Rémálom az építkezés? 5 pszichés előny, amiért megérheti

GettyImages-1280903188

Azok az ismerőseim, akik házépítésre adták a fejüket, egytől egyig szenvednek. Rengeteg munkával, stresszel jár a folyamat, vészesen fogy a pénz, mindig pont abból nincs, ami igazán tetszik, megbízhatatlan a mesteremberek egy része, könyörögni kell a munkásoknak, nem haladnak a dolgok, óriási a csúszás. A sok-sok hátrány ellenére miért vágnak bele mégis annyian? Miért marad vonzó opció a házépítés a klímakatasztrófa korában, amikor nem igazán kellene tovább növelni az épített felületek mennyiségét a világban?

A válasz jó eséllyel a pszichés előnyökben keresendő. A fizikai környezetünk ugyanis komoly hatással van a mentális egészségünkre. Ha belegondolsz, egy-egy illatos gyertya, ötletes dekorelem, kicsi kaktusz is mennyit tud dobni a közérzetünkön (a saját termesztésű paradicsomról nem is beszélve). 

Mindezek a pozitív élmények azonban eltörpülnek ahhoz az érzelmi töltéshez képest, amit a házépítés jelent – mondja Michael Ungar családterapeuta, aki nemrég a Psychology Today-en közölt cikket a témában. Az ő írása alapján mutatjuk be, hogyan befolyásolhatja az építkezés a lelki jóllétünket.

#1 Megélhetjük a kreativitásunkat

Az építkezés, a lakberendezés sokak számára elérhetetlen luxus. Ha viszont az anyagi lehetőségeink megengedik, bizonyos mértékig az önkifejezés eszköze lehet. A döntéseinkkel, ötleteinkkel meg tudjuk mutatni ízlésünket, prioritásainkat, azt, hogy milyen emberek vagyunk. Nem véletlen, hogy a ház sokszor a személyiség metaforája a pszichológiában vagy az irodalmi művekben. Nem mindegy, hogy mekkora kerítést emelünk magunk köré, mennyire húzzuk be a függönyöket, mire fordítunk figyelmet, milyen tevékenységeknek kedvez az a tér, amit kialakítunk magunk körül, mekkora rendet tartunk, stb. Ha úgy érezzük, összhangban vagyunk a fizikai környezetünkkel, az ellenállóbbá tehet minket a stresszel szemben. Könnyebben meg tudunk nyugodni a nappalinkban vagy a kedvenc olvasósarkunkban. Egy új otthon létrehozása során megvan a lehetőségünk, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő életteret alkossuk meg. 

Néha eszméletlenül lassan haladnak a dolgok. Megéri?
Néha eszméletlenül lassan haladnak a dolgok. Megéri?Photosampler / Getty Images Hungary

#2 A kontroll érzetét adhatja

Az, hogy valamit megálmodsz, eltervezel, aztán a fizikai környezetedben is látod megvalósulni, növelheti a személyes hatékonyság érzését. Azt élheted meg, hogy képes vagy dolgokat létrehozni, az anyagból valamit teremteni. Persze ez a tapasztalat manapság sokszor közvetett, hiszen kevés az a helyzet, amikor az illető maga rakja a téglát, vakol, fest, csiszolja a fát. Ha mégis előfordul, az tovább erősítheti a produktivitás érzését. Innen pedig már csak egy kis lépés, hogy jobban higgy abban, hogy az életedet is képes vagy irányítani, legalábbis azt a részét, amely fölött valóban kontrollod lehet

#3 Segíthet kapcsolódni 

Csempék, bútorok, formák, színek. Egy építkezés során rengeteg döntést kell meghozni. Ha nem egyedül fogsz a házban lakni, akkor ez egy olyan folyamat, amely komoly együttműködést igényel a partnereddel, gyerekeiddel. Néha megterhelő lehet mindenki igényeire, szempontjaira tekintettel lenni, és feloldani azokat a helyzeteket, amikor ki-ki mást szeretne. De fontos, hogy kellő türelemmel ezt meg tudjátok tenni, hogy a ház összes leendő lakója magáénak érezhesse a helyet. A gyerekek bevonása abban is segít, hogy olyan felnőttekké váljanak, akik tudatosak a tárgyi környezetükkel kapcsolatban. A tér kialakításában pedig szempont lehet, hogy az intimitást tudja fokozni, illetve alkalmas legyen társas események megtartására. A nyitott koncepciójú konyhák, a tágas kertek, az utcára néző erkélyek a másokhoz való kapcsolódás elősegítését szolgálhatják. 

Azt a bútort szereti a legjobban, amin a két kezével dolgozott
Azt a bútort szereti a legjobban, amin a két kezével dolgozottMorsa Images / Getty Images Hungary

#4 Megjeleníthetjük a történetünket

Az otthonunk olyan tér lehet, amely megmutatja, hogyan változtunk az évek során. Sőt, a felmenőink életéből, a gyerekkori emlékeinkből is becsempészhetünk valamit. Régi fotók a falon, kenyérsütésre alkalmas kemence, a nagyszüleinket idéző kandalló, kockás terítő vagy egy barkácsműhely az udvaron, ahhoz hasonló, amilyenben az édesapánk tett-vett a szabadidejében. Hagyományok, amelyeket szeretettel viszünk tovább. Kitesszük a szuveníreket, egy-egy utazás emlékét, a személyes ereklyéinket. Ezek a tárgyak fontosak az identitásunk megőrzésében

Nemcsak hobbik, hanem arra szolgálnak, hogy a múltunk tovább éljen a jelenben, ami által azt élhetjük meg, hogy az énünk integrált, egyben van.

#5 Növelheti a biztonságérzetünket

Míg a zárak, ajtók, riasztók megóvnak minket az illetéktelen behatolóktól, addig a megfelelő hangszigetelés lehetővé teszi, hogy el tudjunk különülni a társas környezetünktől, időnként visszavonulhassunk, pihentethessük az idegrendszerünket. Megnyugtató érzés, ha ismerjük a szomszédainkat, tudjuk, hogy szükség esetén fordulhatunk hozzájuk, számíthatunk a segítségükre. Egy jól funkcionáló otthonban nem akadozik a víz-, az áram-, a gázellátás, működik az internet, szabályozható a hőmérséklet, jók a fényviszonyok, minden annak megfelelően működik, amire tervezték. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a külvilágot kiszámíthatónak, a szükségleteinket kielégíthetőnek éljük meg, és erről a biztos alapról indulva viszonylag zavartalanul foglalkozhassunk más dolgokkal is. Fontos lenne, hogy ez az elemi komfortérzet minden embernek megadathasson.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra