Lehet, hogy étkezési zavarral küzdesz, ha te is tapasztaltad ezeket magadon

GettyImages-71554754
Olvasási idő kb. 5 perc

Nem könnyű elfogadni magunkat, amikor az óriásplakáttól a sztárokon át az Instagramig mindenhol egy bizonyos szépségideált istenítenek. Vannak, akiket ez lelkileg, fizikailag megvisel, és jobb időben orvosolni a problémát. Egy klinikai szakpszichológus öt intő jelre hívja fel a figyelmet.

Két nap, és itt a karácsony, valamint a vele járó végtelen lakomaáradat, amelyet a különböző ünnepi ebédek és vacsorák végeláthatatlan sora kínál. Ez az időszak különösen problémás lehet azok számára, akiknek gondjai vannak az evéssel. Dr. Mallory Frayn klinikai szakpszichológus segít felismerni az étkezési zavar jeleit, és hogy hogyan segít a terápia.

1. Drasztikus változást vettem észre az étkezési szokásaimban és/vagy a súlyomban

A szokásaid megváltozása az egyik legfontosabb jele annak, hogy étkezési zavarral küzdesz. Esetleg korlátozod a kalóriabeviteledet, vagy pedig nehézséget okoz kontrollálnod, mennyit eszel bizonyos körülmények között. Az evést követő kompenzáló viselkedésformák, mint a hánytatás, a hashajtó szedése, vagy akár a túlzott testmozgás is annak jele lehet, hogy étkezési zavaraid vannak.

A drasztikus súlygyarapodás vagy -csökkenés rövid időn belül, ami nem egyéb egészségügyi problémák következménye, szintén az étkezési zavar tünete lehet. Azonban ennek lehetnek fokozatosan bekúszó, de ugyanolyan ártalmas tünetei is, mint például a gyakori súlymérés, a kizárólagos egészséges és kevés kalóriát tartalmazó ételfogyasztás, vagy az intenzív diétázás is, amelyek bűntudatot keltenek benned, ha nem tudod szóról szóra követni az előírásait.

A terápia így segíthet: Az étkezési zavarok összetettek, a fenti lista nem teljes körű, azonban ha bármelyiket észreveszed magadon, érdemes terapeuta után nézned. Olyan terápiát érdemes keresned, amelynek során a viselkedés megváltoztatása a cél. A szokások megváltoztatása és célok kitűzése segít, hogy egészségesebb kapcsolatot alakíts ki az étkezéssel.

A folyamatos kalóriaszámlálás is a táplálkozási zavar jele lehet
A folyamatos kalóriaszámlálás is a táplálkozási zavar jele lehetmaster1305 / Getty Images Hungary

2. Sok időmet tölti ki egy napból, hogy azon gondolkozom, mit fogok enni

Ugyan minden ember időt tölt az evés tervezgetésével, mivel a napi három főétkezés napi rutin, ha túl sokszor bukkannak fel a fejedben olyan gondolatok, hogy „mit fogok enni?”, „szabad nekem ilyet ennem?”, vagy „hány kalória van ebben?”, esetleg arra utaló jelek lehetnek, hogy nem egészséges az ételhez fűződő kapcsolatod.

A terápia így segíthet: A terápia segíthet azáltal, hogy olyan technikákat tanít meg, amelyekkel átformálhatod a gondolkodásodat úgy, hogy kevesebb hangsúlyt fektetsz az ételre. Egyes terápiás irányzatok arra fókuszálnak, hogy megváltoztassák a gondolataidhoz való viszonyodat. Így ahelyett, hogy megpróbálnád megváltoztatni azt, amit gondolsz, megtanulhatod, hogyan tudsz távolságot tartani a nehéz gondolatoktól, hogy azok kisebb hatalommal rendelkezzenek a döntéseid felett.

Valószínűleg azért is foglalkoztathat annyira az étel, mert nem engeded meg magadnak, hogy eleget egyél. Ebben az esetben a terápia abban is segíthet, hogy egy szabályosabb étkezési menetrendet alakíts ki, így a döntések, hogy mit és mennyit egyél, kevésbé lesznek terheltek.

3. Gyakran gondolok az alakomra és a súlyomra

Olyan társadalomban élünk, amely arra helyezi a hangsúlyt, hány kiló vagy és milyen az alakod, ahelyett, hogy a jellemedet éltetnék.

A terápia így segíthet: A terápia segít abban, hogy könnyebben elfogadd, nem a súlyodtól vagy kinézetedtől leszel értékes.

Minél többet csinálsz valamit, annál nagyobb jelentőséget tulajdonítasz neki, ezért a terápia középpontjában a súlyellenőrző viselkedések csökkentése áll, hogy segítsen neked jobban érezni magad a bőrödben

4.  Azon jár az eszem, hogy mennyit kell majd edzenem ahhoz, hogy kompenzáljam az evést

Amikor a rendellenes evésről van szó, az étel és a testmozgás eléggé beteges kapcsolatba kerülnek egymással. Lehet, hogy azt gondolod, azért kell edzened, hogy kompenzálj azért, amit ettél, vagy intenzív edzéssel akarod megelőzni a magas kalóriatartalmú étel elfogyasztását, hogy azt mondhasd magadnak, „megérdemlem a kényeztetést”.

A terápia így segíthet: A terápia segít tisztázni, hogy mind az evés, mind a testmozgás önmagában is értéket képvisel. Minden embernek szüksége van az evésre, hogy a testét és az elméjét mozgásban tartsa. A fizikai aktivitás is hasznos, köszönhetően mind a pszichológiai, mind a fiziológiai előnyöknek, amelyeket nyújt.

Egy terapeuta segít abban, hogy a testmozgás ütemezését úgy alakítsd ki, hogy azt a rutin részeként végezd, ne pedig egy étkezési magatartás kompenzációjaként. A terapeuta például meghatározhat egy adott időpontot, hogy mikor menj el az edzőterembe, hétfőn, szerdán és pénteken reggelente. Eközben azt is megtanulhatod, hogy tartózkodj attól a késztetéstől, hogy egy újabb órát vagy edzést iktass be a napodba, ha úgy érzed, hogy túlzásba vitted az evést. Így megtanulhatod megtörni azt a ciklust, hogy a nem kívánt étkezési viselkedést testmozgással kompenzáld.

A túl gyakori súlymérés is az étkezési zavar jele lehet
A túl gyakori súlymérés is az étkezési zavar jele lehetJohn D. Buffington / Getty Images Hungary

5. Korábban megpróbáltam egyedül változásokat elérni, de nem tudtam fenntartani ezeket

Változtatni nehéz. Bár számos önsegítő könyv és egyéb forrás létezik az étkezési zavarok és a testsúlyhoz kapcsolódó problémák kezelésére, sok embernek jót tesz, ha heti rendszerességgel találkozik valakivel, aki a táplálkozási zavarokra és egyéb mentális egészségügyi problémákra specializálódott.

A terápia így segíthet: A terápia segít abban is, hogy a kezelést személyre szabottan a te konkrét helyzetedre szabják úgy, ahogyan egy könyv nem tudja. Rengeteg téves információ is létezik a „helyes” táplálkozásról, és nehéz lehet lerombolni az összes létező mítoszt, amelyet a diétás kultúra állandósít. A pszichológusok bizonyítékokon alapuló gyakorlatra vannak kiképezve, ami azt jelenti, hogy olyan készségeket tanulhatsz tőlük, amelyekről a kutatások kimutatták, hogy működnek, ahelyett, hogy egy nem létező csodaszermegoldást keresnéd.

Ha többet szeretnél megtudni az étkezési zavarokról, érdemes ellátogatnod az Egészség Vonal oldalára.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek