7 tipp, hogyan kezdj el beszélgetést valakivel, akihez vonzódsz – függetlenül attól, hogy mennyire vagy zavarban

Beszélgetést kezdeményezni nem nagy ügy, valami aprósággal kell csak odamenni a másikhoz, és ha veszi a lapot, a csevegés folytatódik – mondják azok, akiknek könnyen megy. Leszólítani a másikat rettenetes, hiszen simán lerázhat, összetörheti az önbizalmad, nemet mond, elzavar, rád hívja a rendőröket, és szégyenedben utána örökre egy pincében kell élned, csak mert valakinek azt mondtad: helló – gondolják azok, akiknek ez az egész sokkal nehezebb. Ha az utóbbi csoportba tartozol, van egy jó hírünk: beszélgetést kezdeményezni valóban nem nagy ügy, segítünk.

De tényleg: mi a legrosszabb, ami történet, ha odamész valakihez, és megkérdezed, hogy melyik busz megy a pályaudvar felé, hány köre van még hátra a vádligépen, merre van az epres joghurt, vagy épp szerinte melyik a finomabb szendvics ebben a kávézóban? Semmi. A legrosszabb végkifejlet ráadásul általában ugyanaz, mint a legjobb: az illető válaszolni fog. Ha fenntartja a beszélgetést, tetszel neki, és ha nem, majdnem biztos, hogy akkor is kedves lesz. Ám ezt hiába tudják azok is, akiknek az egész nehezen megy, mégis úgy érezhetik, nincsenek eszközeik arra, hogy elinduljon a beszélgetés. 

Korábban már írtuk arról, hogy 3 fő oka van annak, ha valaki tart a beszélgetések kezdeményezésétől. Talán attól félsz, hogy rosszul sül el az egész. Sokszor azért nem mersz odamenni másokhoz, mert előre bebeszéled magadnak, hogy úgysem lesz jó vége a dolognak – az egész erőltetett, vontatott és kellemetlen lesz, leendő partnered pedig alig várja, hogy vége szakadjon, és mehessen a dolgára. Az is lehet, hogy attól tartasz, mások nem akarnak majd veled beszélgetni, de az is akadály lehet, ha valamiért azt gondolod, béna beszélgetőtárs vagy.

Ezek közül egyik sem gond, még akkor sem, ha igaz, ugyanis egy friss kutatás megfejtette, mi alapján ítélünk meg utólag egy beszélgetést, mitől függ, hogy mennyire volt jó. Kiderült, hogy az emberek sok esetben a másik reakcióidejében mérik a sikeres interakciót: minél gyorsabb, annál jobban értékelték a beszélgetést. 

A csevegésből úgy lehet kihozni a maximumot, ha nyílt testtartást veszel fel, de tartod a megfelelő távolságot, és arra szintén odafigyelsz, hogy mit mondasz. Először is, a bemutatkozás során valahogy mindenképp ismételd vissza a másik nevét, mert ezzel egyrészt könnyebben megjegyzed majd, másrészt pedig közvetlenebb kapcsolatot teremtesz.

És vajon hogyan kezdj el beszélgetést valakivel, akihez vonzódsz? 

Nehéz lehet beszélgetést kezdeni valakivel, akit most ismertél meg, és akit vonzónak találsz – különösen, ha nem vagy biztos benne, hogy az érdeklődés kölcsönös-e.

„Sokan félnek az elutasítástól”

– mondja Lisa Concepcion életvezetési tanácsadó és párkapcsolat-szakértő. „A legtöbben a biztosra szeretnének menni, miközben ez lehetetlen” – tette hozzá.

Jelek, hogy valaki szeretne veled beszélgetni

Ha az illető nem kezd azonnal beszélgetést veled, semmi baj – lehet, hogy csak félénk. Íme néhány nonverbális jelzés, amelyek azt sugallhatják, hogy a másik nyitott lenne rá.

Ha a másik személy az egész törzsét vagy akár csak a lábfejét feléd fordítja beszéd közben, ez egy lehetséges jele annak, hogy érdeklődik irántad, állapítja meg Karen Donaldson testbeszéd-szakértő. 

„Az emberek hajlamosak tudat alatt tükrözni a gesztusaidat, amikor úgy érzik, hogy rád hangolódtak”

– mondja Callisto Adams, aki a párkapcsolatok és a randevúzás szakértője.

Ha pedig valaki csak egy-két szavas választ ad, vagy fizikailag elfordul tőled, azt jelezheti, hogy nem érdekli a beszélgetés. 

A szakértők szerint ezek a legfontosabbak

1. Légy magabiztos

A magabiztosság kulcsfontosságú a jó benyomás megteremtésében – tehát ha elsöprő idegességgel küszködsz, Emyli Lovz randevúzási tréner azt javasolja, hogy változtass gondolkodásmódodon.

„Vedd fel azt a mentalitást, hogy egyszerűen egy beszélgetést folytatsz, bármilyen elvárás nélkül”

– mondja. „Akkor azt is sikernek könyvelheted el, ha a másik kinyitja a száját, és mond valamit” – tette hozzá a meglepő, de végül is jogos tippet. 

Beszélgetni egyszerűbb, mint godolnád
Beszélgetni egyszerűbb, mint godolnádKosamtu / Getty Images Hungary

2. Bókolj (őszintén)

Ne becsüld alá a bók erejét: egy 2008-as tanulmány szerint az agy a bókot ugyanolyan kielégítőnek tekinti, mint a pénzjutalmat. Egy másik, 2013-as tanulmány szerint a bókok sokkal hatékonyabbak, ha őszinték – valahogy megérzi a másik, ha nem valódiak. Nyilván átlátszó, ha azt mondod a szupermarketben valakinek, hogy szép a szeme, de az lehet őszinte, ha azt mondod, hogy erősnek látszik, és biztosan tudna segíteni ezt a karton konzervet a kosárba tenni. A szakember szerint a legokosabb azonban, ha a másik ízlését vagy jellemét dicséred.

3. Tegyél fel kérdéseket

Lovz azt javasolja, maradj a nyitott kérdéseknél, és inkább kérdezd meg azt, hogy mi a véleménye valamiről, mint azt, hogy szereti-e a spenótot. Megpróbálhatod a másik véleményét is kikérni valamiről, például festékmintákról, illatokról, vagy arról, hogy mit érdemes rendelni az étlapon. 

„Mindenki azt akarja, hogy megbecsüljék”

– jegyzi meg Lovz. „A véleményük kikérése azt mutatja, hogy érdekel, amit mondanak. Ez olyan egyszerű lehet, mint: »Finom ez a koktél? Szerinted vegyek egyet?«”

4. Találd meg a közös hangot

A kutatók úgy találták, hogy a zene, a vallási meggyőződés és az etikai nézetek megosztása révén megmutatkozó hasonló ízlés egymás számára vonzóbbá teheti az embereket. Próbálj meg valami közös vonást találni a téged érdeklő személlyel. 

Ha nehezen találod meg a közös hangot egy idegennel, Lovz azt javasolja, hogy beszélgess egy közös élményről – például a hideg időjárásról a buszmegállóban, a filmről, amelyet mindketten végigültetek, vagy a hosszú sorról, amit kivártatok a kávézóban.

5. Kérj segítséget

Az önmagában való és a mások iránti kedvesség kiválthatja a jó közérzetet biztosító endorfinok és más, az élvezetet elősegítő agyi vegyi anyagok felszabadulását. Kérd meg a másikat valami szívességre, így fontosnak érzi majd magát.

Így a nagyothallókkal is szót érthetsz
Így a nagyothallókkal is szót érthetszNikada / Getty Images Hungary

Amikor a jó cselekedete, segítségnyújtása pozitív érzéseket vált ki belőle, egyszerűen elkezdi majd ezeket az érzéseket veled társítani.

6. Mutatkozz be – mások már nem csinálják

A legmagabiztosabb, ha odalépsz valakihez, és azt mondod: „Szia, a nevem XY, mi a tiéd?” Lehet, hogy nem tűnik a legegyedibb vagy legérdekesebb indításnak, Concepcion szerint ez az egyszerű megközelítés továbbra is nagyon hatékony lehet.

„Az emberek szeretik kimondani a saját nevüket, és hallani, ahogy a saját nevüket visszamondják nekik”

– emelte ki. „Ez érvényesíti őket azáltal, hogy láthatónak és különlegesnek érzik magukat.”

Arról nem is beszélve, hogy ez a módszer bátor, önbizalmat áraszt, és mivel egyre ritkább, különlegesnek is tűnhetsz a segítségével. 

7. Ismerd fel az érdeklődés hiányát 

Nem mindenki fog érdeklődni irántad, akihez vonzódsz, és ez így van rendjén. Mindenkivel történik hasonló, egyikünk sem tetszik a világon mindenkinek. Az is lehet, hogy a másik még az előző kapcsolatát gyászolja, és nem fogékony egy újra. Amikor úgy érzed, hogy valaki nem rezonál veled, a szakértők azt tanácsolják, hogy emelt fővel, ügyes kifogást találva próbálj továbblépni, abban a tudatban, hogy legalább megpróbáltál kapcsolatot teremteni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek