Ez az apróság több évvel rövidíti meg az életed, mégis mindennap csinálod

GettyImages-1145497360

A legtöbben hosszú és egészséges életet szeretnének élni, ám kevesebben tesznek érte tudatosan, mivel sokan úgy gondolják: az, hogy sikerül-e, nagyrészt genetika kérdése. Ez olyannyira nem igaz, hogy egy egyszerű, mindennapos szokásunkról is kiderült, hosszú távon minimum egy évet vesz el az életünkből. Nem, ezúttal nem a stressz lesz a válasz.

A várható élettartam mindössze hatvan év leforgása alatt húsz évvel nőtt meg a Földön, ami elsőre jó hír, de az élethosszunk lehetne akár jóval több is. 

Az örökletes tényezők fontos szerepet játszhatnak az egészségünkben, de a géneknél is fontosabbak azok az életmódbeli döntések, amiket az emberek nap mint nap meghoznak. Mi kerüljön a tányérra? Jut-e idő a testmozgásra és a kikapcsolódásra? Sikerül-e megszabadulni az állandó idegeskedéstől? Megannyi kérdés, ami hosszú távon az egész életre kihat, többek között annak hosszát is befolyásolja. Az átlagnál egészségesebb személyek, bár a külső szemlélő talán nem veszi észre, de többnyire sokat tesznek a testi és szellemi fittségükért.

Az asztali só étkezéshez való hozzáadása több mint egy évvel megrövidítheti az életet

Egy új tanulmány összefüggést derített ki a só étkezéshez való hozzáadása és az alacsonyabb várható élettartam között. A kutatók 500 000 résztvevőt vizsgáltak meg kilenc év alatt. Úgy találták, hogy a gyümölcsök és zöldségek ugyan segítenek csökkenteni a nagyobb sófogyasztás hatását, de a legjobb lenne a lehető legkevesebbet fogyasztani belőle. 

A European Heart Journalben megjelent új kutatás szerint, ha több sót adunk az ételhez, az egy kicsivel megrövidíti az életünket. Nagy-britanniai kutatók úgy találták, hogy a só hozzáadása az ételhez az elkészítés után a nőknél 1,5 évvel, a férfiaknál pedig 2,3 évvel csökkentette a várható élettartamot. A tanulmány több mint 500 000 embert elemzett kilenc év alatt. Ha tehát te is azok közé tartozol, akik az étteremben a megkapott ételre gondolkodás nélkül szórnak még egy pluszadagot, gondold át újra ezt a szokást, mert éveket vehetsz el vele az életedből.

Hogyan is derült ki mindez?

A kutatást kérdőívek segítségével végezték annak kiderítésére, hogy az egyének milyen gyakran adtak sót az étkezéseikhez. Vizeletmintákat is gyűjtöttek, amelyeket a kutatók a nátriumbevitel becslésére használtak. A kutatók elmondták, hogy bár sok tanulmány vizsgálja a napi nátriumbevitelt, ez a tanulmány kifejezetten a hozzáadott só iránti preferenciát és annak a mortalitásra gyakorolt hosszú távú hatását vizsgálta.

GettyImages-536747265
Csipsz helyett jó lesz egy nagy adag gyümölcssaláta is softdelusion / Getty Images Hungary

A kutatók figyelembe vettek olyan tényezőket, mint a BMI, a nem és a rassz, de akadtak azért korlátok is: a vizsgálatba bevont személyek önkéntes résztvevők voltak, ezért nem volt teljesen reprezentatív a minta. 

A vizsgálatban részt vevők közül azoknak, akik gyakrabban adtak sót ételeikhez, magasabb a BMI-jük, kevesebbet mozognak, több vörös húst esznek, és kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. A kutatók ennek ellenére sem tudták megerősíteni, hogy az átlagnál magasabb sófogyasztás úgy általában kevésbé egészséges életmóddal vagy alacsonyabb társadalmi-gazdasági státusszal jár-e. A tanulmány azt is felvetette, hogy a magas káliumszintet tartalmazó gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet ellensúlyozni a magas sóbevitel hatásait.

GettyImages-1202612056
Mértékkel fogyaszd RyanJLane / Getty Images Hungary

A nátriumra szükség van, de csak korlátozottan

Az Egyesült Államokban élő felnőttek 90 százaléka túl sok sót fogyaszt napi étrendjével, és ennek 70 százaléka feldolgozott élelmiszerekből származik az FDA szerint. A sófogyasztást korábban már összefüggésbe hozták olyan állapotokkal, mint a szívbetegség, a szélütés, a magas vérnyomás és a rák kialakulása. 

A nátrium olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, különösen a megfelelő ideg- és izomműködés szempontjából. A feldolgozott élelmiszerek korlátozása, a csökkentett nátriumtartalmú termékek fogyasztása és az ilyen étrend követése segíthet abban, hogy az ember a megfelelő mennyiséget fogyassza belőle. Ha nem vagy biztos benne, számodra mennyi az optimális mennyiség, kérd egy dietetikus segítségét. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra