Hagyj most, nagyon fáj a fejem!

fejfajasHa Kos vagy, biztosan sokszor fáj a fejed. Aki fejfájós, az tudja, hogy az egyik legnehezebben elviselhető fájdalom, ha a fejünk, ha valami a fejünkben fáj. Lüktet, hasogat, dübörög, feszít. Persze fejfájás és fejfájás között óriási különbség van.
Sokféle létezik, de mind közül a legkellemetlenebb a migrén. Minden tizedik ember szenved időnként migrénes fejfájástól, amely a nők esetében háromszor olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál. A rohamokban jelentkező fájdalom szinte megbénítja az embert. Okát a kutatók ma sem ismerik pontosan.

A legkisebb zajra, fényre…

A migrénre hajlamos emberek idegrendszere bizonyos ételekre (csokoládé, a puha, érlelt sajtok, vörösbor, tea, kávé) stresszre, időjárás-változásra, erős fényre, szagra vagy zajra, hormoningadozásra, túlfeszített munkára, gyakori stresszre, szorongásra
az agyalapi ütőerek görcsös összehúzódásával válaszol. Az agyhoz vezető artériák szűkülése és tágulása ingerli a fájdalmat érzékelő idegsejteket. Az agyban lévő vérerek duzzanata, illetve gyulladása okozza a heves, néha csak órákig, máskor napokig is tartó, émelygéssel, látászavarokkal, hányingerrel kísért, sokszor elviselhetetlen fájdalmat. Az olykor a legkisebb mozdulatra, zajra, fényre erősödő lüktetés leggyakrabban a fej egyik oldalán jelentkezik, és rendszerint fokozatosan növekszik. Sok nőnél a menstruáció előtti néhány napban jelentkezik.

Először csak levertség, aztán szikralátás

A migrén bevezető szakaszát fáradtság, levertség, ingerlékenység, tompultság vagy indokolatlan jókedv jellemzi.
Utána az auraszakasz következik, amelyben az egyik vagy mindkét szem látóterében vakító fények, csillámló cikcakkvonalak, szikralátás vagy látótérkiesés jelentkezik.
Majd kialakul a rendszerint féloldali, görcsös, lüktető, hasogató fájdalom, melyhez hányinger, hányás csatlakozik – és a hang, a fény, a szag zavarja a beteget, a fizikai munkavégzés pedig súlyosbítja állapotát.

A migrén kezelése

Legfontosabb, hogy megfigyeljük, mi váltja ki a rohamokat, és ha ezt tudjuk, próbáljuk elkerülni a kiváltó tényezőket.

Ha a fejfájás már elkezdődött:
arrow-bluePihenjünk le elsötétített szobában.
arrow-blueTegyünk váltott hideg-meleg borogatást a tarkóra.
arrow-blueHa mód rá van, jó hatású a séta a friss levegőn.
arrow-blueVegyünk levendulaolajjal illatosított, meleg fürdőt.
arrow-blueNapraforgóolajjal masszírozzuk a szem, a fül és a tarkó környékét.
arrow-blueA patikákban recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók közül a paracetamol-tartalmúak a leghatásosabbak.
Ha ezek közül egyik sem segít, és a migrén gyakori, fordulj valamelyik szakambulanciához. A havonta többször jelentkező fejfájás ellen ma már léteznek megelőző gyógyszerek. Közepes vagy erős roham esetén a vény nélkül kapható szerek általában nem segítenek. Ha egy hónap alatt kettőnél több roham jelentkezik, akkor célszerű megelőző kezelést alkalmazni. A megelőző kezelés csökkenti a rohamok számát, időtartamát, intenzitását, lehetővé teszi, hogy egyszerű fájdalomcsillapítókat alkalmazva megszűnjön a roham. A kezelés hossza hat héttől három–hat hónapig terjedhet.
(Folytatjuk)
Oszd meg másokkal is!
Mustra