A finomított cukor természetes alternatívája a méz, azonban mivel energia- és szénhidráttartalma lényegében alig különbözik a cukorétól, túlzott mértékű csemegézés mellett bizony nem éppen fogyasztó hatású. Ugyanakkor a méz íze elég erőteljes, így nagy mennyiséget úgysem fogsz tudni magadba tömni.
A méz szénhidrátjai révén gyorsan felhasználható energiát ad, így kiváló lehet egy sportos nap kezdetén. Vagy éppen a végén, amikor „visszatöltöd” az izmaidból elhasznált raktáraidat. Mégsem szívódik fel olyan hirtelen, mint a finomított cukor, és nem okoz később olyan drasztikus vércukorszint-esést, vagyis hatása hosszabban tartó. Már egy kis mennyiség is csillapítja az édesség iránti vágyat, így akkor is élvezheted, amikor épp leadnál néhány kilót.
A méz számos értékes anyagot tartalmaz, többek között B-vitaminokat, biotint, C-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, esszenciális aminosavakat, enzimeket és antibakteriális anyagokat. Persze nem a méz az elsődleges forrása ezeknek a hasznos tápanyagoknak, így nem a friss, vitamindús gyümölcsök, zöldségek helyett, hanem velük/mellettük ajánlott enned.
Igyad: Wiener Melange
A pohár aljára kerüljön egy réteg méz, erre öntsd a kávét, majd rá a forró tejhabot és végül fahéjjal meghintve díszítsd! Mintha csak egy bécsi kávézóban lennél!
Ha jól körbenézel a fürdőszobádban, biztosan találsz olyan krémet, testápolási kelléket, ami mézet is tartalmaz. A méz kisimítja a száraz, érdes bőrt, emellett puhítja, nyugtatja, feszessé, rugalmassá teszi, így kiválóan alkalmas kozmetikai célokra is. Ajkaidat is meséssé varázsolja, feltéve, hogy nem nyalogatod le túl hamar. Savas kémhatása, nagy cukortartalma, vízmegkötő hatása és antibakteriális összetevői által kisebb karcolások, apróbb sebek kezelésére is alkalmas.
Mézfajták és a jó méz beszerzése
A méz színe, íze, illata, aromája, állománya és összetevői eltérőek lehetnek attól függően, hogy milyen növény(ek) virágairól vagy esetleg milyen egyéb cukrot tartalmazó nedvekről gyűjtötték a méhek a méz alapanyagát. Ezáltal több mint 300 különböző színű, ízű változat ismert. Színe a víztiszta átlátszótól vagy a hófehér kristályos színtől a sárga, sárgásbarna, zöldessárga, vörösesbarna színárnyalatokon át a kávébarnáig, sőt egészen a feketéig terjedhet. Légy gurmand, és ne csak a már esetleg unalmasnak tűnő akác-, vegyes virágmézet használd! Fedezd fel a többi fajtát is, hogy megtaláld az ízlésednek leginkább megfelelőt.
Kenjed: mézes arcpakolás
Melegíts fel óvatosan két evőkanál mézet, hogy folyékony állagú legyen, majd keverj hozzá két evőkanál villával összetört túrót. Kend az arcodra ezt a keveréket, majd negyedóra elteltével mosd le langyos vízzel. Élvezd a hatását!
Ahhoz, hogy biztos legyél abban, hogy minőségi terméket kapsz a pénzedért, olyan mézet vásárolj, amelynek címkéjén szerepel a termék származási helye és a méhész neve. Bármilyen mézféle legyen is szimpatikus, annak szennyező anyagtól mentesnek és sűrűnek kell lennie. A méz sűrű vagy híg voltának megállapításához csak fejre kell fordítanod a zárt üveget, és figyelned, hogy a levegőbuborék milyen gyorsan száll felfelé. Ha túlságosan gyorsan halad, a méz túl híg, sok vizet tartalmaz. A buborék sebességét nagymértékben befolyásolja az is, hogy milyen a méz hőmérséklete. Melegben a buborék sokkal gyorsabban száll fel, mint hidegben.
Kristályosodás
Egyed: Sült alma dióval és mézzel
Moss meg egy szép almát, vágd ketté, majd karalábévájóval kapard ki a magházát és némi gyümölcshúst is, hogy legyen hova töltened a diós-mézes keveréket. Darálj meg egy pár szem diót, keverd össze mézzel és az alma kivájt, apróra vágott húsával. Ezt a keveréket töltsd a felezett almákba, majd az egészet tepsire téve süsd meg a sütőben. Nemcsak az illata mennyei!
Biztosan gyakran bosszankodtál már azon, ha a mézed kristályos, ikrás lett, és már nem tudtad olyan szépen a már nem túl forró teádba csurgatni. Semmi ok az aggodalomra, ez még nem tragédia, csupán egy természetes folyamat. A méz kristályosodásra való hajlamának mértékét annak növényi eredete is meghatározza.
Egyes mézfajták jellemzően igen gyorsan kristályosodnak (pl. repce-, mustár-, többféle gyümölcsvirágméz, hárs- és a napraforgóméz), míg mások lényegesen lassabban. Létezik néhány nagyon lassan kristályosodó mézfajta is (pl. akácméz, az ördögcérna méze, a bükköny-, a somkóró-, a vaddohányméz, ill. egyes erdei- avagy édesharmatméz-típusok).
A méz kristályosodása annak következménye, hogy a méz szobahőmérsékleten túltelített oldatként viselkedik, amelyben az oldószer, a víz csak kis mennyiségben van jelen, a többi része főleg egyszerű cukrokból áll. Ezek közül a szőlőcukornak nagyon rossz az oldékonysága, szobahőmérsékleten hamar kiválik az oldatból. Leggyorsabban 15 C-on, e hőmérséklet felett és alatt a kristályosodás lassabb. A kristályos mézet 45 C-os vízfürdőben károsodás nélkül visszaolvaszthatod, bár ezt követően ismét bekristályosodhat.
A szerző dietetikus
Sok olyan egzotikum neked és a vendégeidnek, ami nem csak finom, de egészséges is. | Kulináris kaland az egészségedért
4 tipp a magyaros ízek megőrzéséhez... hogy közben a mérleg se váljon ellenségeddé. | Mérlegképes magyar konyha