen szóviccekkel derített jókedvre. Az újság, ami az állandó bombázásban, életveszélyben élő katonák lelki egészségét tartotta fenn, annyira híressé vált, hogy könyvet és filmet is összeállítottak belőle. 

A betegségek és a háború miatt sokak utazásának is lőttek, azaz az elvárásaik helyett marad a mosogatás.

Valami nagyon hasonló történt a koronavírus betörésekor

Az első sokk után elkezdtek érkezni a viccek, mémek, tréfás videók, amelyek a sarkából kifordított világot a hasonló módszerrel operáló irónia segítségével tették elviselhetőbbé. A betegséget, gyászt, a bezártság okozta stresszt és elszigeteltségérzést kiválóan oldották ezek a viccek, amelyek tovább folytatódnak, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. Pszichológiai szempontból nincs semmi új vagy meglepő abban, hogy a humort vigasztalásra használjuk a nehéz időszakokban. Egy kis könnyedséget visznek a stresszes mindennapokba, ráadásul segítenek megélni az érzéseinket is, így jókora megkönnyebbülést és közösségi összetartozást élhetünk meg segítségükkel. Ráadásul ha valaki képes még viccet gyártani, vagy nevetni azon, az azt is jelenti, hogy nincs akkora baj, amilyennek esetleg korábban láttuk.

Az alábbi mémen Bernie Sanders elhíresült kesztyűs fotóját látjuk a háborús környezettel vegyítve.

A viccek pszichológiája

A humor minden nehéz, érzelmekkel terhelt helyzetben erőteljes megküzdési mechanizmusként működhet. Segít rugalmasnak maradni, ami szintén a túlélés egyik záloga. A nevetés oldja a feszültséget, pláne akkor, ha ezzel együtt a félelmeink szemébe is nézünk. Ez egy pozitív megküzdési stratégia, így nem érdemes lebecsülni, vagy megbélyegezni azokat, akik így találnak feloldást a stressz alól. A pszichológiai jólét ráadásul, mint tudjuk, erős összefüggést mutat a fizikaival, legyen szó felnőttről vagy gyerekről

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra