Ennyi kávét kell innod, hogy egészséges legyen a szíved

Berényi Bianka
GettyImages-1307935094

A kávézással kapcsolatban régóta vita tárgya, hogy mennyi a napi ideális mennyiség belőle. Ha eddig abban a hitben voltál, hogy a kávézás egészségtelen, akkor figyelj!

Sokan a kávéra mint nélkülözhetetlen túlélési eszközre tekintenek, de van, aki az illatától is rosszul van. Az ideális kávémennyiség azonban örök vita tárgyát képezi. Napi egy csésze? Napi kettő? Mikor igyuk? Szabad-e délután kávézni? Egészséges a kávé vagy sem? Ha igen, mi a tökéletes mennyiség belőle? A tudósok most megtalálták a választ.

A koffeines kávé nem ajánlott a magasabb vérnyomásúaknak, de úgy átlagosan a szívnek vajon használ-e a kávé? Sok ismerősöm számolt már be arról, hogy miután megivott egy kávét ebéd után, nagyon heves szívdobogást tapasztalt. Mit mond erről a tudomány? 

Mennyi kávét igyunk naponta?
Mennyi kávét igyunk naponta?Hispanolistic / Getty Images Hungary

Mennyi az annyi?

Nos, amerikai kardiológusok kutatásai alapján az az eredmény született,

hogy napi 2 és 3 csésze között mozog az ideális kávémennyiség, de természetesen a kávé milyenségén is múlik a dolog.

Ha ennél nagyobb mennyiséget fogyaszt valaki kávéból, az már egészségtelennek mondható. 

Ez a mennyiség azonban kifejezetten jót tesz a szívnek a tudósok szerint, és az egyéb szívproblémák esélyét is csökkenti. 

Az első adagot érdemes reggel elfogyasztanunk, a második vagy késő délelőttre, vagy az ebéd utáni időszakra essen, de délután kettő után már nem tanácsos kávézni. 

Jót tesz-e a szívnek?

A melbourne-i dr. Peter Kistler, az Alfred Kórház vezető szívszakértője szerint a kávézásról elmondható, hogy vagy semmilyen hatással nincs a szívre, vagy kifejezetten használ neki. 

„Mivel a kávé felgyorsíthatja a szívverést, sokan attól tartanak, hogy a rendszeres kávéfogyasztás nem tesz jót a szívük egészségének. Kutatásaink azonban arra az eredményre jutottak, hogy a kávézás pont, hogy jót tesz a szívproblémákkal élők számára (is).”

Miért pont ennyi?

Az, hogy az ideális mennyiség napi 2-3 csésze, egy 10 évig tartó brit kutatási eredményeken alapul, mely több mint félmillió ember részvételével történt. 10 éven át figyelték a kísérletben részt vevőket. Aszerint csoportosították őket, hogy mennyi kávét isznak naponta. A kísérlet során kiderült, hogy azok között, akik átlagosan napi 2-3 csésze kávét ittak meg, kevesebb volt az elhalálozási szám. illetve a szívpanaszok is kisebb arányban voltak jelen. 

Ez a mennyiség 10-15 százalékkal csökkenti a szívbetegség, szívelégtelenség, szívritmuszavarok vagy idő előtti halálozás kockázatát is.

Habár itt egy érdekesség is: A kevesebb kávéivás más egészségügyi előnyökkel járt – a szélütés vagy a szívroham kockázata a napi egy csésze kávét fogyasztók körében volt a legalacsonyabb, nem a 2-3 adagot fogyasztóknál.

Azoknál az embereknél, akiknek már volt szívproblémája valaha, a napi két-három csésze elfogyasztása kisebb halálozási esélyekkel járt, mint a teljes kávézási absztinencia. 

Azok a pitvarfibrillációban szenvedők, akik naponta csak egy csésze kávét ittak, csaknem 20 százalékkal kisebb valószínűséggel hunytak el, mint a nem kávézó társaik. Mindez azt sugallja, hogy a kávé korlátozott mennyiségben kifejezetten egészséges.

A kávézás kifejezetten használ a szívnek?
triocean

Koffeinmenteset vagy bármilyet?

A kutatás kitért arra is, hogy van-e valamilyen megkülönböztető egészségügyi hatása a koffeinmentes kávénak? Az eredmény szerint van: a koffeinmentességnek ugyan nem volt plusz védőhatása az aritmia esetén, de általánosságban csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek mértékét, kivéve a szívelégtelenségét. Itt is a napi 2-3 adag volt a bűvös mennyiség. Korábbi tanulmányok már kimutatták a kávé más előnyeit is, így része lehet az egészséges életmódnak, hisz csökkenti a májbetegségek, valamint a stroke és a demencia kockázatát is.

Ennél több már árt?

És mi van azokkal, akik igazi kávébolondok, és számukra nem elég napi 2-3 csészényi? Nos, aki ennél többet iszik, ott már hosszú távon az egészségével játszik az illető.

Aki napi 6 csészével megiszik, azoknál 53%-kal magasabb arányban fordul elő a későbbiekben demencia,

illetve csökken az agytérfogatuk is ettől a mennyiségtől. Ez azért ijesztő, nem? 

Ha viszont tartjuk az ajánlott mennyiséget, akkor a tudomány is alátámasztja, hogy jót teszünk az egészségünknek ezzel. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek