A szelfizésnek is vannak illemszabályai – így viselkedj Facebookon

GettyImages-1295866781

Megnyugtató, hogy bármennyire gyorsan változik is a világ, továbbra is nagyon fontos, hogyan kommunikálunk egymással. Az etikett nem ment ki a divatból az internet és a közösségi média térhódítása ellenére sem. Van néhány olyan új, de alapvető illemszabály, amely online életünk közösségi viselkedését határozza meg, és illik ezeket betartani – mert az sem mindegy, hogy viselkedsz Facebookon!

Te vajon tisztában vagy vele, hogyan illik a világhálón, a közösségi médiában viselkedni? Tudod, hogy van-e szabály arra, hogyan kell szelfizni? Hogy megkérhetsz-e valakit arra, hogy törölje a rólad készült fotót a közösségi oldaláról? Vajon azzal is tisztában vagy, hogy a hangulatjelek és GIF-ek udvariatlanságnak számítanak-e? Nos,

ezek azok az íratlan illemszabályok, melyeket az internetezés hívott életre,

és ugyanúgy illik ezeket is betartani, mint az évtizedek, évszázadok óta érvényben lévő etikett-előírásokat.

Online is illik betartani az etikettet

Természetesen az online kommunikáció során is alapszabály, hogy ahogyan a személyes találkozók alkalmával, úgy az internetes világ platformjain is tisztelettudóan, kedvesen kell viselkedni másokkal szemben. Ennek ellenére sokan visszaélnek az internet adta személytelen, és olykor névtelen megnyilvánulási lehetőségeivel, és arc, valamint név nélkül gúnyolódnak, vagy akár zaklatnak másokat. 

A Facebookon is illik betartani az etikettet
A Facebookon is illik betartani az etikettetMatt Cardy / Getty Images Hungary

Arról is sokan megfeledkeznek, hogy habár az internetes tartalmak törölhetők, valójában soha nem tűnik el, amit egyszer már közzétettünk, mert a benyomás, amit a megnyilvánulásunk kelt, még sokáig megmaradhat. 

Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy csak olyan tartalmat osszunk meg online, amelyet szívesen megmutatnánk a főnökünknek, a gyerekünknek, a szomszédunknak vagy akár a szüleinknek.

Az internet számos új, a hétköznapokra érvényes magatartással, viselkedési formával kapcsolatban vet fel kérdéseket. Az ezekre adott válaszok sokszor egyszerűnek tűnnek, sokszor mégsem egyértelműek.

Lefotózhatom az ételemet az étteremben?

Sokan úgy gondolják, hogy ha nem fotózzák le és nem posztolják ki a közösségi médiában életük egy fontos eseményét, akkor az meg sem történt. Vannak, akik előszeretettel teszik közzé, hogy étteremben vagy kávézóban jártak, és, hogy ott éppen mit fogyasztottak. 

Diszkréten, vaku nélkül étteremben is fotózhatunk
Diszkréten, vaku nélkül étteremben is fotózhatunkd3sign / Getty Images Hungary

Bár a vendéglátóhelyek nem múzeumok, így nem tilos a fényképezés, illik mégis diszkréten, vaku nélkül lencsevégre kapni az ételeket és az italokat. 

Közzétehetek-e olyan fotót, melyen mások is szerepelnek?

Ha egy eseményen, vagy olyan helyen készítünk fotót, ahol mások is jelen vannak, és ők felismerhetők, illik tőlük engedélyt kérni a közzétételre. Ha valaki ez elől elzárkózik, akkor azt tiszteletben kell tartani, egyéb esetben kellemetlen szituációk, konfliktusok adódhatnak belőle.

Ha többen szerepelnek egy fotón, kérni kell e közzétételhez a beleegyezésüket
Ha többen szerepelnek egy fotón, kérni kell e közzétételhez a beleegyezésüketIvan Romano / Getty Images Hungary

Ha vendégségbe vagyunk hivatalosak, és ott szeretnénk fotót készíteni, ezt csak a vendéglátó házigazda engedélyével tegyük meg. Még akkor is illik őt megkérdezni, ha nem volt külön kikötése, hogy ne készüljön az otthonában fotó. 

Töröltethetem a rólam készült fotót a közösségi oldalról?

Ha megkérdeztek, és kifejezetten ellenezted, hogy a kép felkerüljön, megvan rá az okod, hogy ezt kérd. Ha viszont beleegyeztél, akkor hacsak csak nincs valami nagyon zavaró vagy kellemetlen a képen, esetleg nincs jó okunk rá, hogy eltűnjön az a felvétel, akkor nem illik ilyesmivel zaklatni a kép készítőjét, hiszen pont azért töltötte fel azt a képet, mert van rajta valami, ami számára nagyon kedves, ami neki nagyon tetszik. 

Ha mégis úgy döntünk, hogy megkérjük a kép eltávolítására, akkor érdemes azt a legudvariasabb módon megtenni.

Ha nem kérték beleegyezésed, az más helyzet: ilyenkor sem érdemes ajtóstul rontani a házba, de jogos a kérésed.

Mikor számít illetlennek a szelfizés?

Bár a szelfikészítéssel nem sértjük mások érdekeit, az önmagunkat megörökítő fotózásnak is vannak szabályai. Illetlenség például egy fontos eseményen, vagy egy jelentőségteljes tárggyal a háttérben fotózkodni. Ilyen például egy műalkotás, esküvői ceremónia, egy templom a háttérben, esetleg egy temetés.

Mikor és kinek küldhetek hangulatjeleket és GIF-eket?

A hivatalos kommunikációban sem a hangulatjelek, sem a GIF-ek használata nem engedélyezett. Azonban egyéb, informális helyzetekben kifejezetten jól jönnek ezek a vizuális effektek, melyekkel akár több szót is kifejezhetünk egyszerre, illetve segíthetnek abban is, hogy a másik tudtára adjuk az érzéseinket és a hangulatunkat.

Hivatalos kommunikációban nem illik hangulatjeleket használni
Hivatalos kommunikációban nem illik hangulatjeleket használniWe Are / Getty Images Hungary

Mindenkit vissza illene jelölnöm a Facebookon?

Nem, csak azt, akit valóban személyesen is ismersz. Sok esetben még akkor sem illik valakivel a közösségi médiában üzenetet váltani, ha rendelkezik külön szakmai profillal. Ilyenkor szerencsésebb egy e-mail-címet vagy telefonszámot kérni tőle, és ezek valamelyikén felvenni vele a kapcsolatot.

Telefonáljak, ha elfelejtettem egy üzenetre válaszolni?

Abban az esetben igen, ha az üzenet küldője ezt kifejezetten kérte, egyébként érdemes rákérdezni arra, hogy csak ezen a csatornán tudsz-e vele éppen kommunikálni. Könnyen lehet, hogy azért írt szöveges üzenetet, mert abban a helyzetben beszélni nem tud. Azért is illik egy üzenetben érdeklődni arról, hogy az illetőnek mikor lenne alkalmas a beszélgetés, hogy biztosan meg tudjuk vitatni vele a témát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra