Külön falut építettek Alzheimer-kórban szenvedőknek

GettyImages-673695060

Sivár, szomorú kórházi falak helyett egy különleges faluban élhetnek az Alzheimer-kórban szenvedők Franciaországban. A szeretettel teli, biztonságos és takaros kis településen nem akármilyen körülményeket teremtettek a betegeknek: még a színekre, a formákra és az utcák elhelyezkedésére is külön figyelmet fordítottak, nehogy összezavarják őket.

Az egész egy újságcikkel kezdődött: 2013-ban a La Monde-ban jelent meg egy írás a hollandiai De Hogeweykről, amelyre felkapta a fejét Henri Emmanuelli. A francia politikust elbűvölte a demens és az alzheimeres betegek számára létesített falu a szomszédban, melynek lakói a természet közelében, madárcsicsergésben, nyugalomban, szeretetben és viszonylagos szabadságban élhetnek. 

Francia falu holland mintára

Négy éve így már 120 betegnek Franciaországban sem kell nyomasztó kórházi körülmények és fehér köpenyben közelítő orvosok között élnie:

2020. június 11-én, Bordeaux-tól bő egy órányira ugyanis Daxban is megnyílt az Alzheimer-falu.

A 10 700 négyzetméter területű települést egy tér köré szervezték, így lett a La Bastide a falu központja, ahol ugyanúgy találni kávézó-éttermet, könyvtárat, mindenki számára nyitott előadótermet, orvosi központot, mint fodrászatot vagy éppen élelmiszerboltot.

Biztonságban az Alzheimer-kórban szenvedő betegek

Daxban négy ház alkot egy környéket, és a falu összesen négy részből áll, amelyeket egy városi utca köt össze a falu központjával. Minden épületcsoporton belül egyedi házak épültek, amelyek mindegyikében

saját hálószoba, közös ülő- és étkezősarok, valamint személyzet által vezetett konyha található,

a házak udvarokra néző üvegfalain át pedig láthatják egymást a szomszédok. A falu körüli utcácskákat is úgy alakították ki, hogy az alzheimeres betegeket ne zavarják össze, akik szabadon mozoghatnak, de biztonságuk érdekében a területet távolabb egy alig észrevehető kerítés öleli körül.

Színek, fények, kontrasztok 

A falu megalkotói minden részletre odafigyeltek, még a színek megfelelő használatára is. A burkolat például végig egyenletes bézs színű, hogy az erős kontrasztok ne zavarják a betegeket. A világos és sötét árnyalatokat is úgy alkalmazták, hogy felhívják arra a figyelmet, amire kell, ugyanakkor el is térítsék onnan a betegeket, ahová nem kell belépniük.

Ezért helyezték a világos kilincseket sötét színű ajtókra, a szervízterületekre vezető nyílászárók viszont alig észrevehetők a falakban. 

Orvosok, ápolók és önkéntesek a szomszédban

A falu vezetése tulajdonképpen az orvosokból, ápolókból, gerontológiai gondozókból, pszichológusokból és terapeutákból, valamint animátorokból álló egészségügyi személyzet, melynek munkáját a menedzsmenttel kapcsolatos és könyvelői feladatokkal foglalkozó adminisztratív és más, általános szolgáltatásokkal foglalkozó csapat segíti.

Az 120 fős szakembergárda mellett a projekt részét képezik az önkéntesek is, akik programokat, még több jó érzést, programot és lendületet visznek a faluba.

Az Alzheimer-falu egy kutatóközpontot is beépített a vendégkutatók és az önkéntesek számára.

Az Alzheimer-faluban minden beteg számára van segítség
Az Alzheimer-faluban minden beteg számára van segítségLucas Ninno / Getty Images Hungary

Mindenkinek van segítsége

A faluban szabadon mozgó betegek közvetlen kapcsolatot ápolhatnak szeretteikkel, és megannyi mozgásos, szabadidős programon vehetnek részt. Daxban mindenkinek van segítsége, a különféle terápiáknak, az új ellátási modelleknek, no és a szakképzett egészségügyi szakembereknek köszönhetően minden beteg megkaphatja az állapotának megfelelő ellátást. A hely ugyanúgy különös figyelmet fordít a korai demenciában szenvedőkszükségleteire, mint azokra a lakókra, akiknél a betegség már előrehaladottabb stádiumban van.

Ha még több információt szeretnél megtudni a betegségről, ebben a cikkünkben elolvashatod, milyen korai tünet hívhatja fel rá a figyelmet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek