Ezt idd az Alzheimer-kór megelőzésére

GettyImages-1464796882 (1)
Olvasási idő kb. 4 perc

Talán kevesen tudják, hogy a reggeli kávé nem csupán abban segít, hogy lendületesebben induljon a nap, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy nagyobb eséllyel elkerüljük az időskorban jelentkező demenciát, és az ezzel járó betegséget, az Alzheimer-kórt.

Akár egy jókora energialöketért, akár a jellegzetes ízek élvezetéért fogyasztunk el egy forró koffeinben gazdag kávét, mindenképpen több előnyét élvezhetjük. A kutatók szerint elég csupán napi egy eszpresszó ahhoz, hogy megelőzzük a kor előrehaladtával gyakorivá váló kognitív hanyatlást.

A kávé lebontja a káros fehérjéket

Immár kutatás is igazolja, hogy a kávé jelentős hatással lehet a demencia, különösen az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésére. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy napi egy eszpresszó is hatásos lehet a rettegett állapottal és betegséggel szemben.

A reggeli kávé nemcsak energiát ad, hanem csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is
A reggeli kávé nemcsak energiát ad, hanem csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét isNastasic / Getty Images Hungary

Kiderült ugyanis, hogy a kávé ellensúlyozza az agyban felhalmozódó, neurodegeneratív betegségek kialakulásáért felelős tau-fehérjék képződését, miután az eszpresszóban található vegyületek aktívan lebontják ezeket, segítve ezzel az idegsejtekben okozott károsodások és az azt követő kognitív hanyatlás megelőzését.

A tau-fehérjék a betegek agyában megzavarják az idegi működést
A tau-fehérjék a betegek agyában megzavarják az idegi működéstBrian B. Bettencourt / Getty Images Hungary

A tau-fehérjék jelen vannak az egészségesen működő agyban és a neurodegeneratív betegségekben szenvedők agyában is. Míg a tau-fehérjék az előbb említett egyéneknél stabilizálják az agyi struktúrát, addig az idegek károsodásával járó folyamatot megélők agyában a fehérjék káros rostokká csomósodnak össze, melyek megzavarják az idegi működést, ez pedig a demenciára jellemző kognitív károsodásokhoz vezet. A tanulmány részeként végzett laboratóriumi kísérletek bebizonyították, hogy a kávé hatékonyan gátolja ezeknek a rostoknak a képződését. 

Egy csésze kávé bőven elegendő

A koffein mérsékelt fogyasztása tehát megvédheti az agyunkat a káros fehérjékkel szemben. A megfelelő mennyiségű stimuláns fogyasztása fokozza a figyelmet, az éberségünket, és javítja az agy teljesítményét. Vagyis napi egy, legfeljebb két csésze kávé valóban segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében – állítják a kutatók, akik ugyanakkor azt is kiemelték, hogy kettőnél több csésze kávé akár odavezethet, hogy korábban jelentkeznek a memóriaproblémák, és a tünetek az Alzheimer-kór állapotába juttathatnak. 

Hasonló hatása lehet annak is, ha valaki egyáltalán nem iszik kávét, ugyanis a kávéban lévő koffein védi az agyat azokkal a fehérjékkel szemben, amelyek szétrombolják az idegsejtjeinket. 

A szétrombolt idegsejtek miatt pedig memóriavesztés következhet be.

Az olaszok különösen jól járnak

A kutatás földrajzi szempontból is figyelemre méltó. A tanulmány ugyanis kimutatta, hogy az olaszok körülbelül 96 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel eszpresszót, így Olaszországnak vannak olyan régiói, ahol a demencia előfordulása jóval alacsonyabb.

Akár tejjel, akár feketén fogyasztjuk, a mértékkel fogyasztott kávé jótékonyan hat az agy működésére
Akár tejjel, akár feketén fogyasztjuk, a mértékkel fogyasztott kávé jótékonyan hat az agy működéséreAlexander Spatari / Getty Images Hungary

További érdekességek derültek ki a kávéról azt követően is, hogy a kutatók mágneses magrezonancia-spektroszkópiát alkalmazva elmélyültek a boltban kapható szemes kávéból készült eszpresszók kémiai összetételében. A szakemberek megállapították, hogy akár önmagában, tisztán feketén, akár tejjel, akár koktélban fogyasztjuk a kávénkat, az eszpresszó rendkívül koncentrált koffeintartalma mindenképpen biztosított.

Fontos tudni, hogy ha csak kávét fogyasztunk reggelire, az semmiképpen nem biztosít délelőttre elegendő táplálékot. Ha tudni szeretnéd, melyek azok az ételek, amelyek szintén nem váltják ki a nap első étkezését, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek