4 egészségbomba, amit télen is termeszthetsz a lakásban

GettyImages-82561629
Olvasási idő kb. 5 perc

A friss fűszernövények nemcsak az ételeidet fűszerezhetik, hanem egész évben segíthetik az egészség megőrzését. Érdemes tehát otthon is belevágnod a minikertészkedésbe, mert csakis nyerhetsz vele. Már mutatjuk is, mennyire egyszerű és mennyire megéri a minimális energiabefektetés akár télen is!

A borongós téli hónapokban a friss fűszernövények izgalmas ízeket adhatnak a fogásainkhoz. Még jobb, hogy soknak közülük vannak egészségügyi előnyei is, úgyhogy semmi okunk arra, hogy nemet mondjunk egy nem túl helyigényes, színes és illatos otthoni fűszerkertre.

Sok növény jól érzi magát a napsütötte ablakpárkányon vagy konyhapulton, még akkor is, ha odakint már bőven zuhog a hó – ezekre a nem túl igényes, de annál finomabb változatokra érdemes fókuszálnod. 

Gyógynövények az egészségért – télen is!

Angela Price, az Eden Condensed kertészeti szakértője szerint azokat a gyógynövényeket kell termesztenünk, amiket valóban szeretünk és használni fogunk. „A bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring és a menta népszerű és könnyen termeszthető választás” – kezdte a szakember.

Bazsalikom

A bazsalikom elterjedt a világ konyháiban – Olaszországtól (a pesto szósz elsődleges összetevője) egészen Thaiföldig –, és sok salátát, pizzát, de akár desszerteket is feldobhat. A bazsalikom K-vitaminban, A-vitaminban, káliumban és kalciumban gazdag.

Egy nemrégiben készült tanulmány azt sugallja, hogy az ájurvédikus gyógyításban általánosan használt bazsalikom csökkenti a gyulladást, így potenciálisan hatékony lehetnek az ízületi gyulladás kezelésében is.

A karotinoid pigmentek, például a béta-karotin – egy erős antioxidáns – koncentrációja miatt ráadásul a bazsalikom hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez, és a bazsalikom-illóolajról azt is kimutatták, hogy gátolja a káros baktériumok növekedését. Legyen tehát ez az egyik, amit otthon termesztesz, isteni lesz a krémlevesek tetején és az olasz salátákban!

GettyImages-77932377
Rendszeresen vágj belőlük, ezzel támogathatod télen egészségedet! Paul Bradbury / Getty Images Hungary

Kakukkfű

A kakukkfűért régóta rajongunk a konyhában (baromfi- és sertéshús ízesítésére, valamint paradicsomszószokra használják), ráadásul gyógynövényként is jól ismert. Antioxidáns vegyületek bőséges forrása, régóta használják torokfájásra, gyomorpanaszok kezelésére, vizelethajtóként, sőt szájvízben csíraölőként is bevethető.

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a kakukkfű illóolajai enyhítik a COPD által okozott gyulladást és légúti szűkületet. A kutatók nemrégiben kimutatták, hogy segít eltávolítani a nyálkát az állatok légútjaiból. Segítheti a légutak ellazulását is, ami javíthatja a légáramlást a tüdőbe.

Rozmaring

Az illatos, virágzó, évelő fűszernövényt, a rozmaringot sült húsok és töltelékek ízesítésére használják, számos konyhában alapfűszerré vált, a kenyértől a fagylaltig számos fogásban megtalálható.

Több teszt végeredményeképpen a kutatók ma már bizonyítani is tudják, hogy a rozmaringolaj illata növeli annak esélyét, hogy az emberek emlékezzenek valamire, vagyis segíti a memóriát.

Egy hasonló tanulmány kimutatta, hogy a rozmaringolaj illata javítja a hangulatot is. Ezenkívül új kedvenc fűszered régóta népszerű házi gyógymód migrén, emésztési problémák és egyéb betegségek kezelésére. Kerüljön ebből is egy cserépnyi az ablakodba!

Menta

A menta jellegzetes ízű, mellette hihetetlenül sokoldalú; karaktert ad a sós és édes ételeknek egyaránt.

Nem csak a friss leheletért tesz: gazdag C-vitaminban és vasban is,

a borsmenta- vagy fodormentalevélből főzött teák pedig enyhíthetik az emésztési problémákat, beleértve az irritábilis bélszindrómát is, köszönhetően a menta antibakteriális és gombaellenes tulajdonságainak.

Ezek a tulajdonságok az asztma és az allergiás tünetek csökkentésében is segítenek.

Sokan úgy vélik, hogy a menta mentális serkentő, valamint remek emésztésjavító is. Mára azt is kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

GettyImages-1148949183
Ne locsold túl a növényeket  Carlina Teteris / Getty Images Hungary

Hogyan vágj bele a mikrokertészkedésbe?

Válaszd ki a megfelelő tartályokat, cserepeket: az edényeknek elég mélynek kell lenniük, és vízelvezető lyukakkal kell rendelkezniük alul. Helyezz alájuk egy tálcát is, hogy az felfogja a lefolyó vizet.

 „A napfényes ablak kulcsfontosságú”

– javasolja Price, aki azt is hozzátette, csak akkor öntözzük meg őket, ha a talaj száraz, mert nem kell folyamatosan vízben állniuk a növényeknek.

Ha valaki nem biztos benne, dugja bele az ujját a földbe, folytatta a szakember, hozzátéve, hogy a túl sok víz „megfullaszthatja” a növényt, és vonzza a szúnyogokat és a penészt is. Rendszeresen vágd le a növényeket, hogy ösztönözd az új hajtások növekedését.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek