„De miért törölt szó nélkül?” Ezt érezzük, ha egy ismerős dob Facebookon

GettyImages-961034644
Olvasási idő kb. 7 perc

A Facebook felhasználóinak mindennapjaihoz hozzátartozik az is, hogy ismerőseik száma változik: amikor azonban azt vesszük észre, hogy egy korábbi netes barátunk szó nélküli törlésünk mellett döntött, az bizony rosszuleshet. Jogosan?

Az internetes barátságok világa furcsa és ingoványos területekkel teli. Vannak, akik nem darabszámra hajtanak, így tényleg csak azokat igazolják vissza a közösségi oldalakon, akiket barátaiknak vagy ismerőseiknek tekintenek, de előbb-utóbb mind szembesülünk azzal, hogy bejelöl egy szomszéd, egy munkatárs, a gyerek barátnőjének szülei, a régi iskolatárs, és még sorolhatnám. Akik a Facebookon ismerőseink, azok valójában sokszor csak munkakapcsolataink, vagy olyan emberek, akik réges-rég nem részei mindennapjainknak.

A Facebook-barátságok anatómiája egyedi

Más szögből ismerhetjük meg őket ráadásul internetes tevékenységük kapcsán, mint azokban a ritkán igazán mély beszélgetésekben, amelyeket edzés után, gyerekünkre várva, a buszmegállóban állva, egy osztálytalálkozón vagy a munkahelyi kantinban folytatunk. Ilyenkor leginkább az kerül szóba, mikor lesz az osztálykarácsony, fel kellene seperni az udvart, vagy milyen unalmasak voltak anno a földrajzórák. 

Az udvarias small talk veszélytelen terep, az interneten azonban vannak olyanok, akik gátlás nélkül mutatják ki foguk fehérjét, nyilvánítanak vélemény olyan témákban, mint háborúk, menekültek, szexuális orientáció vagy más, kényes kérdések.

Könnyen lehet, hogy kiderül: a kedves szomszéd értékrendje a tieddel összeegyeztethetetlen, és más is rádöbbenhet arra, hogy számára zaklató, zavaró tartalom az, amit belőled az interneten kap. A Facebookon erre egyszerű a megoldás: két kattintás, és már véget is vetettél a barátságnak.

Törlés az ismerősök közül – a Facebookon nem ritka, mégis furcsa érzéseket kelthet bennünk
Törlés az ismerősök közül – a Facebookon nem ritka, mégis furcsa érzéseket kelthet bennünkSIphotography / Getty Images Hungary

Így érzünk törlés után

Ha szívedre teszed a kezed, minden bizonnyal te is cselekedtél már így – én biztosan tudom, hogy töröltem már olyan embert ismerőseim közül, akinek nőgyűlölő tartalmai felzaklattak, és hasonlóan tettem rasszista vagy oltásellenes, számomra bántó megnyilvánulásokat követően is egy-két ismerősömmel. A döntést, annak okát nem közöltem – de aztán kerültem a másik oldalra is. Ismerősként ajánlott nekem valakit a Facebook, aki korábban ismerősöm is volt, és nem is olyan rég is kapcsolatban álltam vele munka kapcsán. Ellenőriztem: már nem voltam a „barátja”.

Nem is szólt, és csak úgy dobott?

Volt olyan is, hogy azt vettem észre: nemcsak töröltek, de bizony tiltottak is, az indok teljesen rejtélyes.

Sokan élnek át hasonló dolgokat

„Általában az emlékként feldobott régi fotóknál mindig a hozzászólásokkal együtt nosztalgiázom, és van, hogy megnézem, 5-10 évvel ezelőtt ezt vagy azt ki lájkolta. Volt, hogy észrevettem már, hogy a korábbi „rajongó” már nem ismerős. Miután elég éber vagyok a bensőmet tekintve, mindig analizálok, vajon ki miért dönthetett így. Nem mindig találok rá magyarázatot, de simán elengedem” – mondja Zsuzsi, aki nincs egyedül ezzel az élménnyel.

Az online barátságoknak sajátos a dinamikája
Az online barátságoknak sajátos a dinamikájaBussarin Rinchumrus / Getty Images Hungary

„Előfordult már, hogy eszembe jutott, mi lehet ezzel vagy azzal, mert rég láttam tőle posztot. Na, hát azért, mert már nem volt az ismerősöm. Annyira nem esett jól, de végül is én is szoktam időnként kitörölni olyan ismerősöket, akik valamikor valamiért bejelöltek, de öt éve beszéltem velük utoljára, és azt sem tudom már, honnan kellene ismernem” – csatlakozott hozzá Lilla.

A Facebook egyébként nem csak úgy tudja „lebuktatni” az exismerősöket, ahogyan velem tette, ismételt ajánlás formájában: a Messenger is képes hasonlóra.

„Nekem volt, hogy Messengeren írt az illető törlés után, és az üzenet az engedélykérések közé került. Nézem, hogy hát miért – azért, mert nem ismerős (már). Furcsa érzés volt, én akkor rá is kérdeztem, és kaptam is rá választ (nem velem volt a gond)” – mondja Gabi. A rákérdezés nem csak nála működött, hanem Adrinál is.

„Eddig egyszer vettem észre, hogy törölt valaki (inkább én szoktam másokat…): ez azért volt érdekes, mert még együtt dolgoztunk, és kifejezetten jóban voltunk.

Így az első olyan közös munkánál, amikor már nem voltam ismerőse, rákérdeztem, hogy miért? Azt mondta, hogy nagytakarítást végzett, és így ítélte meg… De mivel én számonkértem rajta a törlést, tévedett, mert akkor én fontos vagyok. 

Mondtam, hogy nem, ha így érzi, legyen! Persze két óra múlva visszajelölt, és azóta is ismerősöm, és mindent lájkol mindenhol. Nem mintha az érdekelne, hogy lájkol, de érdekes, hogy ha szembemész az őszinteségért, akkor az ezt váltja ki” – emlékezett.

Rosszuleshet, ha így ér véget egy kapcsolat
Rosszuleshet, ha így ér véget egy kapcsolatRapidEye / Getty Images Hungary

Így látja a pszichológus

„Egyesek számára a szó nélküli törlés bemozgathatja az elutasítás élményét. Mintha figyelmen kívül hagynák őket, vagy nem lennének rájuk kíváncsiak. 

Az, hogy a törlés szó nélkül és látszólag indokolatlanul történik, hasonlít a randizásból ismert ghosting jelenségéhez, ahol szintén szó nélkül tűnik el a másik.

Ezek a jelenségek mind-mind bizonytalanságot és feszültséget kelthetnek bennünk. Átélhetünk meglepődöttséget is, mivel arról ugyan kapunk értesítést, ha valaki barátnak jelöl, arról már nem, ha valaki kitöröl minket, így általában mi magunk fedezzük fel véletlenül. Emiatt lehet, hogy időben már jóval később jövünk rá arra, hogy megszakították velünk a kapcsolatot, mint ahogyan az történt, így pedig magyarázatokat is nehezebb találnunk” – mondta el a jelenség kapcsán a Dívány pszichológus szakértője, Sas Eszter Krisztina, aki szerint fontos tisztázni, hogy egy ilyen ismerőslistából való törlésnek számtalan oka lehet, és nem biztos, hogy ez bennünk keresendő.

„Az utóbb időben egyre tudatosabbak kezdünk lenni az online térben, sokan időről időre tartanak a Facebook-ismerőseik között is »nagytakarítást«, és tényleg csak a legszorosabb kapcsolataik fenntartására használják a platformot. Természetesen ezenkívül a törlés egy konfliktus jelzése is lehet, amellyel kifejezzük, hogy a másik életét nem szeretnénk figyelemmel követni, és azt sem kívánjuk, hogy a másik belelásson a mi életünkbe.

A korlátozás vagy a törlés egy párkapcsolat végeztével is megtörténhet, amikor nem szeretnénk értesülni az exeink életéről.

Valakinek például ez magától értetődő, valakinek pedig lehet bántó. Az okok tehát sokrétűek lehetnek, és az erre adott reakciók is több mindentől függnek” – magyarázta, hozzátéve, míg a való életben fel kell vállalnunk azokat a konfliktusokat, amelyek egy kapcsolat megszakításával járnak, az online térben ez sokkal egyszerűbb.

„Fogadói oldalról a személyes kapcsolatok megszakadása általában mélyebb érzelmekkel járhat, ugyanakkor az online ismeretség megszakadása is kiválthat bennünk erős érzelmeket, főleg, ha azok kiemelt jelentőségűek az életünkben” – mondta.

A pszichológus azt tanácsolja, ha mély érzelmeket keltett bennünk a törlés, megkísérelhetünk annak okára rákérdezni, de a másik fél ekkor sem köteles magyarázkodni, a direkt és őszinte kommunikáció viszont a félreértések tisztázásában segíthet,

hisz lehet a törlés oka valamilyen hiba vagy akár az is, hogy az illető fiókját feltörték. 

Érdemes azért magunkat is figyelni, ugyanis ha valakit túlzottan mélyen érint egy ilyen virtuális ismeretség megszakadta, az intő jel lehet azzal kapcsolatosan is, hogy az online tér túl nagy teret kap az életében: ilyenkor érdemes tenni egy lépést hátra, és újragondolni, mit is ad nekünk vagy vesz el tőlünk a közösségi média

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek