Vigyázz, mielőtt enni kezdenél: lehet, hogy a testednek inkább erre van szüksége

GettyImages-98680757 (1)

Talán csak szomjas vagy, amikor elkap a cukoréhség. És vajon mi a különbség a két érzés között?

Könnyű összekeverni az éhséget a szomjúsággal – ahogyan annak is van némi tudományos alapja, hogy ha édeset kívánsz, próbálj meg előbb inni egy keveset. Ezek nem bűvésztrükkök, amik gyors fogyáshoz segítenek, hanem olyan tippek, melyek valóban jó szolgálatot tehetnek abban, hogy legyűrd a cukoréhséget.

A vízhiány a leptin, vagyis a teltségérzethormon szintjére is hatással van: csökkenti azt. Ennek evolúciós okai vannak, hiszen ha folyadékra van szüksége a szervezetnek, és azt ételből nyeri, kézenfekvő, hogy ki akarja kapcsolni a teltségérzetet, hogy az ember többet egyen, mint amúgy tenné, és így több folyadékhoz is jusson. Így ha nem iszunk eleget, nemcsak könnyebben megéhezünk, de többet is fogunk enni. Ez a fő oka annak, hogy ha az ember megéhezik, vagy cukrot kíván, érdemes először egy pohár vizet legurítani, csak hogy biztos lehessen benne, hogy nem a vízhiány tréfálja meg az agyát.

Miért leszel szomjas az édes ételek elfogyasztása után?

Az édes ételek finomak lehetnek, legyen az egy szelet dobostorta, egy gombóc pisztáciafagylalt, csoki vagy mályvacukor. Amellett, hogy ezekkel cukros kalóriákat adunk az étrendünkhöz, az édes ételeknek van még egy hatása: szomjassá tehetnek. Ez segíthet megmagyarázni, hogy miért párosítják oly gyakran a sütiket tejjel, vagy a cukrászdában elfogyasztott szelet sütiket egy nagy adag limonádéval.

 A szomjúság szintjének kismértékű változásai igen gyakoriak, és az ételválasztásnak, az időjárásnak, a fizikai aktivitásnak és más mindennapi tényezőknek tulajdoníthatók. A szomjúságszint nagyobb ingadozása viszont olyan problémákra utalhat, mint a fejsérülés, cukorbetegség, kiszáradás vagy mentális zavarok. Mivel szervezeted hozzászokott ahhoz, hogy bizonyos mennyiségű folyadékkal működjön, a szomjúság tudatja veled, hogy mikor kell pótolni a folyadékszintet folyadék ivásával vagy folyadékot tartalmazó ételek elfogyasztásával.

Ezzel vajon mit lehet megenni?
Ezzel vajon mit lehet megenni?Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Amikor valaki édes ételeket fogyaszt, a cukor bekerül a véráramba, és elkezd keringeni a szervezetben.

Ezek a cukorrészecskék kivezetik a vizet a szervezet sejtjeiből, kimerítve a készleteket. A test sejtjei ezután kémiai üzeneteket küldenek az agynak, jelezve, hogy ideje további folyadékot fogyasztani. Eközben az agy rendszeresen figyeli a vérkoncentrációt, hogy fenntartsa a normális szintet. Amikor az agy érzékeli a cukortúlterhelést, az szintén szomjúságot vált ki.

Szomjúságot okozó ízek

Lehet, hogy nem egyedül az édes ételekben lévő cukor okozza a szomjúságot, mert más ételek ízei is szomjúságot kelthetnek.

A sós és fűszeres ételek szintén szomjúságot okoznak. Ha édes csokoládédarabokat és sós földimogyorót tartalmazó mixet ettél, mindkét összetevő hozzájárulhat a szomjúságérzethez. 

Ennyit nem muszáj egyszerre megenni
Ennyit nem muszáj egyszerre megenniRyanJLane / Getty Images Hungary

A túlzott szomjúság nem feltétlenül a túl sok édes étel fogyasztása miatt alakul ki, hanem a nagyon magas vércukorszint és a súlyosabb betegségek, köztük a cukorbetegség jele is lehet. Ha valaki homályos látást, fáradtságot vagy napi 5 liternél több vizeletet ürít, itt az ideje, hogy konzultáljon orvosával.

A Noll Physiological Research Center „Az életkor hatása a szomjúságra és a folyadékbevitelre” című cikke szerint a szomjúság az életkorral csökkenhet. A szervezetnek azonban továbbra is szüksége van folyadékra, ezért akkor is kortyolj egy kevés vizet, ha nem érzel drámai szomjúságot. Nem minden folyadék egyenlő – az üdítőitalokból és gyümölcslevekből származó cukor és kalória súlygyarapodáshoz vezethet. Maradj a víz, a tea és esetleg a kávé mellett, azok valamivel egészségesebb választást jelentenek.

Az éhség jelei

Sioned Quirke dietetikus szerint az agynak ugyanaz a része felelős az éhség- és szomjúságjelzések értelmezéséért, ami vegyes és gyakran rosszul értelmezett jeleket eredményezhet. Törekedj arra, hogy három-négy óránként egyél – ha ennél kevesebb idő telt el, lehet, hogy nem vagy valójában éhes. Az éhség jelei közé tartozhat a gyengeség, ingerlékenység, rosszkedv vagy korgó gyomor. Az igazi éhség fokozatosan jelentkezik, nem hirtelen.

A szomjúság jelei

Mire az ember szomjasnak érzi magát, már enyhén kiszáradhatott.

Néhány tünet, amelyet ilyenkor tapasztalhatunk, a szemszárazság, a fejfájás, a lassúság, az émelygés, a szédülés, a száraz bőr és a székrekedés. A vizelete sötétsárga is lehet, és a száj kiszáradhat. Fogyassz vizet rendszeres időközönként a nap folyamán, még akkor is, ha nem érzed magad szomjasnak, így kisebb az esélyed a kiszáradásra.

Teszteld!

Amikor az ember úgy gondolja, hogy éhes lehet, próbáljon meg inni egy pohár vizet, és várjon 15 percet. Ha az érzés elmúlik, akkor csak szomjas voltál. Ha még mindig úgy érzed, hogy korog a gyomrod, valószínűleg éhes vagy. Ha úgy tűnik, hogy egy pohár víz megivása vagy egy-egy egészséges nassolnivaló nem elégít ki, akkor inkább vágyat vagy érzelmi éhséget tapasztalsz, nem pedig valódi éhséget.

Küzdelem az éhség ellen

Ha valóban éhes vagy, bármelyik étel kielégít, de ha sóvárogsz, akkor csak egy adott étel vagy ételtípus felel meg. Hasonlóképpen, a hirtelen fellépő éhségérzet, amely annak ellenére jelentkezik, hogy valaki nemrég evett, nagyobb valószínűséggel lesz sóvárgás, mint valódi éhség. Keress ilyenkor valami más elfoglaltságot, például találkozz egy barátoddal vagy sétálj, hogy elvond a figyelmed, amíg el nem múlik a vágy.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra