A depresszió 5 arca: nem mindig könnyű azonosítani, pedig a gyógyuláshoz szükség van rá

Gondolj a depresszióra úgy, mint egy salátára. Milyen saláta jutott eszedbe? Krumplisaláta? Kukorica? Egy friss tavaszi? Vagy csirkés? És hogy mi a közös bennük? Összevagdosunk különböző dolgokat, összekeverjük, majd nyakon öntjük valamivel.

A depresszió is hasonló. Vannak bizonyos tünetek, amik közül legalább ötnek jelentkeznie kell ahhoz, hogy diagnózis szülessen, de több száz lehetséges kombináció létezik. Ezekben a kombinációkban pedig van néhány közös vonás.

Hangulatingadozás: Több kutatás eredménye alapján elmondható, hogy a depressziós emberek 97 százaléka küzd a hangulatával. Boldogtalannak, tehetetlennek érzik magukat, és kilátástalannak látják a helyzetüket.

Anhedónia: A depressziótól szenvedő emberek 96 százaléka megtapasztalja, hogy milyen az, amikor az általában örömöt okozó tevékenységek iránti érdeklődés vagy az általuk okozott öröm jelentős mértékben csökken. Ez az állapot az élet számos területén jelentkezhet, így érintheti a munkát, a korábbi hobbikat, de a táplálkozást és a szexuális életet is.

Kimerültség: A depressziós emberek 94 százaléka mindegy, hogy mennyit pihen, általában fáradtnak érzi magát.

A három leggyakoribb tünet megvan, de mi a helyzet a többivel? A dolgot tovább bonyolítja, hogy jelentkezhetnek egymással ellentétes tünetek is. Ilyen például az étvágytalanság vagy a túlevés, a motiváció elvesztése vagy a túlzott izgatottság. És legyen szó a tünetek bármely kombinációjáról, a depressziót komolyan kell venni. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a depresszió jelenleg a harmadik leggyakrabban előforduló betegség, és a jelenlegi adatok szerint 2030-ra a leggyakoribbá válhat. Ha ebből arra következtetünk, hogy a depressziót nehéz kezelni, nem lövünk nagyon mellé. Tünetek és állapotok végtelen kombinációjára ad lehetőséget a depresszió, a szakemberek mégis megpróbálták típusok szerint csoportosítani az állapotokat.

#1 Melankolikus

Egyes kutatók szerint ez a profil valójában külön diagnózis. Ez az állapot mély és sivár, még egy klassz meglepetés vagy jó hír után pár perccel is befordulhat az ember. Az elkeseredettség és az üresség érzése mellett jellemző a bűntudat – akár a motiválatlanság miatt, akár a betegség miatt. A melankólia jellemzően reggel a legerősebb. Az emberek a nap előrehaladtával gyakran számolnak be a hangulat és az energiaszint javulásáról, de jellemző tapasztalat az is, hogy már az ébresztőóra előtt órákkal szorongva forgolódnak az ágyban.

#2 Szorongásos

Kutatások eredményei szerint a szorongás a depressziós emberek háromnegyedét érinti. A szorongás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a depresszió sok esetben észrevétlen marad, ugyanis hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy állandó szomorúság és motiválatlanság jellemzi az állapotot. Ezzel szemben a szorongás gyakran izgalmat, feszültséget és kimerültséget eredményez. Vannak, akik szerint a szorongás a depresszió békájának az ebihala: egy-két évvel a depresszió előtt már jelentkeznek szorongásos tünetek.

#3 Traumatikus

57 különböző vizsgálatból készített metaanalízis eredménye szerint a PTSD-ben szenvedő emberek több mint fele depressziós. Érdekes, hogy nem mindegy a trauma természete: a háborúk, nemi erőszak vagy más bántalmazások túlélői nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok, mint azok, akik például természeti katasztrófákat éltek át. Ennek az az oka, hogy a más személyek által okozott sérülések megváltoztatják a világról alkotott képünket: gyakran úgy érezzük, hogy nem bízhatunk senkiben, a környezetünk bármikor elárulhat, megtámadhat vagy éppen kihasználhat minket. Az sem kizárható, hogy a trauma és a depresszió mindkét irányban összefügg. A bántalmazások túlélői esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió, de az is gyakori, hogy azok válnak a zaklatás célpontjává, akik korábban már küzdöttek depresszióval.

#4 Veszteségből fakadó

Legyen szó egy szeretett ember haláláról vagy egy párkapcsolat végéről, az élet számos területén érhet minket veszteség. Nincs egy univerzális módszer a veszteségből való gyógyulásra, nincs határidő, aminek a leteltével ismét jól fogjuk érezni magunkat, van azonban, amikor megakad a gyógyulás folyamata. Kutatások eredménye szerint a szakítás vagy haláleset okozta depressziós esetekben közös, hogy már nem okoznak örömet azok a dolgok, amiket korábban élvezettel csinált az érintett. Szintén gyakoriak a táplálkozási, illetve alvási problémák, különösképp az étvágy és az alvás hiánya, mintha a testünk sztrájkba lépett volna.

Nem kell így élned, segítséget kérni pedig soha nem ciki!
Nem kell így élned, segítséget kérni pedig soha nem ciki!GizemBDR / Getty Images Hungary

#5 Kudarcok következményeként előforduló

Egy munkahely elvesztése, az iskolából történő elbocsátás vagy más kudarc könnyen a depresszió katalizátorává válhat. Ez a fajta depresszió általában rendkívüli fáradtsággal, túl sok alvással és mindent átitató pesszimizmussal jár, amik hatással vannak az álláskeresésre és a teljesítmény csökkenésére is, kialakítva ezzel egy ördögi kört. Természetes, ha egy-egy kudarc után átgondoljuk, hogy mi minden múlt rajtunk, mit tehettünk volna másképp, az ezzel való túlzott foglalkozás azonban könnyen bűntudathoz vezet.

A depresszió tünetei tehát nem minden esetben egyértelműek és könnyen kategorizálhatók. Ennek ellenére a legtöbb érzésnek és állapotnak van helye benne. És legyen szó a fent említettekről, vagy valami egészen másról, a depresszió kezelhető, ebben pedig a leginkább személyre szabott segítséget egy terapeuta tudja megadni.

Oszd meg másokkal is!
15%
7999 Ft
6800 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft
Mustra