Kiderült, hogy a kávé valóban akadályozza-e a gyermekek növekedését – a szakember véleménye nagyon meglepő

Hosszú ideje tartja magát a mítosz, miszerint a kávé bizony visszavetheti a gyermekek fizikai fejlődését, a növekedésüket mindenképpen. Rengetegen emiatt nem adnak kávét a legkisebbeknek, ezért most a tudomány is utánajárt annak, hogy mi igaz az egészből.

Egy tudományos szaklap oldalán megjelent összefoglalóban úgy fogalmaznak: az egyik ok, amiért általában nem adnak kávét a gyerekeknek, az a széles körben elterjedt hiedelem, hogy a koffeintartalmú ital gátolja a gyermekek növekedését.  

De vajon mi igaz ebből az egészből? A kutatások eredményei szerint is összefügg valamiképpen a testmagasság a gyermekek koffeinbevitelével?

A válasz határozott „nem”: nincs bizonyíték arra, hogy a kávé vagy a koffein gátolja a gyermekkori növekedést és fejlődést. 

A tudomány aktuális álláspontja szerint a magasságunkat egészen más tényezők szabályozzák. A szakemberek úgy gondolják, hogy eddig azonosított gének százai felelősek az ember felnőttkori magasságának körülbelül 16%-áért.

Azért ne szokjon rá a kávéra a gyerek
Azért ne szokjon rá a kávéra a gyerekImgorthand / Getty Images Hungary

Annyit viszont érdemes tudni, hogy a gyermek általános egészségi állapota is szerepet játszik a helyzet alakulásában. Például a csecsemőkorban ismétlődő fertőzések lelassíthatják a táplálékfelvételt és a csontok növekedését. Sőt, egy korábbi tudományos kutatás szerint az is befolyásolja a testmagasságot, hogy a gyermek korai életévében hozzáfér-e olyan fontos élelmiszerekhez, mint például a tej. Nyilván nem maga a tej, hanem az abban található tápanyagok segítik a fejlődésben, annyi viszont biztos, hogy a vitaminok hiánya és a gyakori betegségek negatívan befolyásolhatják a későbbi magasságot.

De miért hiszik még mindig egyesek, hogy a kávé gátolja a gyermek növekedését? 

Senki sem tudja igazán, de van néhány elmélet erről. Az 1980-as években számos tanulmány azt sugallta, hogy a rendszeres kávéfogyasztók hatványozottan ki vannak téve a csontritkulás kockázatának, mivel a koffein fokozott kalciumkiválasztáshoz vezethet (bár az efféle hatás csekély volt). Ha a koffein képesnek bizonyult gyengíteni a csontokat, akkor logikusnak tűnt, hogy a nagyobb fogyasztás gyermekkorban alacsonyabb termethez vezet.

Kiderült azonban, hogy van egy másik változó is: a kávéfogyasztók általában kevesebb tejet isznak, ami a kalcium fő forrása. Más szóval, valószínűleg nem a kávé, hanem az elégtelen kalciumbevitel okozta a problémát.

Későbbi kutatások nem találtak összefüggést a csontritkulás és a kávéfogyasztás között.

„Annyi epidemiológiai tanulmány készült a kávéról, amelyek jót és rosszat írnak vegyesen, hogy az összezavarja az embert”

– fogalmazott Mark Pendergast tudományos szerző, kávészakértő.

Egy másik elmélet szerint – amelyet Duane Mellor, az egyesült királyságbeli Aston Egyetem dietetikusa is támogat – a mítosz abból az ajánlásból ered, hogy a terhes nők fogják vissza koffeinfogyasztásukat, mivel egyes kutatások összefüggést mutatnak a magzat koffeinexpozíciója és a spontán vetélés nagyobb kockázata között. Ezeknek a vizsgálatoknak a pontos, felelősségteljes elemzését azonban a kis mintaméret korlátozza. A bizonyítékok jelenleg nem meggyőzőek, ezért egyes egészségügyi szakértő csoportok, például az Egészségügyi Világszervezet, azt tanácsolják a terhes nőknek, hogy korlátozzák (de ne feltétlenül kerüljék el teljesen) a koffeinfogyasztást, hogy csökkentsék a baba elvesztésének és a csecsemők alacsony születési súlyának lehetséges kockázatát.

„Ebből alakulhatott ki a növekedés és a koffein összefüggésének gondolata, de a magzat biológiája és az, hogy a tápanyagok hogyan jutnak át a méhlepényen, teljesen különböznek attól, ahogy egy gyermek szervezete működik” – mondta Mellor. „Az anyagcserék is különbözőek. Nem lehet párhuzamot vonni” – fűzte hozzá.

Tehát a tudomány egyértelmű: a kávé nem gátolja a gyerekek növekedését. „Valójában valószínűleg egészségesebb, ha gyermeke elfogyaszt egy csésze gyenge kávét, mint ha cukros üdítőt inna, ami a fogakat teszi tönkre” – mondta Mellor, aki mindettől függetlenül nem ajánlja a kávéfogyasztást, csak az összehasonlítás kedvéért élt a példával. 

„Egy adag nagyon gyenge kávé valószínűleg nem fog nagy bajt okozni egy gyereknél sem” – mondta Mellor a Live Science-nek. „A kávékban a keserű jegyek egy része a zöldségekben is benne van, és még akár előnyt is jelenthet, ha megismerik ezt az ízt, így azokat is könnyebben fogyasztják majd. Nyilvánvalóan nem ajánlott rendszeresen kínálni, vagy erős kávét adni nekik, de én tényleg jobban aggódom az édes italok miatt” – fejtette ki véleményét a szakember.

Hozzátette: a koffein – noha a növekedésre nem hat negatívan – mégis fokozott szorongást, magas vérnyomást és savas refluxot okozhat, és az alvást is zavarhatja. A kávéból származó koffein természetesen a felnőtteknél is okozhat ilyen problémákat. A gyerekeknek kisebb a testük, így ugyanannyi koffeinnek jóval nagyobb hatása lehet rájuk nézve. 

A bizonyítékok ellenére ez a kávémítosz valószínűleg nem szűnik meg egyhamar.

„Az a széles körben elterjedt mítosz, hogy gátolja a növekedést, nem fog teljesen kihalni”

– mondta Pendergast a Live Science-nek. „Ha egyszer egy egészségügyi mítosz bekerül a kultúránkba, nagyon nehéz felszámolni.” 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra