Diéta Napló: táplálkozási trükkök

dietatrukk_mNem tiltottam el Zsuzsát az esti szénhidrátfogyasztásról. Hiszen ezzel még a gyümölcsöket, zöldségeket sem engedélyezném, ezek is szénhidrátforrások - írja dietetikusunk, aki a nyilvános fogyókúrára vállalkozó Tóth Zsuzsa diétáját állítja össze.

Az életmódváltásában nagy szerepet kap a sport is az étrend mellett. Ez így van rendjén, ez alkalommal azonban mégis maradok Zsuzsa megváltozott táplálkozási szokásainak az elemzésénél.

Diéta Napló, 6. rész

1. rész: Zsuzsa nem akar koplalni, csak lefogyni nyárra

2. rész: Táplálkozási napló: marhaszelet a lélek tükre

3. rész: Zsuzsa felfalta a hűtőt

4. rész: Az élet szalonna nélkül

5. rész: Végre leadta az első kilókat

A félreértések elkerülése végett az a három nap, amelyet Zsuzsa táplálkozási naplójában közzétettünk, én pedig elemeztem és átalakítottam, az életmódváltást/fogyókúrát megelőző időszak szokásait mutatta be. Zsuzsa azóta a tanácsaimnak és saját elképzeléseinek megfelelően alakított az étrendjén. A saját elképzelések alatt senki ne értsen semmilyen negatív felhangot, mivel ez természetes dolog. Alapesetben, ha tényleg nem vagyunk hollywoodi hírességek, nem áll a hátunk mögött állandóan egy dietetikus vagy éppen orvos, személyi edző, aki megmondja, mit kellene ennünk az adott pillanatban, így megyünk a saját fejünk után.

Csodadiétáktól mentes módszer

Átlagos, minden fajta csodaszertől, csodadiétától mentes utat szeretnénk bemutatni. Nem a hirtelen, drasztikus változás a cél, hanem a fokozatos, lassú, de tartós fogyás. Nem vagyunk robotok. Hiába tudjuk, hogy a rendszertelen evés, a kevés sport nem múlik el büntetlenül, a hétköznapi rohanás gyakran felülírja a tudatosságot. Éppen ezért a legnagyobb kihívás az, hogy erőt vegyünk magunkon és tényleg változtassunk.

Senki sem állítja, hogy ez egyszerű. Nyílván könnyebb lenne bevenni egy pirulát (amit persze nem javaslok), elmenni egy kozmetikai szalonba, hogy ott gépekkel, nem egyszer fájdalmas úton, ledolgozzák rólunk a felesleges párnácskákat. Ám ezzel semmi nem lenne megoldva, csak ideig-óráig villoghatnánk szép, új testünkkel. A kulcs a már sokat emlegetett életmódváltásban rejlik.

Zsuzsa bevallotta, az elején előfordult, hogy nekiesett a hűtőnek. Ez valóban nem jó, bár ha csak elvétve történik, akkor még nem borítja fel teljesen az addigi próbálkozásokat. A rendszertelenség a legrosszabb, így érdemes már esetleg előző este rákészülni a másnapra: friss, előre megmosott, letörölgetett gyümölcs, egy kis doboznyi saláta (a villát se feledjük otthon), szendvics, zabpelyhes/korpás keksz lehet a vésztartalék a táskában. Nos, igen, ehhez azért nagyobb méretű dukál, de valamit valamiért. Így azért, ha nem is a konferencia állófogadásán fogyasztjuk el elemózsiánkat, de legalább még hazafele menet leküzdhetjük a farkaséhséget és így a hűtő sem válik ellenségünkké.

Tönköly kenyérből kevesebb is elég

Visszatérve Zsuzsa étkezésére, jó úton halad, látszik az elszánás, bár egy-két helyen némi kiegészítéssel mégis élnék. Említette, hogy a puliszkát kukoricadara helyett alternatív módon búzadarából készítette. Nagyon jó, hogy törekszik a változatosságra és a reformosabb megoldásokra, bár ez esetben a dara és a liszt cseréje nem akkora változás, mintha vaj helyett kevés olajat használt volna, de a salátaköret már piros pontot kap.

A kenyér elhagyása sokaknak segít, így elképzelhető, hogy Zsuzsának is beválik. Rövid távon. A kenyérrel inkább ott van a baj, hogy szeretjük a hagyományos, fehérlisztből készült kenyeret, amiből több szelet (néha túl sok) és rá a mindenféle kence, felvágott, sajt is lecsúszik ahhoz, hogy igazán jóllakottnak érezzük magunkat. Ha rostban gazdagabb, barna-, rozs-, Graham-, korpás, tönkölylisztből készült kenyeret vásárolunk, és igyekszünk soványabb feltéttel, sok zöldséggel megpakolni, akkor kevesebb is elég.

Az esti szénhidrátról pár szóban. Nem tiltottam el Zsuzsát az esti szénhidrátfogyasztásról. Hiszen ezzel még a gyümölcsöket, zöldségeket sem engedélyezném, ezek is szénhidrátforrások ugyanis. Inkább a cukros, lisztes, finomított élelmiszerek kerülendők, de ezeknek is megvan a megfelelő alternatívája: barnarizs, durum- vagy korpás tészta, bulgur, hajdina, rozskenyér, héjéban sült/főtt burgonya, mindezek sovány hússal (vagy anélkül) és sok-sok zöldséggel.

vizecske

Folyadékfogyasztás: az is számít, ami az ételekben van

Végre itt az igazi nyár - lekopogom. A napi akár egyliternyi zöldségleves jó választás, feltéve, ha sűrítés nélkül, minimális mennyiségű olajjal vagy anélkül készül. Az egy liter valóban már a napi (!) folyadékszükséglet közel felét fedezi. A napi 1,5-2 litert ugyanis nem feltétlenül csak pohárból, palackból (víz, tea, gyümölcslé formájában) tudjuk meginni, hanem számít az étkezések során a zöldségekből, gyümölcsökből, levesekből, mártásokból, tejes italokból, joghurtból, kefirből származó mennyiség is. Egyénenként változó, kinek mennyi folyadék szükséges a nap során, ezt befolyásolja többek között a kor, nem, a testalkat, a sportolási és étkezési szokások (például az előbbiek alapján, ha valaki szárazabb ételeket eszik, többet kell innia), az éghajlat, az esetlegesen fennálló betegségek is (krónikus vesebetegeknek például már egyre kevesebb engedélyezett, mivel a vese már nem tudja kiválasztani a felesleget).

Zöldségek, csírák

Már az is félsiker, hogy Zsuzsa jobban odafigyel a zöldség-, gyümölcsfogyasztásra . Így hozzájut a szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, rostokhoz, és ahogy láttuk, még némi folyadékhoz is. A nyári fogyókúrák általában ezért is sikeresebbek. A különböző növényi csírák igen értékes összetétele talán még a kevésbé zöldségpártiak számára is jó alternatíva lehet. Szendvicsre, salátába vagy akár önmagukban kiválóan beépíthetőek az étrendbe. Ha pedig otthon nevelgetjük őket, akkor még a pénzünkből is jobban kijövünk.

Ami jó a szomszédnak, nem feltétlenül jó nekem

Néhány olvasói kritika érte Zsuzsát (s nem ritkán engem is) a sportolási és étkezési szokásai, illetve eddigi eredményei miatt. Szeretném kicsit megvédeni azzal, hogy nem mindenkinek ugyanaz válik be. A szerencsésebb alkatúak már jóformán egy-két sportosabb nap és/vagy az édességről való lemondást követően irigylésre méltó karcsúsodással büszkélkedhetnek. Míg másoknak igenis sokáig kell küzdenie hasonló sikerekért. Kezdetben a kilóban mért fogyás valóban legtöbbször víz, és a mérleg is csak egyfajta eszköz a folyamat nyomonkövetése során. Véleményem szerint a centi is számít, éppen ezért jónak tartom, hogy Zsuzsa az ideálisnak érzett testtömeg mellett egy ruhaméretet is kitűzött célként a sokat emlegetett tunika formájában. Várhatóan az intenzívebb és sokfajta sportnak köszönhetően Zsuzsa teste oly módon fog átalakulni, hogy több lesz az izom és kevesebb a zsír. Előbbi pedig köztudottan többet nyom, így a kilóban mért eredmény akár nem is lesz olyan szembetűnő, mint az alakja változása.

Folytatjuk!

Oszd meg másokkal is!
Mustra