Így hat rád, ha nem stresszeled agyon magad a teendőiddel: meg fogsz lepődni

GettyImages-1355448986
Olvasási idő kb. 4 perc

A végeláthatatlan feladatlisták és a temérdek mennyiségű elérhető információ mintha bekapcsolt volna rajtunk egy gombot, ami miatt folytonos produktivitásra törekszünk. Unatkozni már lassan a nyolcadik főbűnnek számít manapság. Hogyan börtönöz be minket az állandó produktivitás iránti vágy?

Gyakran érezhetjük, hogy nincs annyi időnk, mint amennyi teendők lenne. Sosem érünk a feladataink, az elolvasásra szánt cikkek, könyvek, a meghallgatásra váró podcastok és zenék, a megtanulásra szánt új ismeretek elsajátításának a végére. Arról nem is beszélve, hogy közben még családi és baráti kapcsolataink ápolása terítékre sem került. A produktivitás egyre nagyobb értékkel bír a társadalmunkban, miközben az unalom, a lustálkodás vagy a jó öreg semmittevés szégyent és bűntudatot kelt. Ebbe a zsákutcába mégis nagyon veszélyes befordulni, mert a végén az elképzelt siker és hatékonyságérzés helyett nem vár minket más, csak a kiégés veszélyes szörnyetege. Kell-e állandó produktivitásban élnünk ahhoz, hogy elégedettek legyünk önmagunkkal?

A legújabb függőség

Az individualizmus és az önmegvalósítás korában mintha folyamatosan éreznénk a késztetést az állandó fejlődésre. Úgy tudunk fejlődni, ha hatékonyak és produktívak vagyunk a nekünk szánt huszonnégy órában. Az erre való vágy jól érzékelhető a produktivitást támogató könyvek, videók, cikkek megjelenésének számából is. Ha kérünk a Google-től egy kis tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan lehetünk produktívak, több ezer találat segít minket beosztani az időnk minden pillanatát.

Modern korunk függősége a produktivitás, amin a sok feladat mellett gyakran stresszelünk
Modern korunk függősége a produktivitás, amin a sok feladat mellett gyakran stresszelünkFrancesco Carta fotografo / Getty Images Hungary

Egyre inkább olyan világban élünk, amelyben hatalmas kudarcként éljük meg, ha nem töltünk minden másodpercet a lehető legproduktívabban. Nagyon nehéz immunisnak lenni ezzel az állandó nyomással szemben, ami szerint a produktivitás egyenlő a boldogsággal. Modern korunk függősége ez, igaz, nem egy szer használata segít minket elkerülni a kellemetlen érzéseket, hanem az állandó produktivitás oldja, hogy ne érezzük magunkat kudarcnak. Legalábbis azt hisszük!

Érdemes-e stresszelni a produktivitáson?

A produktivitási paranoia állandó sürgetettséget és gyakran túlvállalásokat eredményez, amiben nincs helye megállásnak, unalomnak, pihenésnek. Vajon tényleg ez a boldogsághoz vezető út? Irreális elvárni magunktól, hogy végtelen listák végére érjünk. Éppen ezért, ha a százszázalékos hatékonyság és produktivitás a boldogság, és a többi kudarc, akkor gyakran fogjuk kellemetlenül érezni magunkat, ami igazán messze van az örömteli élettől. 

Szükséges módosítani a képletet és áthúzni az egyenlőségjelet: a produktivitás nem jelent boldogságot. A hatékonyság segít minket elérni a céljainkat, de nem a cél maga.

Egy eszköz, ami fontos erőforrásunk lehet az álmaink elérésében, nem egy életmód, ami miatt képtelenek vagyunk lassítani, miközben az önbecsülésünk látja kárát.

Hogyan ne függjük a produktivitás felemésztő szörnyétől

A produktivitás fontos eszköz a jóllétünk szempontjából, de csak akkor, ha megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt benne. Nem szükséges a nap minden percét produktívan tölteni. Rendben van – és valójában fontos –, ha szánunk időt magunkra, és elfogadjunk, hogy mindig produktívnak lenni nem reális. Ha mindig a következő feladaton gondolkodunk, akkor sosem leszünk a jelenben, és se önmagunkhoz, se másokhoz nem igazán fogunk tudni kapcsolódni. Keretezzük át a lustálkodást pihenéssé, amire szükségünk van nemcsak a boldogsághoz, de az életben maradáshoz is. Hiszen idővel a mentális leterheltség nyomot hagyhat a fizikai egészségünkön is.

Íme néhány olyan tevékenység, ami támogatja a mentális egészségünket, és aktív feltöltődést nyújthat:

  • Sportoljunk aktív kikapcsolódás gyanánt.
  • A kiegyensúlyozottabb étrend követése segít minket a mentális és fizikai egészségünk fenntartásában.
  • A naplózás támogathat minket a gondolataink és érzéseink tudatosításában, miközben csak egy tollra és egy papírra van szükségünk hozzá.
  • A relaxáció, meditáció segít önmagunkhoz kapcsolódni.

A legfontosabb megengedni magunknak a semmittevést is!

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek