Itt az új evészavar, amiről nem is gondolnád, hogy bajt jelent

GettyImages-1365546460

A kiegyensúlyozott életmód szerves részét képezi az étkezésünk, amit egészségesen tartani igazi kihívásnak számít a feldolgozott élelmiszerek és az ínycsiklandozó gyorskaják világában. Az orvosok és a táplálkozási szakemberek minduntalan felhívják a figyelmünket a jól megválasztott ételek fontosságára, és talán kétszer is meggondoljuk, hogy koleszterinbombákat dobjunk le szervezetünkre. Esetleg nem is sejtjük, de az egészséges étkezés is túlzásba vihető! Mégis hogyan?

Ha az evészavarokról beszélünk, az anorexia nervosa és a bulimia nervosa már-már a köztudatban is sokak számára ismert, ami akár életeket is menthet. Az orthorexia nervosa kevésbé közismert és igen meglepő zavarra utal. Az ebben szenvedők túlzottan törekednek az egészséges vagy egészségesnek hitt étkezésre. Már a görög eredetű szókapcsolat is ezt jelöli: az ortho mint helyes, a rexis mint vágy, étvágy és a nervosa mint megszállottság. Elsőre azt is képzelhetnénk, hogy az ON nagyon újszerű evészavar, de már a kilencvenes évek közepén felfigyeltek arra, hogy vannak, akik megszállottjai a tiszta, egészséges étkezésnek, ami sok esetben paradox módon pont ahhoz vezet, hogy a túlzott odafigyelés miatt nem kap meg bizonyos tápanyagokat a szervezetük. Az orthorexiára azért is fontos betegségként tekinteni, mert csakúgy, mint az anorexiánál és a bulimiánál, az ON is elszigeteltséget, szorongást, csökkent érdeklődést eredményez, felemészti az intuitív, szorongásmentes étkezés lehetőségét, súlyos esetben pedig akár alultápláltságot is okozhat vagy halált eredményezhet.

Hogyan lehet az egészséges életmódból evészavar?

Az orthorexiás nem az ételek mennyiségére fókuszál, hanem azok minőségére. Lehet, hogy kezdetben egy egészségesebb életmód vagy ideális testsúly elérése a cél. Ez a vágy azonban felülíródik, és egy idő után a diéta vagy étkezési mód szigorú fenntartása válik fontossá. Idővel minden az étkezésnek lesz alárendelve, mindennél fontosabbá válik a megfelelő élelmiszerek beszerzése és elkészítése. Pontos tervezést igényel, mit és hol lehet megvásárolni. Erős szorongást eredményezhet, ha az adott alapanyagból nincs a polcokon, és felborul a terv. Ezzel ellentétben viszont nagyon erős örömérzet társul a kiválasztott ételekkel való foglalkozáshoz. Feldobódva keresik és kutatják a biopiacokat, az ott található tiszta alapanyagokat, hogy a lehető legtökéletesebb táplálékot szerezhessék be. Minden más örömforrás felett átveszi az uralmat az ételeken való fantáziálás.

Az orthorexia nervosára jellemző, hogy ebben a zavarban minden az egészséges étkezés körül forog
Az orthorexia nervosára jellemző, hogy ebben a zavarban minden az egészséges étkezés körül forogthianchai sitthikongsak / Getty Images Hungary

Az egészséges életmód fontos érték az életünkben, és hosszú távon valóban megköszönheti a szervezetünk, ha inkább többé, mint kevésbé tartjuk magunkat hozzá. Az ON esetében azonban az egészséges étkezést valamilyen diétás elmélethez vagy hiedelemhez való túlzott ragaszkodás lengi körül. Az egészségtelennek gondolt ételekhez intenzív szorongás társul, és ez a halmaz gyakran egyre csak nő, és egyre kevesebb étel fogyasztása iránt mutatkozik hajlandóság. Először nem eszik készételeket az illető, majd kerüli a húst, a tejtermékeket, a tojást, a cukrot, a sót, akár a koffeint, az alkoholt, de még a fűszereket is. A csapból folyó víz undorítóvá válik, és végül minden, amiről az a gondolatcsíra kel életre, hogy egészségtelen, függetlenül attól, hogy valójában nem az. Fontos kiemelni tehát, hogy nagy szerepe van annak, hogy az adott személy hogyan értékeli az adott ételt. Ami a legveszélyesebb, hogy teljes mértékben biztos abban, hogy pont ezek miatt tökéletesen egészséges, miközben akár hiánybetegségek is kialakulhatnak a szervezetében.

Az egészség oltárán feláldozott kapcsolatok

Az orthorexia kontrollérzetet nyújt. Valószínűsíthetően más életterületeket érintő szorongás, például munkahelyi, családi vagy párkapcsolati problémák miatt kialakult kontrollvesztés élményét az étkezésben megtapasztalható kontroll ellensúlyozza. Az étkezési szokások betartása pozitív megerősítőként növeli a hatékonyságérzetet. 

Ennek sajnos nagy ára van! A kényszeres megszállottság idővel elidegeníthet másoktól, és a beteg magányossá válik.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy egyenesen elítélhet másokat, akik nem esznek egészségesen, saját egészséges diétájába vetett túlzott hite védelmében.

Egészségkultusz a közösségi médiában

Az evészavarok kialakulásában sok esetben nagy szerepe van a társadalom által tudatosan vagy tudattalanul elénk tárt elvárásoknak, és főleg a közösségi médiának. Kialakult egyfajta diétakultúra, amiben hullámokban váltják egymást a trendibbnél trendibb étkezési módszerek, amiket az influenszerek sem restek reklámozni felületeiken. Mielőtt bármibe is belefognánk, érdemes kikérni táplálkozási szakértő véleményét, és valóban hiteles forrásból tájékozódni egy adott módszerről, ami lehet, hogy valakinek tökéletesen beválik, de számunkra nem feltétlenül előnyös. Ami pedig még fontosabb, hogy az egészségünk fontos része a mentális jóllétünk is, ami sokszor a prioritási listánkon kevésbé kap figyelmet, pedig ott lenne a helye.

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra