A táplálkozás nagyban befolyásolja a szervezet egyes funkcióit, ezalól pedig a mentális működés sem jelent kivételt.
Ha vitamindús élelmiszerekkel színesíted a napi menüd, sokkal könnyebben tudsz majd fókuszálni a teendőidre, javul a memóriád, derűsebb lesz a hangulatod. A jó hír pedig az, hogy mindez finomságokkal is elérhető. Persze a friss szellemhez a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is elengedhetetlen, sajnos a megfelelő ételek nagy adagja nem küszöböl ki semmilyen rossz hatást, ami nem a táplálkozásból érkezik. Ám ha az életmódod rendben van, az alábbi finomságok nagyon sokat segíthetnek, hogy csak úgy hasítson az agyad a hét eleji brainstormingokon.
Ételek a koncentrációért: 10 finomság, amely segít benne
Szerencsére a megfelelő ételek fogyasztása segíthet a fáradtság csökkentésében, a stressz kezelésében és az agy általános egészségi állapotának javításában. Az edzés mellé ráadásul energiát is ad, ami viszont képessé tesz arra is, hogy koncentrálj.
Miért fontos az étkezés a koncentrációhoz?
Nézzünk szembe a tényekkel. Nehéz koncentrálni, ha éhesek vagyunk. Az éhség fejfájáshoz, fáradtsághoz és agyi ködhöz vezethet. Amikor falatozásra vagy egy nagyobb étkezésre kerül sor, elengedhetetlen a koncentrációt segítő ételek kiválasztása, ha nem akarsz összezuhanni ebéd után. Gondolj úgy a testedre, mint egy autóra. Üzemanyagra van szüksége ahhoz, hogy a legmagasabb potenciálon működjön. Ha a járműből kifogy a benzin, tankolni kell a továbbhaladáshoz. Minél jobb az üzemanyag, annál jobb a teljesítmény is.
Dr. Uma Naidoo pszichiáter a téma kapcsán elmagyarázta, hogy az étel segít a koncentrációban és a mentális egészség megtartásában is. A This is Your Brain on Food című könyvében az elfogyasztott élelmiszerek és az agy közvetlen kapcsolatáról beszél, és arról, hogyan segít a depresszió, a szorongás és a trauma kezelésében.
10 étel (és ital) a koncentráció és a memória javítására
A megfelelő étkezés nagy változást hozhat az ember munkahelyi és otthoni teljesítményében. A nem megfelelő ételek fogyasztása ennek ellenkezőjét eredményezheti – nyugtalanságot, gyulladást és alacsonyabb energiaszintet. Ez a lista különböző élelmiszercsoportokba tartozó alapanyagokat tartalmaz, amelyek javítják a koncentrációt és a memóriát.
Bár előfordulhat, hogy egyetlen étkezés után nem veszed észre a változást, ezeknek az ételeknek a napi rutinodba való beillesztése idővel biztosan segít majd jobban koncentrálni.
1. Áfonya
A gyakran a természet szuperélelmiszerének nevezett áfonyának számos egészségügyi előnye van. Az áfonya tele van antioxidánsokkal, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyököktől. Az áfonya magas tápanyagtartalmú és alacsony kalóriatartalmú, így ez a gyümölcs sokak kedvence.
Tanulmányok kimutatták, hogy az áfonya fogyasztása lassíthatja a kognitív hanyatlás ütemét, és felnőtteknél is hatékonyan segíthet az Alzheimer-kórral szemben.
2. Zsíros halak
A zsíros halak, beleértve a lazacot, a tonhalat, a tőkehalat és a pollockot, az egyik legismertebb koncentrációt elősegítő élelmiszerek. A zsíros halak ómega-3 zsírsavakat és DHA-t tartalmaznak, amelyek kiválóan javítják a koncentrációt és a memóriát.
A táplálkozási szakértők hetente legalább két adag zsíros halat javasolnak. Koncentrálj az alacsony higanytartalmú halakra, például a fent említett négyre, így vigyázhatsz a legjobban az egészségedre.
3. Zöld tea
A zöld tea koffeint és L-teanint tartalmaz, amelyek elősegítik az éberséget és az általános összpontosítást. Az L-teanin segít abban, hogy kipihentebbnek, de éberebbnek érezd magad abban az időben, így remekül használható a koncentráció és a memória javítására.
A zöld tea elősegítheti az agyat akkor is, ha hosszabb ideig lenne szükséged mentális tisztánlátásra. Naponta 3-5 csésze zöld teát is ihatsz a legoptimálisabb hatás érdekében.
4. Kávé
Megvan az oka annak, hogy a kávé miért olyan népszerű a felnőttek körében. A reggeli kávéfogyasztás segít az éberségben és a koncentrációban.
A Johns Hopkins Egyetem kutatói úgy találták, hogy a koffeinfogyasztás növeli a memória teljesítményét, így bátran ihatod, ha a háziorvosod sem tiltja.
5. Tojás
A tojás kolint tartalmaz, amely olyan tápanyag, amely csökkenti a gyulladást és a kognitív hanyatlást. Ezen túlmenően, ha tojást eszel, a triptofánszinted emelkedik, ami segít a szerotonin termelésében. Le ne cseréld másra a reggeli rántottád, mert a szerotoninról jól ismert, hogy javítja a hangulatot és normalizálja az alvást.
6. Dió
A diófélékben magas az ómega-3 zsírsavak szintje, amelyek létfontosságúak az agy kognitív funkcióihoz. Rezet, mangánt, cinket és szelént tartalmaznak. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséges neurológiai működéshez. Egyes tanulmányok a diófogyasztást a hangulatjavítással is összefüggésbe hozták!
Egy marék dió nagyszerű délutáni snack, de hozzáadhatod a salátádhoz és a délutáni joghurtodhoz is.
7. Tökmag
A tökmagok tartalmaznak cinket, amely segíti az anyagcserét és az immunrendszert. Ha valaki tökmagot falatoz, az javíthatja a memóriáját és a gondolkodási képességeit.
A tökmag nyersen is fogyasztható, de sokan szeretik a pörkölt tökmagot is. A pirításhoz kenjük be a magokat olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk. Tökmagot adhatunk salátához, turmixhoz, zabpehelyhez vagy házi granolához egyaránt.
8. Leveles zöldségek
A leveles zöldségek, beleértve a salátát, a kelkáposztát, a levélkáposztát, a brokkolit és a spenótot, nagyszerű energiaforrást jelentenek az agyunknak. Egy saláta leveles zöldekkel és grillezett csirkével, tökmaggal és avokádóval kiváló ebéd lehet. Ezzel az étkezéssel a munkanapod hátralévő részében is koncentrálhatsz.
Tanulmányok kimutatták, hogy ezek a növényi alapú élelmiszerek csökkentik a kognitív hanyatlást, mivel K-vitaminban, luteinben, filokinonban és nitrátban gazdagok.
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan a zöld leveles zöldségek is segítenek a demencia és az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.
9. Paradicsom
A paradicsom egy likopin nevű antioxidánst tartalmaz, amely segít megelőzni a szabad gyökök által okozott károkat. Az A- és C-vitaminban gazdag paradicsom egy másik remek kiegészítője a friss salátának, de akár nyersen is fogyasztható snackként.
Ne felejtsd el a héját rajta hagyni a paradicsomon, mert abban vannak a legfontosabb tápanyagok.
10. Étcsokoládé
Az étcsokoládé javítja a fókuszt, mivel koffeint is tartalmaz, és mint tudjuk, a koffein serkentő hatásairól ismert összetevő. Bár az étcsokoládé kiváló étel a koncentráció és a memória javítására, azért csak mértékkel fogyaszd.
Ezen élelmiszerek mellett választhatsz más, antioxidánsokban, egészséges zsírokban, magnéziumban, ómega-3 zsírsavakban, B6-vitaminban, B12-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban és folsavban gazdag ételeket is. Ezek a vitaminok és tápanyagok segítik az agy összpontosítását és javítják a memóriát.
Mindezeken túl a testi épségről és egészségről való gondoskodás magában foglalja a mozgást is a megfelelő ételek fogyasztása mellett. A kettő kéz a kézben jár akkor is, ha a koncentrációról és az energiaszint javításáról van szó.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés