A közösségi oldalak divatdiétái máj- és agykárosodást is okozhatnak

GettyImages-1020468340

A divatdiétáknak és csodapiruláknak, bár rövid idő alatt gyors fogyást ígérnek, számos buktatójuk van. A szigorú villámdiétákra az emberek úgy tekintenek, mint egy ideiglenes önsanyargatásra, ami csak pár hétig, esetleg pár hónapig tart, a diéta végeztével és a pluszkilók leadásával pedig minden visszaállhat a régi kerékvágásba. És ez nagyjából még a legkisebb rossz, ami történhet.

A divatdiéták szigorú szabályainak betartása után sokan azt tapasztalhatják, hogy a sikerek után a rövid idő alatt leadott súlyuk többszörösét hízzák vissza, mivel a fogyókúra után visszatérnek a korábbi étkezési szokásaikhoz, ezáltal a többletkalória zsírok formájában raktározódik. Ha tartós fogyás és a jojóeffektus elkerülése a cél, a szakértők szerint havonta 3-5 kiló, heti szinten fél-egy kiló fogyás ajánlott. Ehhez heti 3500, napi 500 kalóriányi deficitre van szükség, ezt azonban nem mind az étkezésből kell fedezned: a legideálisabb, ha nagyjából az egyharmadát mozgásból állod.

Magyarországon nem valami jó a helyzet: súlyproblémákkal küzd a magyar egyetemisták 35%-a, 14%-uk krónikus betegséggel él, és jelentős körükben a szív- és érrendszeri problémák kockázata is.

Új műfaj a diétázásban: a közösségi oldalak fogyókúrái

A táplálkozás a viták egyik fontos témájává vált gyakorlatilag az összes közösségimédia-platformon. Valójában manapság szinte lehetetlennek tűnik bármelyik közösségimédia-alkalmazás megnyitása anélkül, hogy ne látnának szponzorált tartalmat olyan influenszerektől, akik egy új étrend-kiegészítőt, diétát vagy edzésprogramot hirdetnek, ami gyakran túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.

Bár határozottan bonyolult lehet különbséget tenni a tények és az „álhírek” között, sokkal könnyebbé tehetjük, ha tudjuk, mit kell keresni.

A táplálkozási „tanácsok” egyre terjednek a közösségi média platformjain

Az elmúlt években úgy tűnik, hogy a diéta és a táplálkozás központi szerepet kapott számos közösségi felületen.

Az új étrend-kiegészítőktől és diétáktól kezdve a tisztításokig, receptekig, edzési rutinokig és a „mit eszem egy nap” videókig minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszer, az egészség és a táplálkozás. A videók gyakran szponzoráltak, és természetesen a bemutatott termékeknek sokszor semmi közük nincs ahhoz, amit az online celeb valóban fogyaszt.

Váltsd ki almával az édes snackeket!
Váltsd ki almával az édes snackeket!xxmmxx / Getty Images Hungary

Sajnos ennek a tartalomnak a nagy része olyan személyektől származik, akik esetleg nem teljesen képzettek táplálkozási tanácsok nyújtására, beleértve a hírességeket és az online befolyásolókat. 

Egy tanulmány körülbelül 1,2 millió tweetet elemzett egy 16 hónapos időszak alatt, és megállapította, hogy az étrendről és a táplálkozásról szóló diskurzust nagyrészt nem egészségügyi szakemberek uralták, vagyis a fiatalok és idősek olyanoktól kaptak egészségüket is érintő tanácsokat, akiknek semmilyen szakmai felhatalmazása nem volt ahhoz, hogy termékeket ajánljon nekik, vagy akár csak megállapítsa azokról, hogy egészségesek-e. Egy másik tanulmány, amelyet az Európai Elhízás Kongresszuson mutattak be, megállapította, hogy az Egyesült Királyság kilenc legnépszerűbb fitneszinfluenszere közül csak egy (!) adott megbízható, hiteles táplálkozási tanácsokat. 

Bár ez riasztónak tűnhet, ne feledd, hogy az interneten nem minden információ káros, és számos jó hírű forrás pontos, bizonyítékokon alapuló tanácsokkal szolgálhat, amelyek segítségével bárki többet megtudhat egészségéről.

A megbízható források meghatározása azonban kihívást jelenthet, különösen akkor, ha az ember nem tudja, mit keressen és mit kerüljön el.

A közösségi média táplálkozási tanácsainak kockázatai és veszélyei

Bár egyes történetek, bejegyzések vagy videók elég ártatlannak tűnhetnek, a közösségi médiában felbukkanó divatos diéták és étrend-kiegészítők közül sok fogyasztása súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Például az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának (NHS) tisztviselői a közelmúltban arra szólították fel az Instagramot, hogy állítsa le az Apetamin nevű étvágyfokozót népszerűsítő és árusító fiókokat, amelyeket az online celebek gyakran ajánlanak azzal, hogy segít szebb, kerekebb testet elérni. 

Az NHS szerint nem történt intézkedés a több tucat közösségimédia-fiók ellen, amelyek illegálisan árulták a gyógyszert, amelyet az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság nem hagyott jóvá, és számos súlyos mellékhatással, köztük májtoxicitással hozták összefüggésbe.

Az influenszerek gyakran népszerűsítik a „méregtelenítő teákat” is, amelyek állításuk szerint elősegíthetik az anyagcserét, fokozhatják a zsírégetést, vagy eltávolíthatják a káros méreganyagokat a szervezetből. 2020-ban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) panaszt nyújtott be egy népszerű „méregtelenítő” termék kapcsán, amelyben azt kifogásolták, hogy a vállalat különféle egészségügyi állításokat tett, amelyeket nem támasztott alá semmilyen bizonyíték, például, hogy a méregtelenítő csomag segíthet a rák elleni küzdelemben vagy az artériák eltömődésének megszüntetésében.

Ezenkívül az hatóságok figyelmeztető levelet küldtek ki 10 celebnek, akik nem jelezték megfelelően, hogy a termék reklámozásáért fizettek. Amellett, hogy irreális egészségre vonatkozó állításokat tesznek, az ilyen típusú termékeknek súlyos mellékhatással is bírhatnak, sőt veszélyesek is lehetnek. Egy esetjelentés részletesen ismertette egy 51 éves nő kezelését, aki súlyos hyponatraemiát – alacsony nátriumszintet a vérben – tapasztalt, miután vény nélkül kapható „méregtelenítő” teaterméket használt. Hasonlóképpen, egy 60 éves nő akut májelégtelenséget tapasztalt, valamint számos tünetet, például sárgaságot, gyengeséget és romló mentális állapotot, miután 2 héten keresztül naponta háromszor ivott egy „méregtelenítő” teát. 

A korlátozó diéták sokszor rendezetlen étkezést és a mentális egészségügyi problémákat hoznak magukkal

Az étrend-kiegészítők mellett a korlátozó divatdiétákat és a különböző tisztítókúrákat is erőteljesen népszerűsítették a közösségi médiában. Ezek a programok nemcsak a táplálkozási hiányosságok és más egészségügyi problémák kockázatát növelhetik, de negatívan befolyásolhatják a mentális egészséget is, miközben elősegítik az élelmiszerrel való egészségtelen kapcsolatot. 

Valójában sok népszerű alkotótól származó tartalmak hajlamosak előidézni az étkezési zavarokat, a veszélyes diétákat és más egészségtelen szokásokat, például a hosszan tartó böjtöt, a megkérdőjelezhető étrend-kiegészítők szedését vagy az extrém edzésprogramok elfogadását, hogy gyorsan lefogyjanak egy eseményre. Kim Kardashian például nemrég került a címlapokra, miután azt mondta, hogy rövid időn belül megdöbbentő mennyiségű súlyt vesztett csak azért, hogy beleférjen egy ruhába, amelyet eredetileg Marilyn Monroe viselt – ezzel veszélyes üzenetet küldött emberek millióinak. A celeb azóta még többet fogyott. 

Kardashian állítólagos súlyvesztési üteme sokkal gyorsabb volt, mint a legtöbb szakember által ajánlott tempó, így veszélyes üzenetet küldött vele az őt követő befolyásolható rajongóknak. Ráadásul egy adott eseményre történő fogyás erősíti a diétakultúrát és azt a nyomást, hogy a vékonyságot előnyben részesítsék az egész test egészségével szemben.

Mindezeken túl számos közösségi médiatrend – például a „mit eszem egy nap” videók a TikTokon – irreális elvárásokat támaszthat, népszerűsítheti a táplálkozási kultúrát, és állandósíthatja a „tiszta” táplálkozás egészségtelen megszállottságát, különösen a fiatalok körében.

Fel a fejjel

Ha megpróbálunk mindent tökéletesen csinálni, amikor a táplálkozásról van szó, a sok módszer keverése csábítónak tűnhet, de a trendek követése sokféleképpen visszaüthet. Aki az étellel vagy a testsúlyával van elfoglalva, bizonyos helyzetekben szégyellheti magát az ételválasztása miatt, ezért rendszeresen korlátozó diétákat követ, ami az étellel való rendezetlen kapcsolatot és étkezési zavart hozhat magával. 

Az étkezési zavarok bárkit érinthetnek, nemi identitástól, életkortól, társadalmi-gazdasági státusztól vagy más identitástól függetlenül. Ezeket a biológiai, társadalmi, kulturális és környezeti tényezők bármilyen kombinációja okozhatja – nem csak az étrendkultúrának való kitettség.

Ez a kép túl menő volt ahhoz, hogy kihagyjuk
Ez a kép túl menő volt ahhoz, hogy kihagyjukYulia Reznikov / Getty Images Hungary

Hogyan lehet kiszűrni a rossz tanácsokat?

Nem minden táplálkozási információ megbízható az interneten. Íme néhány dolog, amelyet szem előtt kell tartani, hogy segítsen megkülönböztetni a jó és a rossz online tanácsokat.

1. Válogasd meg, kitől fogadod el

Ahelyett, hogy megbíznál a közösségi média befolyásolóiban, akik étrend-kiegészítőket vagy fogyókúrás termékeket hirdetnek, a legjobb, ha közvetlenül képzett, tapasztalt szakemberektől kapod meg táplálkozási tanácsait. A dietetikusoknak egy akkreditált intézményben alapképzést kell szerezniük, dietetikai gyakorlatot vagy koordinált programot kell teljesíteniük felügyelt táplálkozási gyakorlattal, és írásbeli vizsgát kell tenniük. Mellettük természetesen az orvosok is értékes forrásai a hiteles egészségügyi tanácsoknak, míg a végzett személyi edzők részletesebb információkkal szolgálhatnak az erőnlétről és a testmozgásról.

A közösségi média táplálkozási tanácsai vonzónak tűnhetnek, mert ingyenesek. A képzett szakemberrel végzett munka azonban nem kell, hogy drága legyen.

2. Kerüld a szponzorált tartalmat

A közösségi média befolyásolóinak fel kell fedniük a márkával fennálló minden pénzügyi vagy személyes kapcsolatot, amikor a termékeket bemutatják. Ez a követelmény sokkal könnyebbé teheti annak megállapítását, hogy valaki valódi ajánlást tesz egy olyan termékről, étrendről vagy étrend-kiegészítőről, amelyet ténylegesen használ, vagy épp csak megfizetik egy rövid videó elkészítéséért. 

A fogyás egészségesen, plusz fogyókúrás termékek nélkül, az ételeid kalóriamennyiségének csökkentésével is megvalósulhat. 

3. Óvakodj a túl szépen hangzó állításoktól

Mindenáron kerülni kell az olyan diétákat, pirulákat vagy egyéb termékeket, amelyekről azt állítják, hogy segítik a nagy mennyiségű fogyást, vagy épp nagyon gyorsan ígérnek látványos eredményeket. 

4. Kerüld a túlságosan korlátozó diétákat

Sok népszerű diétás program erősen korlátozó, és gyakran kiiktatja a tápláló összetevőket vagy teljes élelmiszercsoportokat. Egyes cégek ezeket a divatos diétákat hirdetik, sokszor azért, hogy hasznot húzzanak azokból a fogyasztókból, akik egyszerű módot keresnek a fogyásra vagy egészségük javítására. Mindazonáltal amellett, hogy hosszú távon hatástalanok, a gyorsdiéták súlyos következményekkel járhatnak az egészségre nézve, és növelhetik a rendellenes étkezési magatartások kockázatát. 

A túlzottan korlátozó diéták elkerülése és a kedvenc ételeink mértékletes fogyasztása egy tápláló, kiegyensúlyozott étkezési minta részeként sokkal jobb megközelítés a fogyás és az általános egészség elősegítésére.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra