Intim adatokat szivárogtattak ki a legismertebb közösségi oldalnak

GettyImages-1397785449

Ma már szinte mindenre létezik applikáció, így a nők még a menstruációs ciklusukat is tudják követni különböző alkalmazások segítségével. De az appokban rögzített adatok, például a ciklus hossza, a menstruáció erőssége vagy a szexuális együttlétek időpontja nem mindig marad titokban. Egy kutatás bebizonyította, hogy a naplózott információk még akár a Facebookhoz is eljuthatnak.

Annak, aki folyamatosan elfelejti, vagy épp elszórja a papírfecnit, amire felírta, hogy hogyan alakult a menstruációs ciklusa, valóban jó megoldás lehet, ha egy mobiltelefonra letölthető applikáció segítségével vezeti, hogyan alakul hónapról hónapra a ciklusa, és mindeközben hogyan reagál a teste. Ez a fajta tudatosság segíthet abban, hogy jobban figyeljünk önmagunkra. Igen ám, de nem árt tudni, hogy a hasznos alkalmazások használata közben mások is megfigyelhetnek bennünket.

A ciklus minden mozzanatát rögzíthetjük

A ciklus hosszának, a menstruáció erősségének és a különböző tüneteknek a naplózása információt adhat egészségünkről, az ovuláció figyelemmel követése pedig segítheti a teherbe esést, vagy éppen annak elkerülését. Testünk ilyenfajta változásának nyomon követésére kiválóan alkalmasak az okostelefonokra letölthető menstruációs applikációk. Az alkalmazások előnye, hogy segítenek megjegyezni dátumokat, jól átláthatók, némelyiknél aranyos kis ábrákkal jelezhetjük magunknak, hogy melyik nap éppen milyen volt a hangulatunk, fájt-e a fejünk, voltak-e görcsös tüneteink, pattanásos volt-e az arcunk.

A telefonra letölthető appokkal nemcsak a ciklusunkat, hanem a hangulatunk alakulását is nyomon követhetjük
A telefonra letölthető appokkal nemcsak a ciklusunkat, hanem a hangulatunk alakulását is nyomon követhetjükpicture alliance / Getty Images Hungary

Sőt, akár még jegyzetelni is lehet bele arról, hogy milyen betegségekkel küzdünk, annak milyen tünetei vannak, milyen gyógyszert vettünk be, és hogy mikor szeretkeztünk utoljára. Minden jól visszakövethető az applikációk segítségével, ami fontos lehet például egy nőgyógyászati kontroll alkalmával. Azonban az említett intim és bizalmas információk rajtunk kívül senkire nem tartoznak.

Egy brit jogvédő csoport szerint azonban egyes alkalmazások mégis megosztották másokkal a személyes adatokat.

A legféltettebb titkok is nyilvánosságra kerültek

A menstruációs ciklusukat nők milliói vezetik világszerte mobilapplikációk segítségével. A világ legnépszerűbb menstruációs ciklust követő applikációi mindenféle jelzés vagy előzetes tájékoztatás nélkül küldték tovább a nők legérzékenyebb személyes adatait a Facebooknak – derítette ki a brit Privacy International önkéntes adatvédelmi szervezet. 

Az applikációk akkor is továbbították a felhasználók bizalmas adatait a Facebooknak, ha azok be sem voltak jelentkezve a közösségi hálóra
Az applikációk akkor is továbbították a felhasználók bizalmas adatait a Facebooknak, ha azok be sem voltak jelentkezve a közösségi hálórapicture alliance / Getty Images Hungary

A legnépszerűbb alkalmazások némelyike nemcsak a menstruációs időpontokat, hanem olyan személyes adatokat is tovább küldött a közösségi médiának, mint a ciklushoz kapcsolódó fizikai tünetek vagy hangulatingadozás, a nők által használt fogamzásgátló módszerek, illetve a szexuális aktivitás. 

A brit adatvédelmi szervezet kutatásából kiderült, hogy a legkevésbé diszkrét digitális egészségügyi naplók közé tartozik a Maya és a MIA nevű alkalmazás. A két app népszerűsége átlagosnak mondható, a hasonló egészségügyi appok középmezőnyének megfelelő a felhasználók száma.

Mint kiderült, ezek az applikációk akkor is továbbították a felhasználók bizalmas adatait a Facebooknak, ha azok be sem voltak jelentkezve a közösségi hálóra.

Az adattovábbítás független volt attól is, hogy a felhasználók milyen adatvédelmi tájékoztatót olvastak és fogadtak el.

Az applikációk a Facebook szoftverfejlesztői eszköztárán (SDK) keresztül szivárogtatják ki az adatokat. Ez a csomag segíti a fejlesztőket abban, hogy a Facebook – a felhasználók személyes adatainak felhasználása révén – személyre szabott hirdetésekkel bombázhassa az ügyfeleiket.

Vannak biztonságos appok is

A Privacy International munkájának és fellépésének köszönhetően a Maya alkalmazást kifejlesztő Plackal Tech végül minden platformon eltávolította mind a Facebook alapszoftver-fejlesztői készletet, mind pedig az Analytics SDK-t a cikluskövető alkalmazásból. A cég arra hivatkozott, hogy azért volt szükség az érzékeny adatok rögzítésére, mert azok elengedhetetlenül fontosak voltak az applikáció megfelelő működéséhez, hiszen a menstruációs ciklusokkal kapcsolatos információk előrejelzése bonyolult, és változók ezreitől függ.

A kutatás kiterjedt több menstruációs ciklus követésére és rögzítésére alkalmas applikációra is is, így górcső alá került a Period Tracker, a Period Tracker Flo és a Clue Period Tracker is. A szakemberek megállapították, hogy ezek az időszakkövető alkalmazások nem osztottak meg adatokat a Facebookkal.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra