Megvan, min múlik a boldogságunk 40%-a, és csak keveseknek fog tetszeni a válasz

GettyImages-1223375384

A válasz nem túl boldogító, legalábbis azok számára, akik nem nyerték meg a genetikai lottó boldogságért felelős különdíját.

Sean Grover pszichoterapeuta 25 év tapasztalattal a háta mögött úgy véli, a boldogsághoz csupán három dolog kell, és egyik sem elérhetetlen, sőt. Elsőként a hálát nevezte meg, mert szerinte képtelenség elérni a boldogságot, ha valaki nem tudja értékelni, amije van, amit magáénak tudhat. Bár sokan azt hiszik, a hála magától születik meg az emberben, valójában saját magunk generáljuk. Úgy véli, érdemes a mindennapi rutinba szőni néhány percet, amikor átgondoljuk, mi mindenünk van, amiért hálásak lehetünk. Az önzetlenség is fontos, hiszen az énközpontúság csakis a kiégés és magány melegágya lehet. Különben is, saját igényeink kielégítésénél sokkal nagyobb örömet okoz mások segítése. A spiritualitás valamilyen formája is javunkra válhat. A pszichoterapeuta azt tapasztalta, hogy azok a páciensei, akik napi rendszerességgel végeztek valamilyen lelki gyakorlatot, könnyebben jutnak túl a nehézségeken, ezáltal közelebb kerülnek a boldogsághoz. 

Ám a tudománynak is van néhány szava a dobogósok köréhez, ugyanis nemrég kiderült, bizony szüleink is sokat tesznek azért, hogy boldogok legyünk, még ha nem is úgy, ahogy elsőre gondolnánk. 

A boldogság körülbelül 40%-ban genetikai eredetű, de te is irányíthatod  

Bár a boldogság részben genetikai eredetű, sok tényezőt irányíthatsz. A boldogságot ugyanis csak részben határozzák meg a génjeid – a többi rajtad és a környezeteden múlik. 

A boldogság néhány ismérve az elégedettség, a napi tevékenységek élvezete és a céltudatosság. Fontos, hogy a perfekcionizmus elengedése, a testmozgás és a természetben való tartózkodás mind hozzájárulhat a boldogsághoz.

Úgy tűnik, hogy néhány ember boldogabb, gondtalanabb hajlammal születik, mint mások, és a kutatások azt mutatják, hogy a jóllét érzése a génjeink között lehet. De csak részben. 

Becslések szerint a génjeink adják a boldogság képességének 40%-át – árulta el Susan Zinn pszichoterapeuta. Hozzátette: mindez nem jelenti azt, hogy ha nem születtél bizonyos génekkel, akkor boldogtalannak kell lenned. 

Zinn azt mondja, hogy "teljesen lehetséges az agyunkat a boldogság érdekében újrakábelezni", mert a boldogság másik 60%-a az életmódtól és más környezeti tényezőktől függ. 

Mi a boldogság?

Zinn szerint a boldogságot jellemzően három fő összetevő határozza meg:

Az első az élettel való elégedettség. Ez általában a múlton, a jelenen és a jövőbeli tapasztalatokon alapuló pozitív érzelmekhez kapcsolódik. Pontosabban, a múltad befolyásolhatja a jövőbeli élettel való elégedettséget azáltal, hogy hogyan képzeled el a jövőt. Például, ha valaki a múltban traumát szenvedett, akkor azt gondolhatja, hogy a jövője nem lesz kielégítő, mert a legrosszabb forgatókönyveket képzeli el. 

Boldogabb az is, aki elkötelezettnek érzi magát azzal, amit mindennap csinál. Legyen szó munkáról, kapcsolatokról vagy szabadidőről, fontos, hogy az ember jól érezze magát azokkal, akikkel együtt tölti az idejét. Egy 2021-es tanulmány szerint a nagyobb optimizmus és boldogság növelheti a munkahelyi teljesítményt is. 

Legyen értelme és célja az életnek. Ezt úgy írhatjuk le, mint azt az érzést, ami abban segít, hogy elhidd: fontos, amit az életben csinálsz, hogy vannak céljaid vagy törekvéseid, vagy épp azzal, amit csinálsz, segítesz másoknak. 

Létezik boldogsággén?

A kutatások azt mutatják, hogy igen, számos tulajdonságot örökölhetünk, beleértve az optimizmust és az önbecsülést. Tehát e logika szerint igen, vannak gének, amelyek hajlamosíthatnak egy boldogabb életre.

Valóban van titka.
Valóban van titka.Stefania Pelfini La Waziya Phot / Getty Images Hungary

Például egy 2011-es tanulmány ígéretes bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy az 5-HTTLPR gén bizonyos formájával rendelkező emberek magasabb elégedettségről számoltak be minden téren. 

Egy mérföldkőnek számító 2016-os tanulmány pedig, amely hivatalosan összekapcsolta a boldogságot a genetikával, csaknem 300 000 ember DNS-ét vizsgálta. A kutatók három specifikus genetikai változatot azonosítottak, amelyek a jólléthez kapcsolódnak. De azt is megállapították, hogy nem ezek a genetikai variációk jelentik az egyetlen tényezőt. A genetika és a környezet kölcsönhatása szintén hozzájárult a boldogsághoz.  

Hogyan legyünk boldogok?

"Van választásod" – kezdi Zinn kiemelve, hogy ha boldogságról van szó, sokat tehetünk ellene és érte is akár a naponta kiválasztott ruhánkkal és étkezéseinkkel, amelyektől jobban vagy épp rosszabbul érezhetjük magunkat.

Genetikai felépítésed ellenére vannak módok, amelyek segítségével megtanulhatod, hogy boldogabb legyél, még a nehéz időkben is. Más tulajdonságok, mint például a rugalmasság, idővel fejleszthetők.

Íme nyolc gyakorlati módszer a boldogság gyakorlására:

1. Engedd el a perfekcionizmust

A boldogabb állapot elérésének egyik módja az, ha elengedjük a perfekcionizmusra való törekvést, amely csak a siker végső céljára összpontosít, mondja Zinn. A boldogság összekapcsolása a perfekcionizmussal és a sikerrel gyakori a nyugati kultúrában, de ez arra késztet minket, hogy az elérendő dolgok csúcsára koncentráljunk, nem pedig arra az útra, ami oda vezet.

2. Önkénteskedj

Egy 2020-as kutatás szerint, ha valaki másokért tesz valamit, az elvonja magáról a figyelmet, és ettől jól érzi magát. Még ha nem is tudsz rendszeresen elköteleződni az önkéntesség mellett, gondolj olyan apró dolgokra, amelyekkel másokon segíthetsz, például élelmiszert beszerezni  valakinek, aki nem tud egyedül bevásárolni.

Olyan, mint a lottónyeremény.
Olyan, mint a lottónyeremény.Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

3. Mozogj hetente legalább 150 percet

A fizikai aktivitás nemcsak a testednek hasznos, hanem az elmédnek is nagyszerű, állítja Zinn. A mozgás elősegíti a jó közérzetet okozó dopamin felszabadulását. A jelenlegi szakértői irányelvek heti 150 perc mérsékelt fizikai aktivitást javasolnak.

4. Táplálkozz jól

Az egészséges táplálkozás óriási hatással lehet önbizalmadra, egészségedre és későbbi boldogságodra. Ha kíváncsi vagy, milyen típusú ételeket egyél, egy 2012-es tanulmány szerint a növényi alapú étrend javíthatja a hangulatot. Ezenkívül a DASH diétát és a mediterrán étrendet is erősen ajánlják egyes táplálkozási szakértők. 

5. Menj ki a természetbe

A természet segít abban, hogy jobban érezd magad, csökkenti a stresszt, és segít abban, hogy jobban kapcsolódj a világhoz, ami magasabb elégedettséghez vezethet az életeddel összefüggésben.

6. Mutass hálát, és légy kedves

Ennek egyik módja Zinn szerint: tarts a közelben egy kedvességedényt jegyzettömbbel és tollal. Otthon mindenki leírhatja azokat a kedves cselekedeteit, amelyeket az adott héten tett, vagy amit mások tettek érte. A hét végén kiválaszthatjátok, hogy mit kezdjetek a tégelyben lévő papírokkal, például közösen, újra elolvashatjátok őket. 

7. Nevess, találd meg a humort a nehéz pillanatokban is

Azok az emberek, akik a legsötétebb vagy legőrültebb körülmények között is megtalálják a humort, gyakran képesek fokozni boldogságukat.

8. Hangolódj a spiritualitásra

A mindfulness meditáció, a vallás, a magasabb hatalomba vetett hit vagy a magasabb tudattal való kapcsolat hozzájárulhat ahhoz, hogy az ember azt érezze, célja van az életének.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra