Újra hódít az 1950-es évek trendje: ezzel a retró eszközzel formáld az alakod

GettyImages-1156953920

Új közösségi médiás fitneszőrület terjed. Igazából nem is teljesen új, mert a hulahoppkarikát már az 1950-es években felfedezte a világ, így most egy hamisítatlan retró életérzést adhat a színes karikával való csípőrázás.

A hulahopp (amit mi magyarok két l-el ejtünk, de eggyel írunk) az angol „hula hoop” szóból származik. A hoop karikát jelent, a hula pedig egy erotikus hawaii táncot jelöl. A hawaii nők régen hajlékony faágból, nádból vagy különféle indákból készült karikát használtak, hogy azzal táncoljanak, így mozgatták a csípőjüket, és remekül ment a fenékrázás is.

Mindenki próbálta már a derekán tartani a hatalmas karikát

A táncból aztán az 1950-es években fogyást elősegítő torna lett. Amerikából indult, a Wham-O nevű játékgyár gyorsan felismerte a hulahoppban rejlő lehetőségeket, és négy hónap alatt 25 millió darabot adott el a színes karikákból, ami ekkor már műanyagból készült. 

Újra hódít az 1950-es évek trendje, a hulahopp
Újra hódít az 1950-es évek trendje, a hulahoppPaul Bradbury / Getty Images Hungary

Hozzánk kicsivel később, csak a 60-as években ért el először a hulahoppőrület, de azóta nincs olyan gyerek és/vagy felnőtt, aki ne próbálta volna, olykor kissé esetlenül, a csípőjén tartani a karikát.

Ha pedig ez nem ment, még jöhetett a kar vagy a láb, amin jóval könnyebben fent maradt, igaz nem is edzette a has és fenék izmait.

A TikTok trendjeinek köszönhetően viszont most újra felfedezte a világ. Egy amerikai tanulmány szerint a hulahoppos 30 perces edzés átlagosan 210 kalóriát éget el, ami kifejezetten jónak mondható.

Egészségügyi szakértők is támogatják a hulahoppedzést

A hulahoppozást egyre több egészségügyi szakértő is támogatja. Szerintük a karikázás nagyszerű módja a combok, a hasizmok, a fenék és a karok edzésének anélkül, hogy az ember azt érezné, hogy elfáradt. 

Mivel a csípőn, illetve a derékon kell egyensúlyozni, az eszköz az igazán kritikus területeket veszi célba – has, derék, csípő, fenék –, de javítja a testtartást és az állóképességet is.

Ennél a mozgásfajtánál a szervezet a szénhidrátokat és a zsírokat oxigén segítségével égeti el, ezzel biztosítja az izmok számára szükséges energiát. Pluszelőny, hogy a karikás edzés közben lehet használni pluszsúlyzókat, akár lábon, akár a karon, sőt beszerezhető már olyan karika is, ami súlyozva van. Így változatosabb és szórakoztatóbb lesz az edzés.

Mindenki próbálta már a derekán tartani a színes karikát
Mindenki próbálta már a derekán tartani a színes karikátJag Images / Getty Images Hungary

Elsőre persze nem fog sikerülni mindenkinek, de bele lehet jönni. A YouTube-ra egyre több videó kerül, ahol fitneszedzők segítenek beépíteni a karikázást a kardioedzésekbe, de ugyanitt az alapok is elsajátíthatók. Az edzők szerint ennél a mozgásformánál is kitartónak kell lenni. Napi 10-15 perc gyakorlással 2-3 hét alatt látványos eredményeket lehet elérni. Nem véletlenül kedveli ezt a mozgást sok híresség is, Catherine Zeta-Jonestól Jennifer Hudsonig sokan szeretik.

Hogyan kezdjük hozzá?

A karikázást könnyen be lehet építeni a meglévő edzések mellé. Rutinná válhat a bemelegítés során, ahogyan az edzés végén lévő nyújtásban is hasznos társ lehet. 

Nem jár nagyobb fizikai aktivitással, de a hatása érezhető lesz. Ha ez a kezdés megvolt, akkor jöhet egy 15 perces mozgásforma.

Nem kell hirtelen terhelni a szervezetet, főleg, ha valakinél nem volt napi rendszerességű a mozgás. A 15 perces edzés során – a nyújtás mellett – különféle testhelyzetekben lehet megterhelni a különböző izomcsoportokat. Aki pedig emelné a tétet, annak már a 30-45 perces teljes testedzés is választható. A bemelegítés a legnagyobb rutin mellett se maradjon ki. Jó „táncolást”, hiszen a hula mégiscsak annak tekinthető.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra