7 lenyűgöző előnye van a hidegen főzött kávénak – te próbáltad már?

A hidegen főzött kávé az elmúlt években népszerűvé vált a kávéfogyasztók körében. Elkészítéséhez ahelyett, hogy forró vizet használnánk a kávébab ízének kiemelésére, a hidegen főzött kávé az időre támaszkodik: 12–24 órán át kell hideg vízben áztatni a kávébabot. Ez az ital számos ponton segítheti a szervezeted, ha mértékkel fogyasztod – már mutatjuk is, mik ezek.

A hidegen készülő kávé elkészítése nem rakétatudomány. Először vásárolj egész pörkölt szemes kávét, és durván daráld le a szemeket. Kanalazz 1 csésze keveréket egy nagy üvegbe, és óvatosan keverd el négyszer annyi vízzel. Takard le az üveget, és hagyd a kávét a hűtőszekrényben ázni 12–24 órán keresztül.

Ha az idő letelt, szűrd át egy másik üvegbe. A visszamaradó folyadék a hidegen főzött kávékoncentrátum. Fedd le az üveget légmentesen záródó fedéllel, és tárold a koncentrátumot a hűtőszekrényben legfeljebb két hétig. Ha készen állsz a fogyasztásra, adj 1/2 csésze (120 ml) hideg vizet 1/2 csésze (120 ml) hidegen főzött kávékoncentrátumhoz. Ezt öntsd egy nagy adag jégkocka tetejére, és ízlés szerint adj hozzá tejszínt, tejet és akár szirupokat, fűszereket is.

Ezzel a módszerrel az ital kevésbé lesz keserű, mint a forró kávé. Bár a kávé egészségügyi előnyeivel kapcsolatos kutatások többsége forró főzetet használ, a hideg változat sok hasonló hatást kínál.

Íme a hidegen főzött kávé 9 lenyűgöző egészségügyi előnye.

1. Fokozza az anyagcserét

Az anyagcsere az a folyamat, amelynek során a szervezet táplálékot használ fel energia előállítására. Minél magasabb az anyagcsere sebessége, annál több kalóriát éget el a szervezet nyugalomban.

Csakúgy, mint a forró kávé, a hidegen főzött kávé is tartalmaz koffeint, amelyről kimutatták, hogy akár 11%-kal is növeli a nyugalmi anyagcserét. Úgy tűnik, hogy a koffein fokozza az anyagcserét azáltal, hogy növeli a szervezet zsírégetési sebességét.

Egy 8 férfi bevonásával végzett vizsgálatban a koffein fogyasztása 13%-kal növelte a kalóriaégetést, valamint kétszeresére növelte a zsírégetést – sokkal nagyobb hatást mutatva ezzel, mint a placebo vagy a béta-blokkoló (vérnyomáscsökkentő gyógyszer) bevétele.

2. Egy kicsit feldobja a hangulatod

Kimutatták, hogy a koffeinfogyasztás javítja a hangulatot, különösen az alváshiányosoknál. A több mint 370 000 ember bevonásával készült tanulmányok áttekintése kimutatta, hogy azok, akik kávét ittak, alacsonyabb arányban szenvedtek depresszióban. Minden naponta elfogyasztott csésze kávé után a depresszió kockázata 8%-kal csökkent. 

Egyes kutatások azt is sugallják, hogy a koffeint táplálékkiegészítőként lehetne használni az idősebb felnőttek hangulatának és agyműködésének javítására. Egy 12 fős, 63 és 74 év közötti felnőttek részvételével végzett vizsgálatban 1,4 mg koffein/testsúlykilogramm (3 mg/kg) bevétel 17%-kal javította a hangulatot. Ez a koffeinmennyiség körülbelül két csésze kávénak felel meg egy átlagos testalkatú ember számára.

3. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegség egy általános kifejezés számos olyan állapotra, amelyek hatással lehetnek a szívre, beleértve a koszorúér-betegséget, a szívrohamot és a stroke-ot. Ez az első számú halálok világszerte.

A hidegen főzött kávé olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a szívbetegség kockázatát, beleértve a koffeint, a fenolos vegyületeket, a magnéziumot, a trigonellint, a kinideket és a lignánokat. Ezek növelik az inzulinérzékenységet, stabilizálják a vércukorszintet és csökkentik a vérnyomást.

Az ital klorogénsavakat (CGA-kat) és diterpéneket is tartalmaz, amelyek antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként hatnak. Napi 3-5 csésze kávé elfogyasztása akár 15%-kal csökkentheti a szívbetegség kockázatát azokhoz képest, akik nem isznak kávét.

Nincsenek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a napi 3-5 csészénél több ivás növeli a szívbetegségek kockázatát, bár ezt a hatást nem vizsgálták olyan embereknél, akik napi 600 mg-nál több koffeint fogyasztanak, ami körülbelül 6 csésze kávénak felel meg. 

Ennek ellenére a magas vérnyomásban szenvedőknek kerülniük kell a rendszeres koffeinfogyasztást.

4. Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség olyan krónikus állapot, amelyben a vércukorszint túl magas. Ha nem kezelik, számos súlyos egészségügyi szövődményhez vezethet.

Így is finom a kávé
Így is finom a kávéCoffeeAndMilk / Getty Images Hungary

A hidegen főzött kávé csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát. Valójában a napi legalább 4-6 csésze gyenge kávé elfogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával jár. Ezek az előnyök nagyrészt a klorogénsavaknak köszönhetők, amelyek erős antioxidánsok a kávéban.

A hidegen főzött kávé szabályozhatja a bélpeptideket is, amelyek az emésztőrendszer hormonjai. Ezek szabályozzák és lassítják az emésztést, stabilan tartják a vércukorszintet. Fontos azonban azt is tudnod, hogy nem mindenki reagál egyformán a koffeinre, így míg néhányaknak meg sem kottyan 4-5 csésze belőle, mások 1 után is egész nap pörögnek, és 2-től már mellékhatásokat tapasztalhatnak. 

Egy több mint 36 900, 45 és 74 év közötti ember bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik naponta legalább 4 csésze kávét ittak, 30%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem isznak naponta kávét. 

Három nagy, több mint 1 millió ember bevonásával készült tanulmány áttekintése megállapította, hogy azoknál, akik 4 év alatt növelték a kávéfogyasztásukat, 11%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, míg azoknál, akik többel csökkentették kávéfogyasztásukat, 17%-kal magasabb.

5. Csökkentheti a Parkinson- és Alzheimer-kór kockázatát

Amellett, hogy javítja figyelmed és hangulatod, a hidegen főzött kávé más módon is jótékony hatással lehet az agyra. A koffein stimulálja az idegrendszert, és befolyásolhatja az agy működését. Egy nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy a kávéfogyasztás megvédheti az agyat az életkorral összefüggő betegségektől. 

Az Alzheimer- és a Parkinson-kór neurodegeneratív állapotok, ami azt jelenti, hogy az agysejtek idővel bekövetkező halála okozza őket. Mindkét betegség demenciához, a mentális egészség romlásához vezethet, ami megnehezíti a napi tevékenységeket. Az Alzheimer-kórt jelentős memóriazavar jellemzi, míg a Parkinson-kór gyakran fizikai remegést és merevséget okoz. 

Egy megfigyeléses tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik életük közepén napi 3-5 csésze kávét ittak, 65%-kal alacsonyabb volt a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata időskorban.

Úgy tűnik, hogy a kávéban lévő számos vegyület, például a fenilindánok, valamint a harman és nonharman vegyületek védelmet nyújtanak az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen. 

6. Segíthet tovább élni

A hidegen főzött kávé fogyasztása csökkentheti a halálozás általános kockázatát, valamint a betegségspecifikus okok miatti halálozás kockázatát a kutatások szerint. Egy 229 119, 50–71 év közötti férfi és 173 141 ugyanilyen korú nő bevonásával végzett hosszú távú vizsgálat megállapította, hogy minél több kávét isznak az emberek, annál kisebb a kockázata a szívbetegségek, légúti betegségek, szélütés, sérülések, balesetek, cukorbetegség és fertőzések miatti halálozásnak.

Ennek az összefüggésnek az egyik oka az lehet, hogy a kávéban magas az antioxidáns-tartalom.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megelőzni a sejtkárosodást, amely olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák. Ezek a feltételek jelentősen csökkenthetik az élethosszt.

A kávé erős antioxidánsokat, például polifenolokat, hidroxi-cinnamátokat és klorogénsavat tartalmaz. Bár a tanulmányok azt mutatják, hogy a forró kávé több teljes antioxidánst tartalmaz, mint a hidegen főzött kávéfajták, az utóbbi is tartalmaz néhány nagyon erős antioxidánst.

7. A forró kávéhoz hasonló koffeintartalom

A hidegen főzött kávé koncentrátumként készül, amelyet vízzel kell hígítani, általában 1:1 arányban. A koncentrátum önmagában is hihetetlenül erős. Hígítatlanul körülbelül 200 mg koffeint tartalmaz csészénként.

Bár a koffeintartalom a főzési módtól függően változhat, a forró kávé és a hideg kávé közötti koffeintartalom különbsége jelentéktelen. Egy átlagos csésze forró kávé körülbelül 95 mg koffeint tartalmaz, míg egy tipikus hideg kávé körülbelül 100 mg-ot.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek