Az érzelmileg érett párkapcsolatok 6 fő jellemzője

A sikeres, hosszú távú párkapcsolat titka a kölcsönös érzelmi intelligencia – állítja a Medium On the Couch blog szerzője, Karen Nimmo pszichológus, aki írásában bemutatja, mi az érzelmileg érett kapcsolatok hat fő jellemzője.

Az érzelmi intelligencia (EQ) az a képesség, melynek birtokában képes vagy saját és mások érzelmeit értékelni, kezelni és pozitívan befolyásolni. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy biztos alapokon álló, stabil kapcsolatokat alakíthass ki másokkal. A felek közötti összhang akkor működik igazán, ha képesek megbízni egymásban, megfelelően kezelni a másik érzelmeit és a felmerülő konfliktusokat – írja Nimmo.

A különbség nem a viták és párkapcsolati drámák gyakoriságában keresendő, hanem abban, ahogyan ezeket kezelik a felek: az alacsony EQ-val rendelkező párok gyakran nem tudnak mit kezdeni a felmerülő gondokkal, félreértik egymás érzéseit, és mivel egyikőjük sem képes belátni, ha nincs igaza, könnyen robbanásig fajul a probléma. A te kapcsolatod stabilitása is tehát alapvetően függ attól, hogy te és a párod mennyire vagytok érzelmileg érettek. Az alábbiakban a magas EQ-jú, emiatt kiegyensúlyozottnak mondható kapcsolatok legfőbb jellemzőit olvashatod.

1. Elfogadják a másik érzelmi közeledését

Szánnak időt egymásra.
Szánnak időt egymásra.Paul Bradbury / Getty Images Hungary

Egy kapcsolatban a felek olykor szándékosan igyekeznek felhívni társuk figyelmét saját magukra, ugyanis szükségük van az odafigyelésre. Ez sokféle módon történhet: kérdéssel, érintéssel, egy „képzeld, mi történt ma velem” kezdetű mondattal vagy akár egy pár szavas Messenger-üzenettel. A mindennapi rohanás közepette olykor nehéz észrevenni ezeket az apró, érzelmi kötődést megcélzó igyekezeteket, a magas EQ-val rendelkező személyek azonban tudják, hogyan figyeljenek a jelekre és miként kezeljék párjuk közeledését. Mindig szánnak egy kis időt arra, hogy meghallgassák a társukat, megadják számára az elegendő odafigyelést és érzelmi kötődést. Ahelyett, hogy elfordulnának a másiktól, feléje fordulnak, amikor szüksége van rá, és képesek elérni, hogy mindig ott legyenek számára, amikor erre van szüksége.

2. Pozitívan elfogultak egymással

Sok kapcsolatban a felek idővel egyre könnyebben veszik észre és egyre gyakrabban hánytorgatják fel párjuk hibáit, negatív tulajdonságait, és folyamatosan a másik orra alá dörgölik őket. Az érzelmileg érett társak azonban inkább megértően viselkednek egymással szemben, elnézik a másik kisebb hibáit, tudják, mikor érdemes inkább lenyelni a békát és nem idegesíteni magukat és párjukat az apró-cseprő ostobaságok miatt.

3. Képesek kontrollálni az érzelmeiket

A magas érzelmi intelligencia jele, ha valaki képes a saját és mások érzelmeit megfelelően kezelni – ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működjön és stabil maradjon egy párkapcsolat. A magas EQ-val rendelkezők nem engedik, hogy kontrollálatlan érzelmeik vezéreljék őket, tudják, hogyan maradjanak nyeregben és akadályozzák meg, hogy elszabaduljon a ló, azaz a kapcsolat során előforduló nehéz helyzetekben is megőrzik az irányítást és tudják, hogyan reagáljanak a legjobb módon saját és párjuk erős, gyakran ellentétes érzéseire.

A feltörő heves érzelmek gyakran elvakítják a tiszta ítélőképességet, ezért nem mindig látjuk a problémák, viták valódi okát, sem a másik fél álláspontját, inkább csak mondjuk a magunkét, amíg végleg el nem fajul a veszekedés. Ha viszont képesek vagyunk megtartani a gyeplőt, megakadályozhatjuk, hogy elszabaduljanak az érzelmek, és sokkal könnyebben, hamarabb tudjuk rendezni a felmerülő vitákat.

Megvan köztük az összhang.
Megvan köztük az összhang.Gpointstudio / Getty Images Hungary

4. Képesek meglátni és belehelyezkedni a másik fél szemszögébe

A párkapcsolati konfliktusok gyakori oka, hogy a felek egymással ellenkező véleményen vannak, mást szeretnének, máshogy látják egy dolog megoldását. Ideális esetben azonban képesek az eltérő nézőpontokat egy közös, az „én” helyett a „mi”-t középpontba állító, kiegyezéses megoldásban egyesíteni. Ehhez az szükséges, hogy odafigyeljenek egymásra, meghallgassák a másik véleményét és ösztönösen tudják, mit és miért érez, gondol a társuk – ez szintén a magas érzelmi intelligenciával rendelkezők „szuperképessége”.

5. A vitáik kulturáltak és nem vérre mennek

Az alacsony EQ-val rendelkező párok veszekedései gyakran a legaljasabb módszerekig fajulnak: a felek sértő, megalázó dolgokat vágnak egymás fejéhez, szándékosan a legsebezhetőbb pontján igyekeznek megsérteni a párjukat, arra játszanak, hogy hosszan tartó és fájó sebeket okozzanak neki. A kibékülés gyakran sokáig várat magára, és amikor végre megtörténik, akkor is csak morcosan, nehézkesen kérnek elnézést egymástól – a szakítás érezhetően ott lóg a levegőben.

Ezzel ellentétben egy érzelmileg érett párkapcsolatban a társak betartják a harc törvényét, azaz a viták során nem a másik megalázása és fájó megsértése a céljuk. Érthetően elmagyarázzák álláspontjukat, azt, hogy mivel van problémájuk, nem viselkednek napokig passzív-agresszívan, nem burkolóznak hallgatásba, nem zsarolják érzelmileg vagy az intimitás megvonásával a párjukat. Belátják a saját tévedéseiket és bocsánatot kérnek, amikor szükséges. Tudják, hogy a konfliktusok a párkapcsolat velejárói, és attól, hogy időnként összezörrennek, még ugyanúgy szeretik egymást és kitartanak egymás mellett.

6. Mély barátság köti össze őket

Az igazán jó kapcsolatban a társakat nemcsak szexuális és érzelmi szálak, de tőlük független és rajtuk túlmutató, őszinte és szoros barátság is összeköti. Szívesen töltenek minél több időt egymás társaságában, szívesen fecsegnek mindenféle kisebb-nagyobb dologról egymással, szeretnek együtt nevetni a párjukkal, érdekli őket, mi történt a másikkal aznap. Akár a legjobb barátok, néha kicsit már soknak érzik, de belül őszintén kedvelik a másikat, és tudják, hogy kölcsönösen számíthatnak egymásra, bármi is történjen.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra