Nem minden görög joghurt segít - ilyet válassz a jó csontokért és a szép alakért

GettyImages-200230340-001
Olvasási idő kb. 7 perc

A görög joghurt nem véletlenül számít a legnépszerűbb savanyított tejkészítménynek, hiszen rendkívül tápláló és egészséges finomság, tele értékes vitaminokkal és a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal.

A fogyókúra során is kihasználhatod számos jótékony hatását: a benne található különleges joghurtkultúra révén majd felgyorsítja emésztésed, salaktalanítja bélrendszered, és védekezőképességedet is nagymértékben javítja. Persze nem mindegy, hogy az egyre népszerűbb görög joghurt melyik típusát próbálod ki.

Mi az a görög joghurt?

A görög joghurt fehérjében gazdag tejtermék, számos tápanyag kiváló forrása, és fogyasztása még további egészségügyi előnyökkel is járhat. Fontos azonban, hogy a megfelelő típusú görög joghurtot válasszuk ki, mivel több közülük olyan adalékanyagot tartalmazhat, mint a színezék vagy a hozzáadott cukor.

A joghurt egy tejtermék, amelyet ősidők óta fogyasztanak. Valójában a görögök voltak az elsők, akik Kr. e. 100-ban dokumentálták a joghurt használatát. A „joghurt” a török „yoğurmak” szóból származik, amely a tejtermék sűrített, aludt vagy alvadt állapotát jelölte. Sokféle joghurt kapható, beleértve a görög stílusút is, amelynek magasabb a fehérjetartalma, mint más joghurttermékeknél. 

A görög joghurtot, amelyet gyakran „szűrt” joghurtnak is neveznek, úgy készítik, hogy a joghurtot tartályokban erjesztik, majd az utolsó feldolgozási lépések során a savót és más folyadékokat leszűrik. Az eljárás eredményeként sűrűbb, magasabb fehérjetartalmú terméket kapunk.

A görög joghurtnak számos fajtája létezik, beleértve a teljes zsírtartalmú, csökkentett zsírtartalmú és zsírmentes, valamint ízesített és ízesítetlen változatokat. A görög joghurt számos tápanyagban gazdag, és jó fehérje-, zsír- és szénhidrátforrás, a választott márkától függően. Jó forrása a kalciumnak, a foszfornak, a cinknek, a pantoténsavnak, az A-vitaminnak és a káliumnak. Ezenkívül a görög joghurt egyéb kisebb mennyiségű tápanyagot tartalmaz, például magnéziumot, kolint és rezet.

A görög joghurt egészségügyi előnyei:

1. Jó fehérje- és egyéb tápanyagforrás

A görög joghurt egyik fő előnye, hogy gazdag fehérjében, makrotápanyagban, amely a szervezet gyakorlatilag minden kémiai reakciójához szükséges, az egészséges immunrendszer működéséhez, a szövetek helyreállításához. A fehérjeszükséglet változó, de a 0,54–0,9 gramm/testsúlykilogramm (1,2–2 gramm/kg) fehérjebevitel valószínűleg optimális a fizikailag aktív emberek számára. 

200 grammnyi adag görög joghurt 20 gramm fehérjét tartalmaz, ami magas fehérjetartalmú élelmiszerré teszi. A fehérje mellett a görög joghurt alapvető vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, beleértve a B12-t, a szelént és a cinket – amelyek mindegyike fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. A cink és a szelén egyaránt szükséges az optimális immunműködéshez, míg a B12 szükséges a vörösvértestek képződéséhez, az idegrendszer működéséhez és az energiatermeléshez.

2. Javíthatja a csontok egészségét

A görög joghurt számos tápanyagot tartalmaz, amelyek a csontrendszer egészségének megőrzéséhez szükségesek, beleértve a fehérjét, kalciumot, magnéziumot és foszfort. Nemcsak a görög joghurtban található tápanyagok szükségesek a csontok egészségének megőrzéséhez, de a görög joghurt fogyasztása még a csontképződést is elősegítheti.

Egy fiatal férfiak körében végzett kis tanulmány úgy találta, hogy a görög joghurt napi fogyasztása, miközben 12 hetes rezisztenciaedző programon vettek részt, elősegítette a csontképződés növekedését és a csontok lebomlásának csökkentését a placebóhoz képest. 

A gyerekeknek is jusson minél több belőle
A gyerekeknek is jusson minél több belőleTom Werner / Getty Images Hungary

A joghurtfogyasztást összefüggésbe hozták a csontok nagyobb ásványianyag-sűrűségével és az osteopenia és a csontritkulás kockázatának csökkenésével is az idősebb felnőttek körében. 

3. Támogathatja a belek egészségét

A kutatások azt sugallják, hogy a joghurt rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészséges emésztőrendszer fenntartásához, mivel növeli a baktériumok sokféleségét egyes emberek bélrendszerében. Lényeges, hogy a joghurt jelentős mennyiségű hasznos baktériumot vagy probiotikumot tartalmazzon, amelyek segíthetik a bélrendszer egészségét.

Fontos továbbá, hogy csak cukrozatlan görög joghurtot válasszunk, mivel a kutatások azt mutatják, hogy a hozzáadott cukor károsíthatja a bélrendszer egészségét, és hozzájárulhat a dysbiosishoz vagy a bakteriális egyensúlyhiányhoz.

4. Támogathatja az izmok helyreállítását

A megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása elengedhetetlen az általános egészség és az izomzat regenerációjához. A görög joghurt nagyszerű edzés utáni snack a sportolók számára. Magas fehérjetartalma elősegítheti az izomfehérje-szintézist és a regenerációt. 

Egy fiatal férfiakon végzett tanulmány megállapította, hogy a joghurt 12 héten át naponta történő fogyasztása nagyobb izomerőt, izomvastagságot és zsírmentes tömegnövekedést eredményezett, mint a placebo. 

5. Segít a jóllakottság megőrzésében, és támogatja az egészséges testsúlyt

A fehérje a leglaktatóbb makrotápanyag, és fehérjeforrások – például tejtermékek – étkezésekhez és harapnivalókhoz való hozzáadása okos módja annak, hogy az étkezések között jóllakottnak érezd magad. A joghurt és más magas fehérjetartalmú ételek választása a kevésbé laktató ételek helyett segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.

Akár házi jégkrémet is készíthetsz vele
Akár házi jégkrémet is készíthetsz veleThomas Barwick / Getty Images Hungary

22 tanulmány áttekintésével arra a következtetésre jutottak, hogy a joghurtfogyasztás alacsonyabb testzsírral, kisebb súlygyarapodással és kisebb derékkörfogattal jár.

6. Sokoldalú és finom

Amellett, hogy számos tápanyagot tartalmaz, és néhány lehetséges egészségügyi előnyhöz kapcsolódik, a görög joghurt sokoldalú összetevő, amely édes és sós receptekben egyaránt remekül használható.

Íme néhány módszer a görög joghurt használatára a konyhában:

  • A görög joghurt friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel, apróra vágott diófélékkel, például mandulával vagy dióval, cukrozatlan kókuszdióval és chiamagvakkal kiváló a laktató reggelihez.
  • Használhatod édes és sós mártogatósok alapjaként is.
  • Adj hozzá görög joghurtot levesekhez és currykhez a krémes állag érdekében.
  • Használd házi salátaöntetek készítéséhez.
  • Próbáld ki a görög joghurtot csirke-, tonhal- és tésztasalátákban.
  • Készíts fagyasztott desszerteket belőle.

A zsírtartalom tekintetében ne feledd, hogy a teljes tejből készült görög joghurt több zsírt és kalóriát tartalmaz, mint az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes joghurt, de ez nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Valójában a teljes zsírtartalmú tejtermékek több egészségügyi előnnyel járhatnak, mint a csökkentett zsírtartalmú vagy sovány tejtermékek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek