A krupp egy gyakori vírusos mellkasi fertőzés, amely a kisgyermekek légutait érinti. Az állapot tünetei közé tartozik az „ugató” köhögés, a rekedt hang és a légzési nehézségek. Sokszor enyhe állapot, de néhány gyermeknek kórházi kezelésre és légzéstámogatásra lehet szüksége, ha megbetegszik. Most azonban kiderül, hogyan tehetünk már várandósan is a betegség kialakulása ellen, és úgy tűnik, semmilyen tekintetben nem kell túl nagy árat fizetnünk érte.
Mi az újdonság, amit most megtudtunk erről a betegségről?
Az Európai Légzőgyógyászati Társaság Nemzetközi Kongresszusán Barcelonában bemutatott új kutatás eredményei szerint azoknak az anyáknak a gyermekeinél, akik terhességük alatt halolajat fogyasztottak, 38 százalékkal kisebb az esélye a krupp kialakulására, mint az olívaolajat fogyasztóknál.
A dr. Nicklas Brustad, a Koppenhágai Egyetemi Kórház munkatársa által vezetett tanulmány 739 terhes nőt figyelt meg 2010-ben.
A nőket négy csoportra osztották, akik a terhesség 24. hetétől naponta táplálékkiegészítőket kaptak.
Az egyik csoport nagy dózisú D-vitamin-kiegészítőt és halolajat kapott, egy másik nagy dózisú D-vitamint és olívaolajat, a harmadik standard dózisú D-vitamint és halolajat, az utolsó csoport pedig normál dózisú D-vitamint és halolajat szedett be.
A D-vitamin és a halolaj csökkenti a kruppos megbetegedés kialakulásának esélyét
A nők gyermekeit hároméves korukig megfigyelték, ezalatt 97 kruppos esetet diagnosztizáltak a csoportban.
Azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja halolajat fogyasztott, 11 százalékos volt a krupp kialakulásának kockázata. Ezzel szemben azoknál, akiknek édesanyja olívaolajat fogyasztott, 17 százalékra nőtt az esély.
Hasonlóképpen, a nagy dózisú D-vitamint szedő anyáknál a gyermekeknél 11 százalék volt a krupp kockázata, míg a standard adagot szedő anyáknál 18 százalék volt a betegség kockázata.
Brustad így kommentálta az eredményeket:
„Jelenleg nincs vakcina a betegséget okozó kórokozó ellen. Ezért más megelőző stratégiákra van szükség, és a terhesség alatt megkezdett intézkedések fontosak lehetnek, mivel a krupp csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő.
„Eredményeink arra utalnak, hogy a D-vitamin és a halolaj jótékony hatású lehet a gyermekkori krupp ellen, de csak kellően nagy dózisban. Ezek viszonylag olcsó kiegészítők, ami azt jelenti, hogy ez egy nagyon költséghatékony módszer lehet a kisgyermekek egészségének javítására” – folytatta a szakember.
Az anyák étrendje befolyásolja a babák tüdejének fejlődését
A kutatók szerint nem világos, hogy a D-vitaminnak és a halolajnak miért van ilyen jótékony hatása, úgy fogalmaznak „lehet, hogy serkentik az immunrendszert, így hatékonyabban segítik a csecsemők és a kisgyermekek szervezetét a fertőzések legyőzésében”.
Rory Morty professzor, az Európai Légzőgyógyászati Társaság tüdő- és légúti fejlődésbiológiai csoportjának elnöke a témában kiemelte, hogy további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a szakembereknek érdemes-e bevezetniük az új kiegészítő ajánlását a terhesség alatt.
„Azt már egy ideje tudjuk, hogy a csecsemők és kisgyermekek tüdejének egészsége befolyásolható a terhesség alatt.
Például azoknak a csecsemőknek, akiknek édesanyja dohányzik, általában rosszabb állapotban van a tüdeje. Egyre gyakrabban látjuk, hogy az anyák étrendjének elemei segíthetik vagy gátolhatják a baba tüdejének fejlődését” – emelte ki Morty a legfontosabbakat.
„A terhes nőknek ugyanakkor mindig beszélniük kell orvosukkal, mielőtt étrend-kiegészítőket szednének” – zárta a szakember.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés