Végre tudományosan is kiderült, van-e egészségügyi előnye egy pohár bor elfogyasztásának

Egy pohár bor jót tehet az ember egészségének? Most kiderül!

Az emberek évezredek óta isznak bort, és ennek előnyei jól dokumentáltak. A kutatások továbbra is azt sugallják, hogy a mértékletes borfogyasztás – körülbelül napi 1 pohárnyi – számos előnnyel jár. Elmehetünk ugyanakkor az ital alkoholtartalma mellett, ami továbbra sem egészséges?

A borfogyasztás lehetséges előnyei 

Egy pohár bor elfogyasztásának számos előnye lehet.

1. Antioxidánsokban gazdag

Számos antioxidánsban gazdag étel és ital létezik, és ezek egyike a bor. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megakadályozzák a gyulladás és az oxidatív stressz által okozott sejtkárosodást. Az oxidatív stressz egy olyan állapot, amelyet az antioxidánsok és az instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök közötti egyensúlyhiány okoz, ami károsíthatja a sejteket. 

A szőlőben magas a polifenolok szintje. Ezekről az antioxidánsokról kimutatták, hogy csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást. Mivel a vörösborhoz használt szőlő több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér szőlőfajták, a vörösbor fogyasztása nagyobb mértékben növelheti a vér antioxidánsszintjét, mint a fehér.

Egy 2 hetes, 40 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 400 ml vörösbor fogyasztása növeli az antioxidáns-állapotot. A magasabb antioxidáns-státusz a betegségek kockázatának csökkenésével jár. Például a vörösbor fogyasztása csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát, amelyek az oxidatív stresszhez kapcsolódnak. 

2. Segíthet a gyulladások leküzdésében

A bor gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaz.

A krónikus gyulladás káros, és növelheti az olyan állapotok kockázatát, mint a szívbetegség, az autoimmun betegségek és bizonyos rákos megbetegedések. Ezért a legjobb, ha az ilyen típusú gyulladásokat lehetőleg megelőzzük.

A krónikus gyulladás csökkenthető diétával, stresszcsökkentéssel és testmozgással.

Sok étel képes csökkenteni a gyulladást, és a szakemberek úgy gondolják, hogy a bor az egyik közülük. A tanulmányok azt sugallják, hogy a borban lévő rezveratrol nevű vegyület gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és jótékony hatással lehet az egészségre.

Egy 4461 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a mérsékelt borfogyasztás csökkent gyulladásos reakcióhoz kapcsolódik. A vizsgálatban részt vevők bevallásos alapon számoltak be alkoholfogyasztásukról. Azok, akik naponta legfeljebb 40 gramm alkoholt fogyasztottak, kevesebb gyulladást tapasztaltak, mint azok, akik nem ittak.

Egy 2900 nő bevonásával készült tanulmányban azoknál, akik naponta egy pohár bort fogyasztottak, jelentősen csökkentek a gyulladásos markerek az alkoholfogyasztástól tartózkodó nőkhöz képest. Másrészt más kutatások úgy találták, hogy a vörösbor azért nem valami hatékony gyógyszer a gyulladások ellen, az eredmények ellenére. Egy 87, átlagosan 50 éves felnőtt részvételével végzett vizsgálat megállapította, hogy a napi 5 uncia (150 ml) vörösbor elfogyasztása csak nagyon kis mértékben csökkenti a gyulladásos markereket. 

3. Jótékony hatással lehet a szív egészségére

A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az egyéneknél, akik mérsékelt mennyiségű bort fogyasztanak, csökken a szívbetegségek aránya. A kutatók úgy vélik, hogy a vörösborban található polifenol antioxidánsok magas koncentrációja csökkentheti a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az anyagcsere-betegségek kockázatát. 

Egyes kutatások arra utalnak, hogy a vörösbor fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Más tanulmányok azonban azt írják, hogy napi egy pohár vörösbor nem csökkenti a vérnyomást normál vérnyomású vagy szívbetegségben szenvedőknél.

Ráadásul a túlzott alkoholfogyasztás negatív hatással lehet a szív egészségére, beleértve a vérnyomás emelkedését és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egyelőre vita tárgyát képezi, hogy a mérsékelt borfogyasztás jót tesz-e a szív egészségének.

Időnként egy pohárka nem árthat
Időnként egy pohárka nem árthatCasarsaGuru / Getty Images Hungary

4. Egyéb előnyök

A mértékletes borivás más előnyökkel is járhat

Jótékony hatással lehet a mentális egészségre. Időnként egy pohár bor csökkentheti a depresszió kockázatát. A túlzott alkoholfogyasztás azonban ellenkező hatást válthat ki, így nagyobb kockázatot jelent az állapot kialakulásában. 

Elősegítheti a hosszú élettartamot. Tanulmányok kimutatták, hogy az egészséges táplálkozás részeként mérsékelt mennyiségű bor fogyasztása növelheti az élettartamot a bor magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően. 

Elősegítheti az egészséges bélbaktériumok kialakulását. A közelmúltban végzett tanulmányok még arra is utaltak, hogy a vörösbor elősegítheti a jótékony bélbaktériumok szaporodását, ami javíthatja a metabolikus szindróma markereit az elhízott emberekben. 

Akkor most jó a bor, vagy sem?

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a mértékletes borivás gyulladáscsökkentő előnyökkel jár, amelyek javíthatják a bélflóra állapotát és a szív egészségét, ráadásul támogatják a mentális egészséget és a hosszú élettartamot. A legtöbb kutatás azonban a vörösborra összpontosított.

Melyik borfajtának van a legtöbb előnye? 

Sokan kíváncsiak a vörös- és a fehérbor közötti különbségekre. A fehérborral kapcsolatban egyelőre további kutatásokra van szükség, mivel a legtöbb, a borfogyasztás előnyeit elemző tanulmány a vörösbor jótékony tulajdonságaira összpontosított.

A vörösbort széles körben elismerték a rezveratrol magas koncentrációjáról, amely a szőlőhéjban található erős antioxidáns. Annyi biztos: a vörösborban akár 10-szer több rezveratrol van, mint a fehérben. A vörösbor fogyasztása így valószínűleg több egészségügyi előnnyel jár, mint a fehérboré, ám továbbra is tény: a túlzott alkoholfogyasztás káros lehet. A mértéktelen ivás és a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása a kutatások szerint is negatív egészségügyi következményekkel jár.

Évente átlagosan 87 798 ember hal meg az Egyesült Államokban túlzott alkoholfogyasztás miatt, és itthon sem vagyunk túlságosan lemaradva: 10-ből 1 halálesetért felelős a 20 és 64 év közötti felnőtteknél. A heveny alkoholfogyasztás számos egészségügyi kockázatot jelent, beleértve bizonyos rákbetegségek, cukorbetegség, szívbetegségek, máj- és hasnyálmirigy-betegségek fokozott kockázatát, valamint a nem szándékos sérüléseket, így érdemes megállni a napi egy pohár bornál. 

Egy friss tanulmányelemzés szerint az optimális napi borbevitel 1 pohár (150 ml) a nőknél és 2 pohár (300 ml) a férfiaknál. Ennek a mérsékelt mennyiségű bornak az elfogyasztása egészségügyi előnyökkel jár, míg ennél több ivás negatív hatással lehet az egészségünkre. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra