Rémálom az építkezés? 5 pszichés előny, amiért megérheti

GettyImages-1280903188

Azok az ismerőseim, akik házépítésre adták a fejüket, egytől egyig szenvednek. Rengeteg munkával, stresszel jár a folyamat, vészesen fogy a pénz, mindig pont abból nincs, ami igazán tetszik, megbízhatatlan a mesteremberek egy része, könyörögni kell a munkásoknak, nem haladnak a dolgok, óriási a csúszás. A sok-sok hátrány ellenére miért vágnak bele mégis annyian? Miért marad vonzó opció a házépítés a klímakatasztrófa korában, amikor nem igazán kellene tovább növelni az épített felületek mennyiségét a világban?

A válasz jó eséllyel a pszichés előnyökben keresendő. A fizikai környezetünk ugyanis komoly hatással van a mentális egészségünkre. Ha belegondolsz, egy-egy illatos gyertya, ötletes dekorelem, kicsi kaktusz is mennyit tud dobni a közérzetünkön (a saját termesztésű paradicsomról nem is beszélve). 

Mindezek a pozitív élmények azonban eltörpülnek ahhoz az érzelmi töltéshez képest, amit a házépítés jelent – mondja Michael Ungar családterapeuta, aki nemrég a Psychology Today-en közölt cikket a témában. Az ő írása alapján mutatjuk be, hogyan befolyásolhatja az építkezés a lelki jóllétünket.

#1 Megélhetjük a kreativitásunkat

Az építkezés, a lakberendezés sokak számára elérhetetlen luxus. Ha viszont az anyagi lehetőségeink megengedik, bizonyos mértékig az önkifejezés eszköze lehet. A döntéseinkkel, ötleteinkkel meg tudjuk mutatni ízlésünket, prioritásainkat, azt, hogy milyen emberek vagyunk. Nem véletlen, hogy a ház sokszor a személyiség metaforája a pszichológiában vagy az irodalmi művekben. Nem mindegy, hogy mekkora kerítést emelünk magunk köré, mennyire húzzuk be a függönyöket, mire fordítunk figyelmet, milyen tevékenységeknek kedvez az a tér, amit kialakítunk magunk körül, mekkora rendet tartunk, stb. Ha úgy érezzük, összhangban vagyunk a fizikai környezetünkkel, az ellenállóbbá tehet minket a stresszel szemben. Könnyebben meg tudunk nyugodni a nappalinkban vagy a kedvenc olvasósarkunkban. Egy új otthon létrehozása során megvan a lehetőségünk, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő életteret alkossuk meg. 

Néha eszméletlenül lassan haladnak a dolgok. Megéri?
Néha eszméletlenül lassan haladnak a dolgok. Megéri?Photosampler / Getty Images Hungary

#2 A kontroll érzetét adhatja

Az, hogy valamit megálmodsz, eltervezel, aztán a fizikai környezetedben is látod megvalósulni, növelheti a személyes hatékonyság érzését. Azt élheted meg, hogy képes vagy dolgokat létrehozni, az anyagból valamit teremteni. Persze ez a tapasztalat manapság sokszor közvetett, hiszen kevés az a helyzet, amikor az illető maga rakja a téglát, vakol, fest, csiszolja a fát. Ha mégis előfordul, az tovább erősítheti a produktivitás érzését. Innen pedig már csak egy kis lépés, hogy jobban higgy abban, hogy az életedet is képes vagy irányítani, legalábbis azt a részét, amely fölött valóban kontrollod lehet

#3 Segíthet kapcsolódni 

Csempék, bútorok, formák, színek. Egy építkezés során rengeteg döntést kell meghozni. Ha nem egyedül fogsz a házban lakni, akkor ez egy olyan folyamat, amely komoly együttműködést igényel a partnereddel, gyerekeiddel. Néha megterhelő lehet mindenki igényeire, szempontjaira tekintettel lenni, és feloldani azokat a helyzeteket, amikor ki-ki mást szeretne. De fontos, hogy kellő türelemmel ezt meg tudjátok tenni, hogy a ház összes leendő lakója magáénak érezhesse a helyet. A gyerekek bevonása abban is segít, hogy olyan felnőttekké váljanak, akik tudatosak a tárgyi környezetükkel kapcsolatban. A tér kialakításában pedig szempont lehet, hogy az intimitást tudja fokozni, illetve alkalmas legyen társas események megtartására. A nyitott koncepciójú konyhák, a tágas kertek, az utcára néző erkélyek a másokhoz való kapcsolódás elősegítését szolgálhatják. 

Azt a bútort szereti a legjobban, amin a két kezével dolgozott
Azt a bútort szereti a legjobban, amin a két kezével dolgozottMorsa Images / Getty Images Hungary

#4 Megjeleníthetjük a történetünket

Az otthonunk olyan tér lehet, amely megmutatja, hogyan változtunk az évek során. Sőt, a felmenőink életéből, a gyerekkori emlékeinkből is becsempészhetünk valamit. Régi fotók a falon, kenyérsütésre alkalmas kemence, a nagyszüleinket idéző kandalló, kockás terítő vagy egy barkácsműhely az udvaron, ahhoz hasonló, amilyenben az édesapánk tett-vett a szabadidejében. Hagyományok, amelyeket szeretettel viszünk tovább. Kitesszük a szuveníreket, egy-egy utazás emlékét, a személyes ereklyéinket. Ezek a tárgyak fontosak az identitásunk megőrzésében

Nemcsak hobbik, hanem arra szolgálnak, hogy a múltunk tovább éljen a jelenben, ami által azt élhetjük meg, hogy az énünk integrált, egyben van.

#5 Növelheti a biztonságérzetünket

Míg a zárak, ajtók, riasztók megóvnak minket az illetéktelen behatolóktól, addig a megfelelő hangszigetelés lehetővé teszi, hogy el tudjunk különülni a társas környezetünktől, időnként visszavonulhassunk, pihentethessük az idegrendszerünket. Megnyugtató érzés, ha ismerjük a szomszédainkat, tudjuk, hogy szükség esetén fordulhatunk hozzájuk, számíthatunk a segítségükre. Egy jól funkcionáló otthonban nem akadozik a víz-, az áram-, a gázellátás, működik az internet, szabályozható a hőmérséklet, jók a fényviszonyok, minden annak megfelelően működik, amire tervezték. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a külvilágot kiszámíthatónak, a szükségleteinket kielégíthetőnek éljük meg, és erről a biztos alapról indulva viszonylag zavartalanul foglalkozhassunk más dolgokkal is. Fontos lenne, hogy ez az elemi komfortérzet minden embernek megadathasson.

Oszd meg másokkal is!
Mustra