Nem minden egészségesnek tűnő étel tesz jót. Különösen igaz ez akkor, ha rosszkor, például éhgyomorra fogyasztjuk el ezeket az élelmiszereket. Fontos tehát, hogy ne csak arra figyeljünk, hogy mit eszünk, hanem arra is, hogy mikor eszünk.
Nem csak azért reggelizünk, hogy ne legyünk éhesek
A reggelire nem csak azért van szükség, hogy ne legyünk éhesek, hanem azért is, hogy javítsuk az emésztést és maximalizáljuk a kulcsfontosságú tápanyagok felszívódását. Éppen ezért jó tudni, melyek azok az élelmiszerek, melyeket célszerű éhgyomorra kerülni.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat.
Ezeket az ételeket ne fogyaszd éhgyomorra
Gyümölcslevek
Éhgyomorra a gyümölcslé extra terhelést jelenthet a hasnyálmirigynek, a gyümölcsökben lévő fruktóz pedig rontja a máj működését. Bár a gyümölcsök gazdag rostforrások, a gyümölcspréselés során az egészséges rostok egy része elvész, ha olyan gyümölcscentrifugánk van, amely elválasztja a gyümölcslét a rostban gazdag péptől.
A rostveszteség miatt a gyümölcslé megemelheti a vércukorszintet, amely hosszú távon akár cukorbetegséget és magas koleszterinszintet is okozhat.
Citrusfélék
A citrusfélék fokozhatják a bélben a savtermelést, ami megnöveli a gyomorhurut és a gyomorfekély kockázatát. Az ezekben a gyümölcsökben lévő nagy adag rost és fruktóz pedig lelassíthatja az emésztőrendszert, ha éhgyomorra fogyasztjuk.
Kávé
A reggeli fekete éhgyomorra fogyasztva savasodást okozhat, mivel serkenti a gyomorsavtermelést.
Joghurt
Bár a joghurt probiotikumokban gazdag, éhgyomorra fogyasztva, hasonlóan a kávéhoz, túlzott gyomorsavtermelést okozhat. Ez ráadásul nemcsak a gyomorégésért tehető felelőssé, hanem azért is, mert a folyamat hatására a tejsavbaktériumok is elpusztulhatnak.
Saláták
A saláták elkészítéséhez használt nyers zöldségek jobb választásnak bizonyulnak ebédre. A nyers zöldségek tele vannak rosttal, ami extra terhelést jelenthet az üres gyomornak, ez pedig puffadást és hasi fájdalmat okozhat. A paradicsom például csersavat tartalmaz, amely a gyomorban lévő gyomornedvekkel érintkezve gyomorirritációhoz vezethet.
Csípős ételek
A gyomrot, a szájban és a nyelőcsőben lévő idegvégződéseket kifejezetten irritálják a fűszeres, csípős élelmiszerek, miután serkenthetik a gyomorsav termelődését.
Ízesített és édesített italok
Az ízesített és édesített vizek, valamint az energiaitalok, magas cukortartalmuk mellett nagy mennyiségű koffeint és más stimulánst is tartalmaznak. Éhgyomorra a koffein irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, és gyomorégést okozhat.
A koffein és a cukor kombinációja ráadásul nuygtalansághoz, álmatlansághoz és vérnyomásemelkedéshez is vezethet.
Hasznos tudni, hogy a vércukorszint gyors ingadozása fáradtságot, ingerlékenységet, hangulatváltozásokat és fokozott étvágyat okozhatnak, emellett fennáll a dehidratáció veszélye is, hiszen a cukor vizet von ki a sejtekből. Nem beszélve arról, hogy a cukros italok rendszeres fogyasztása az elhízásértz, a szív- és érrendszeri betegségekért és más egészségügyi problémákért is felelőssé tehető.
Vannak olyan ételek, amelyektől ezek közül gyűjtöttünk össze hetet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés