A gyors felszívódásúakhoz tartoznak a fehér lisztből készült ételek – fehér kenyér, péksütemények, tészták –, amelyek hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ami gyorsan leesik, így hamarabb lesz éhes az ember. A lassú felszívódásúak lesznek kulcsfontosságúak egy életmódváltás során, hiszen amellett, hogy hosszan eltelítenek, nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet.
„A legtöbb ma ismert diéta a szénhidrátbevitel csökkentéséről szól. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a megfelelő szénhidrátok – a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, babfélék és a teljes kiőrlésű gabonák – a legegészségesebb üzemanyagok a szervezetünk számára” – mondja dr. Hana Kahleova, a PCRM klinikai igazgatója.
5 alacsony szénhidráttartalmú snack, amiket könnyű összedobni
Ha már túl vagy néhány adag hummuszba tunkolt zöldségen és parmezáncsipszen, egyre inkább kihívást jelenthet ízletes snackötleteket kitalálni, főleg olyanokat, amik nincsenek tele szénhidráttal.
A megfelelő szénhidrátszegény snack legfeljebb 15 gramm szénhidrátot tartalmaz adagonként. Sok előrecsomagolt snack ezzel szemben cukrot, nátriumot, magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, mesterséges összetevőket és egészségtelen zsírokat tartalmaz. Arra érdemes törekedned, hogy az ajánlott napi 2300 milligrammnál kevesebb nátriumot betartsd, és ha te készíted a snackeket, te is szabod meg, mi kerüljön a tányérodra.
1. Karfiolhummusz
Ez a hummusz csicseriborsó helyett karfiolból készül. Az összes többi hagyományos hummuszösszetevőt tartalmazza, beleértve a tahinit, a citromlevet, a fokhagymát és az olívaolajat. Egy konyhai robotgép segítségével ez a recept gyorsan összeáll. Próbáld ki ezt a hummuszt nyers kaliforniai paprikadarabokkal, bébisárgarépával és zellerrel tunkolva. Egy ¼ csésze adag körülbelül 3 gramm szénhidrátot tartalmaz, és nem kell hozzá semmit tenned, csak egy kisebb fej főtt karfiolt pürésíteni, majd hozzáadni a korábban felsorolt, hagyományos összetevőket.
2. Fűszeres kelkáposztacsipsz
Manapság divatos a kelkáposztacsipsz, de sok recept túl zsíros lesz, vagy épp a levelek nem lesznek eléggé ropogósak. Ez a recept a kelkáposztacsipszet izgalmassá varázsolja egy kis csiliporral, Cayenne-borssal, köménnyel, fokhagymaporral és (avokádó)olajjal.
A kelkáposzta nem csak alacsony szénhidráttartalmú; kiváló K-, A- és C-vitamin-, valamint rostforrás. Spriccelj egy kevés olívaolajat a levelekre, majd alaposan fűszerezd azokat, és adj nekik 10 percet a forró sütőben. Sütés közben ügyelj a csipszre, nehogy megégjen, majd hagyd még 10 percen át a sütőben a leveleket, hogy igazán ropogós legyen a végeredmény.
3. Sütés nélküli almás-mogyoróvajas keksz
Természetes mogyoróvaj, apróra vágott földimogyoró, zab, lenmag, puffasztott rizs, hengerelt zab, fűszerek, szárított alma és kókuszolaj keveréke ez a finomság, amit ízlés szerint variálhatsz esetleg valami más kedvenceddel. Az utolsó simítás egy fehér csokoládés máz. Ezeket a sütiket pofonegyszerű elkészíteni, mivel nem kell hozzá egy perc sütés sem. Minden süti 10,2 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Olvassz össze egy serpenyőben 4 evőkanál kókuszolajat (vagy vajat), 2 evőkanál mogyoróvajat, édesítőt és egy kis sót. Ebbe mehet az összetört szárított alma, majd az összetört rizspufi, és esetleg tört mandula vagy dió és zabpehely. Épp annyi, hogy jó sűrű legyen a keverék. Ha langyosra hűlt, vizes kézzel formálj belőle golyókat, majd ha van cukormentes fehér csoki a közelben, olvaszd fel gőz fölött, és azzal díszítsd a tetejét.
4. Húsos rudacskák – akár mártogatósnak is
Felejtsd el a magas szénhidráttartalmú fehér lisztből készült grissiniket! Ezzel az egyedülálló recepttel a darált csirkemellet, a reszelt mozzarella sajtot és a fűszereket kombinálva magas fehérjetartalmú, mindössze 0,5 gramm szénhidrátot tartalmazó „kenyérpálcikákat” készíthetsz.
Fogj 15 deka darát csirkemellet és ugyanannyi reszelt mozzarellát, majd fűszerezd alaposan sóval, fokhagymaporral és akár egy kis parmezánnal is. Nyomkodd sütőpapírra, süsd meg egészben 20 perc alatt, majd vágd csíkokra – ennyi az egész.
5. Finom és tápláló pörkölt tökmag
Nemcsak halloweenkor, de egész évben remek nassolnivaló ez a fűszeres tökmag. Remek fehérje-, magnézium- és káliumforrás, és a magvak megpirítása kiemeli diós ízüket. Ebben a receptben a magokat pörkölés előtt olívaolajba és fűszerekbe kell dobni. Egy ¼ csésze adag 6 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Csak fogd a magokat, és fűszerezd füstölt paprikával, fokhagymával, sóval, borssal, köménnyel és esetleg egy kis barna cukorral. Ha ezzel megvagy, süsd 20 percen át a forró sütőben, majd hagyd abban kihűlni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés