Vékonyak, de abból élnek, hogy a kamerák előtt esznek: az új trend veszélyesebb, mint gondoltuk

mukbangnyitó

Nádszálkarcsú ázsiai lány hatalmas adag ramentésztát fal be a kamerák előtt villámgyorsan, és közben suttog. A cuppogó, csámcsogó lakomát több millióan nézik, pedig nem történik semmi izgalmas, az evést leszámítva. Az evős videóknak, a mukbang műfajának nemcsak hatalmas rajongótábora, hanem már több halálos áldozata is van.

Undor, rajongás és óriási egészségügyi kockázat: ilyen hatással van a mukbang a társadalomra. A zabálós videók hazája Dél-Korea, ahol évszázados hagyománya van a hatalmas társasági étkezéseknek. A mukbang kifejezés a muk 'evés' és a bang-song 'közvetítés' szóból származik. Ezek az online vagy offline felvételek nem szólnak másról, mint hogy az – általában nádszálkarcsú – influenszer leül a webkamerája elé, maga elé vesz egy akkora adag ételt, ami egy focicsapatnak is elég lenne, és akár egyetlen szó nélkül bekebelezi az extra porció tésztát.

Brutális faláscunamik

Az ázsiai gyökerekkel rendelkező mukbang legalább tíz éve hódít az online térben, és hatalmas rajongótábora van a sokak számára gusztustalannak nevezhető cuppogós, szaftokban és zsírokban gazdag falós videóknak. Az egyik leghíresebb mukbangvideót, a SULGI nevű tartalomgyártó felvételét eddig 194 millióan nézték meg, pedig semmi más nem történik benne, mint hogy két teljesen hétköznapi koreai fiatal felfal egy óriási adag csípős tésztát. A mukbangközvetítések egyik célja az, hogy szórakoztassa a nézőit, sokak számára virtuális társaságot is nyújt, hiszen egyesek együtt esznek a youtuberrel, mások pedig csodálattal nézik a cirkuszba illő produkciókat. Hiszen brutális, egyben lenyűgöző látvány például 10 kilogramm nyers hús vagy 10 darab körpizza befalása. 

Évek óta hódító divat az online evés
Évek óta hódító divat az online evésFlashpop / Getty Images Hungary

Szupersztárok lettek a tésztafalók

A műfaj sztárjai attól lesznek rendkívül sikeresek, hogy általában nagyon vékonyak, humorosak és közvetlenek, mondhatni, a nép egyszerű gyermekei. Ahogy annyi minden más bizarr divatőrület esetében, itt is keresd Ázsiát. A mukbang bár Dél-Koreából indult el, akkor vált ismertté az Egyesült Államokban, amikor amerikai youtubereket reagáltattak ázsiai falós videókra. 2015-ben ugyanis a Fine Brothers Entertainment című csatorna feltöltött egy videót a YouTube-ra, amelyben híres amerikai vloggerek reagálnak a koreai evős videókra. Innentől fogva nem volt megállás, az egész világ az általában csípős ramentésztát befalós videókat akarta nézni. 

A mukbang hazájában, Dél-Koreában már sztároknak számítanak a videósok. Az Aebong-ee nicknevet használó és általában süteményeket habzsoló Rachel Ahn egyszer interjút adott az NPR televíziónak, de kizárólag maszkban volt hajlandó nyilatkozni, nehogy felismerjék. Már Magyarországon is komoly rajongótábora van az olyan hírességeknek, mint a 8 millió feliratkozójú Hunny Bee ASMR vagy a 18 milliós rajongótáború Zach Choi ASMR, akik műfajteremtő videóik révén mára dúsgazdag vállalkozók lettek. 

Már halálos áldozatot is követelt

A mukbang köszönőviszonyban sincs az egészséges életmóddal, hiszen nem kell hozzá nagy fantázia, mennyire káros akár 10 ezer kalóriát betömni rövid idő alatt. Borítékolható volt, hogy tragédiához vezet a mukbangőrület, amely a közelmúltban be is következett: januárban belehalt a mukbang életstílusba a műfaj egyik legnagyobb sztárja, a Waffler 69 néven videózó 33 éves Taylor LeJeune. Az amerikai férfit, a kifejezetten gusztustalan és megromlott ételek specialistáját végül a szíve vitte el. Waffler 69 a YouTube-on már 16 éve hősködött és keresett csinos összegeket a falásrohamaival. A legnépszerűbb videója az volt, amelyikben egy 1960-ból származó sonkakonzervet, rénszarvashúst és bébiételt lakmározott be. Utolsó videójában egy óriás müzlifánkot evett, tejbe mártva, majd néhány napra rá elvitte a szíve.

A siker oka az elmagányosodás

A szociológusok régóta tanakodnak azon, mi lehet a mukbang népszerűségének az oka, amelyben olyan sokan keresik a boldogságukat. Az viszont egyértelműen kiolvasható a videók kommentjeiből, hogy leginkább magányos fiatalok kedvelik ezeket a videókat, akik nem szeretnek egyedül étkezni, vagy csak egyszerűen társaságra vágynak, és ez egy viszonylag egyszerű módja a megszerzésének. Ki sem kell mozdulni otthonról, csak a mobilon bekapcsolni egy mukbangvideót. Az influenszer pedig egyfajta virtuális barátként jelenik meg a magányos fiatalok életében, akikkel akár együtt is lehet enni otthon, hogy a nap végén ezek a videók jelentsék a szórakozást és a kikapcsolódást. Az online világ egyik hatalmas előnye és árnyoldala az, hogy rengeteg emberrel összeköttetésbe kerülünk.

„A karanténok nálunk is elhozták az online sörözések és vacsorák létjogosultságát, és nem csoda, hogy az online térben keresünk társaságot, közösséget – ezzel semmi baj nincs, amíg offline módon, élőben is van kihez szólnunk, ha azonban az online irányba billen a szociális életünk, annak negatív következményei is lehetnek”

– vélekedik Villányi Gergő pszichológiai tanácsadó

Az „all you can eat” nemzedék

Gondoljunk bele: nemcsak Ázsiában, hanem Európában és Amerikában is imádják az „egyél, amennyit csak tudsz” kezdeményezéseket. „A mi kultúrkörünk is gyakran a mennyiség csapdájába esik, gondoljunk csak az »X forintért annyit ehetsz, amennyit akarsz« helyekre, az evő- vagy – főleg alkoholt – ivóversenyekre és az olyan ajánlatokra, hogy ingyen fogyasztottál, ha ezt vagy azt a hatalmas adagot bizonyos idő alatt eltünteted, sőt, van, ahol dicsőségfal is van erre. De a korábbi Fald Fel Amerikát sorozat is erről szólt, csak épp nem online, élőben nézte a közönség.”

Már halálos áldozatot is követelt ez a pusztító divat
Már halálos áldozatot is követelt ez a pusztító divatAnnaStills / Getty Images Hungary

Megnyugtató cuppogás és suttogás

A videós faláscunamik titkos szuperereje az úgynevezett ASMR, azaz az „autonóm szenzoros meridián válasz”. A mukbangvideót kísérő apró hangokra, zajokra, neszekre, cuppogásra kell gondolni, például egy süti vagy gyümölcs elharapását kísérő roppanásra, a szívószálas szürcsölésre vagy a tészta felszippantására. A legnépszerűbb ASMR-videókban lépes mézet, aloe vera levelet vagy kandírozott gyümölcsöt rágcsálnak el. Az is a videók kedvelt része, hogy a youtuber suttog evés közben. Bizonyított tény, hogy rendkívül sokan megnyugtatónak találják ezeket az apró és halk neszeket. A rajongók az ilyen videók hallgatása közben agybizsergető érzésről számolnak be, amit pihentetőnek tartanak. 

Ellazít és megnyugtat

Az ASMR magyar jelentése nagyjából az önkéntelen idegi és érzékszervi válasz. Egy olyan kellemes, bizsergető, relaxáló, megnyugtató hatást – néhol euforikus érzést – jelent, ami sokaknak segít abban, hogy kikapcsoljanak vagy megnyugodjanak egy nehéz helyzet vagy nap után. „Fontos, hogy az ASMR-videós gyakran a legjobb barát, vigasztaló családtag, törődő társ szerepét is felveszi, vagyis gondoskodást fejez ki, és a suttogással, a hangokkal, adott esetben lassú mozgással kíséri mindezt – ez pedig már a kötődésről, a kapcsolódni vágyásról, a hiányokról és a magány érzéséről is szólhat” – magyarázza Villányi Gergő online specialista.

Extrém káros életmód

A mukbang műfajának, látványának és a kissé gusztustalan hangoknak legalább annyi ellenzője is van, mint amennyi rajongója. A legfontosabb érv az evős videók ellen, hogy a tartalomgyártók rendkívül egészségtelen ételeket kebeleznek be, méghozzá villámgyors falási rohamok keretében, amelyek egyúttal rossz példát mutatnak. Ennek egyik ékes példája a Mattstonie nevű youtuber egyik videója, amelyen Michael Phelps úszó 12 ezer kalóriás napi menüjét eszi meg, egy ültében. Ez a virális videó jelenleg 30 milliós megtekintésnél jár. Senki se tudja, hogyan képesek ekkora adagokat megenni a mukbangerek, akik rövid és hosszú távon is komolyan kockáztatják az egészségüket. Sokan azt sejtik, hogy a felvételek után meghánytatják és hashajtózzák magukat, és bármilyen furcsa, de a valós életben komoly étkezési zavarokkal küzdenek. A videósok kínosan őrzik ezt a féltett titkukat, és nagy kérdés, hogy létezik-e az a pénz és népszerűség, amennyiért megéri a nádszálvékony mukbangereknek kockáztatni az életüket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek