Ennyi kávét kell innod, hogy egészséges legyen a szíved

GettyImages-1307935094
Berényi Bianka

A kávézással kapcsolatban régóta vita tárgya, hogy mennyi a napi ideális mennyiség belőle. Ha eddig abban a hitben voltál, hogy a kávézás egészségtelen, akkor figyelj!

Sokan a kávéra mint nélkülözhetetlen túlélési eszközre tekintenek, de van, aki az illatától is rosszul van. Az ideális kávémennyiség azonban örök vita tárgyát képezi. Napi egy csésze? Napi kettő? Mikor igyuk? Szabad-e délután kávézni? Egészséges a kávé vagy sem? Ha igen, mi a tökéletes mennyiség belőle? A tudósok most megtalálták a választ.

A koffeines kávé nem ajánlott a magasabb vérnyomásúaknak, de úgy átlagosan a szívnek vajon használ-e a kávé? Sok ismerősöm számolt már be arról, hogy miután megivott egy kávét ebéd után, nagyon heves szívdobogást tapasztalt. Mit mond erről a tudomány? 

Mennyi kávét igyunk naponta?
Mennyi kávét igyunk naponta?Hispanolistic / Getty Images Hungary

Mennyi az annyi?

Nos, amerikai kardiológusok kutatásai alapján az az eredmény született,

hogy napi 2 és 3 csésze között mozog az ideális kávémennyiség, de természetesen a kávé milyenségén is múlik a dolog.

Ha ennél nagyobb mennyiséget fogyaszt valaki kávéból, az már egészségtelennek mondható. 

Ez a mennyiség azonban kifejezetten jót tesz a szívnek a tudósok szerint, és az egyéb szívproblémák esélyét is csökkenti. 

Az első adagot érdemes reggel elfogyasztanunk, a második vagy késő délelőttre, vagy az ebéd utáni időszakra essen, de délután kettő után már nem tanácsos kávézni. 

Jót tesz-e a szívnek?

A melbourne-i dr. Peter Kistler, az Alfred Kórház vezető szívszakértője szerint a kávézásról elmondható, hogy vagy semmilyen hatással nincs a szívre, vagy kifejezetten használ neki. 

„Mivel a kávé felgyorsíthatja a szívverést, sokan attól tartanak, hogy a rendszeres kávéfogyasztás nem tesz jót a szívük egészségének. Kutatásaink azonban arra az eredményre jutottak, hogy a kávézás pont, hogy jót tesz a szívproblémákkal élők számára (is).”

Miért pont ennyi?

Az, hogy az ideális mennyiség napi 2-3 csésze, egy 10 évig tartó brit kutatási eredményeken alapul, mely több mint félmillió ember részvételével történt. 10 éven át figyelték a kísérletben részt vevőket. Aszerint csoportosították őket, hogy mennyi kávét isznak naponta. A kísérlet során kiderült, hogy azok között, akik átlagosan napi 2-3 csésze kávét ittak meg, kevesebb volt az elhalálozási szám. illetve a szívpanaszok is kisebb arányban voltak jelen. 

Ez a mennyiség 10-15 százalékkal csökkenti a szívbetegség, szívelégtelenség, szívritmuszavarok vagy idő előtti halálozás kockázatát is.

Habár itt egy érdekesség is: A kevesebb kávéivás más egészségügyi előnyökkel járt – a szélütés vagy a szívroham kockázata a napi egy csésze kávét fogyasztók körében volt a legalacsonyabb, nem a 2-3 adagot fogyasztóknál.

Azoknál az embereknél, akiknek már volt szívproblémája valaha, a napi két-három csésze elfogyasztása kisebb halálozási esélyekkel járt, mint a teljes kávézási absztinencia. 

Azok a pitvarfibrillációban szenvedők, akik naponta csak egy csésze kávét ittak, csaknem 20 százalékkal kisebb valószínűséggel hunytak el, mint a nem kávézó társaik. Mindez azt sugallja, hogy a kávé korlátozott mennyiségben kifejezetten egészséges.

A kávézás kifejezetten használ a szívnek?
triocean

Koffeinmenteset vagy bármilyet?

A kutatás kitért arra is, hogy van-e valamilyen megkülönböztető egészségügyi hatása a koffeinmentes kávénak? Az eredmény szerint van: a koffeinmentességnek ugyan nem volt plusz védőhatása az aritmia esetén, de általánosságban csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek mértékét, kivéve a szívelégtelenségét. Itt is a napi 2-3 adag volt a bűvös mennyiség. Korábbi tanulmányok már kimutatták a kávé más előnyeit is, így része lehet az egészséges életmódnak, hisz csökkenti a májbetegségek, valamint a stroke és a demencia kockázatát is.

Ennél több már árt?

És mi van azokkal, akik igazi kávébolondok, és számukra nem elég napi 2-3 csészényi? Nos, aki ennél többet iszik, ott már hosszú távon az egészségével játszik az illető.

Aki napi 6 csészével megiszik, azoknál 53%-kal magasabb arányban fordul elő a későbbiekben demencia,

illetve csökken az agytérfogatuk is ettől a mennyiségtől. Ez azért ijesztő, nem? 

Ha viszont tartjuk az ajánlott mennyiséget, akkor a tudomány is alátámasztja, hogy jót teszünk az egészségünknek ezzel. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra